Ελλάδα|16.10.2024 15:18

Τη δημιουργία Μουσείου Ελληνικής Γελοιογραφίας στο κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου προανήγγειλε ο Πρόεδρος της Βουλής των Ελλήνων

Αλέξανδρος Διαμάντης

Μια σημαντική πρωτοβουλία αναλαμβάνει η Βουλή των Ελλήνων προχωρώντας στη δημιουργία Μουσείου αφιερωμένου στην πολυγραφότατη ελληνική γελοιογραφία, στο εμβληματικό κτίριο του πρώην Δημόσιου Καπνεργοστασίου στη Λένορμαν, όπως προανήγγειλε χθες, ο Πρόεδρος της Βουλής, κ. Κωνσταντίνος Τασούλας, εγκαινιάζοντας την αναδρομική έκθεση γελοιογραφίας «η Μεταπολίτευση των Γελοιογράφων» που φιλοξενείται στο Μετρό Συντάγματος, στο πλαίσιο των επετειακών εκδηλώσεων για τα 50 χρόνια από τη Μεταπολίτευση.

Όπως σημείωσε ο Πρόεδρος της Βουλής, «οι γελοιογράφοι έχουν την ικανότητα να καταλαβαίνουν πολύ περισσότερα και να τα αποτυπώνουν με την πένα τους. Με δηκτικό, αλλά όχι ονειδιστικό τρόπο. Και σε μια χώρα όπου η σοβαροφάνεια επιπολάζει», συμπληρώνοντας πως «η έκθεση αυτή, αλλά και άλλες παρόμοιες πρωτοβουλίες, είμαι βέβαιος ότι θα βοηθήσουν να ξεπεράσουμε αυτή τη σοβαροφάνεια, που δεν έχει σχέση με τη σοβαρότητα και να καταλάβουμε ότι αυτή η ματιά των πραγμάτων και των προσώπων είναι πολύ πιο αποδοτική, πολύ πιο συμβουλευτική και πολύ πιο κριτική από οποιαδήποτε καταγραφή και από οποιαδήποτε αρθρογραφία».

Απευθυνόμενος προς τους πολιτικούς, υπογράμμισε πως «η γελοιογραφία δεν είναι απειλή, δεν είναι κίνδυνος, είναι ευπρόσδεκτη. Γιατί με τέτοια διαπεραστική ματιά, πολλές φορές μας βοηθάει ο γελοιογράφος να καταλάβουμε και τον εαυτό μας και μας χρειάζεται αυτό».

Ο πολυβραβευμένος στην Ελλάδα και στο εξωτερικό και με μακρά πορεία στην ελληνική γελοιογραφία Βασίλης Μητρόπουλος, γνωστός ως Bas, πρόσφερε στον Πρόεδρο της Βουλής ένα σκίτσο του με τίτλο «Οι…Οδηγοί της Χώρας από το 1944», που απεικονίζει με τον δικό του, μοναδικό τρόπο τους Έλληνες Πρωθυπουργούς από την απελευθέρωση και μετά, ξεκινώντας από τον Κωνσταντίνο Τσαλδάρη και φτάνοντας μέχρι τον Κυριάκο Μητσοτάκη.

Την έκθεση διοργανώνει η Λέσχη Ελλήνων Γελοιογράφων, υπό την αιγίδα της Προέδρου της Δημοκρατίας κ. Κατερίνας Σακελλαροπούλου, με τη στήριξη της Βουλής των Ελλήνων, του Υπουργείου Πολιτισμού, του ΟΠΑΝΔΑ, της ΣΤΑΣΥ και του Μορφωτικού Ιδρύματος της ΕΣΗΕΑ.

Εξήντα επτά γελοιογράφοι εκθέτουν 423 γελοιογραφίες, σκιαγραφώντας, μέσα από τα έργα τους, 50 χρόνια αδιάκοπης Δημοκρατίας, από τον Ιούλιο του 1974 με την πτώση της Χούντας μέχρι σήμερα, με μεγάλα και ποικίλα ιστορικά γεγονότα που καταγράφονται μέσα από το χιούμορ και τη σάτιρα της γελοιογραφικής παραγωγής. Τα σκίτσα αυτά δημοσιεύτηκαν στον έντυπο και ηλεκτρονικό Τύπο από τον Ιούλιο του 1974 μέχρι και τον Ιούλιο του 2024.

Η έκθεση θα είναι ανοιχτή για το κοινό μέχρι τις 19 Οκτωβρίου, με ελεύθερη είσοδο, από τις 9.00 π.μ. μέχρι 9.00 μ.μ.

ειδήσεις τώραΚατερίνα ΣακελλαροπούλουΒουλή των Ελλήνωνμουσείο