Ελλάδα|18.10.2024 18:56

Εγκαίνια των νέων γραφείων του ΕΓΥΑ για άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος

Newsroom

Με επιτυχία πραγματοποιήθηκαν στις 14 Οκτωβρίου τα εγκαίνια του Εξειδικευμένου Γραφείου Υποστηριζόμενης Απασχόλησης (ΕΓΥΑ) για άτομα με Διαταραχή Αυτιστικού Φάσματος (ΔΑΦ) του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) Διαδρομές. Εκπρόσωποι της πολιτικής ηγεσίας, εκπρόσωποι κοινωνικών φορέων και συλλόγων, μέλη των Κοι.Σ.Π.Ε., εκπρόσωποι επιχειρήσεων και φυσικά ωφελούμενοι του ΕΓΥΑ μαζί με τις οικογένειές τους έδωσαν το παρών σε μια συγκινητική εκδήλωση.

«Είναι κομβικός ο ρόλος σας»

Ο υφυπουργός Υγείας, κ. Δημήτρης Βαρτζόπουλος, εγκαινίασε τα νέα γραφεία του ΕΓΥΑ. Κατά την ομιλία του ο υφυπουργός τόνισε την αναγκαιότητα της υποστηριζόμενης απασχόλησης και σημείωσε χαρακτηριστικά ότι «είναι κομβικός ο ρόλος σας και τον βλέπω με ελπίδα».

Η Πρόεδρος του Δ.Σ. του Κοι.Σ.Π.Ε. Διαδρομές, κυρία Αγγελική Τσιαξίρη κατά την ομιλία της ευχαρίστησε θερμά όλους όσοι συνέβαλαν στην υλοποίηση του ΕΓΥΑ και επεσήμανε τις προκλήσεις και τη σπουδαιότητα του νέου αυτού ξεκινήματος. Στο όραμα και τους στόχους του Εξειδικευμένου Γραφείου Υποστηριζόμενης Απασχόλησης για άτομα με ΔΑΦ, αναφέρθηκε κατά την ομιλία της, η Επιστημονικά Υπεύθυνη, κυρία Ευγενία Λιανού. Η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, κυρία Ειρήνη Αγαπηδάκη, η υφυπουργός Ανάπτυξης, κυρία Ζωή Ράπτη και ο Περιφερειάρχης Αττικής, κ. Νίκος Χαρδαλιάς έστειλαν, μέσω επιστολής, χαιρετισμό και τις θερμές ευχές τους για το ξεκίνημα του ΕΓΥΑ.

Ο πρόεδρος της Πανελλήνιας Ομοσπονδίας Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (Π.Ο.Κοι.Σ.Π.Ε.), κ. Σωτήρης Κουπίδης, η κυρία Αθηνά Φραγκούλη, Πρόεδρος του Διοικητικού Συμβουλίου της Εταιρίας Κοινωνικής Ψυχιατρικής Π. Σακελλαρόπουλος και μέλος του εποπτικού συμβουλίου του Κοι.Σ.Π.Ε. Διαδρομές και η κυρία Πόλα Νικολάου, Πρόεδρος Δ.Σ. του Κοι.Σ.Π.Ε. «Ευ ζην» απηύθυναν χαιρετισμό και εξήραν το έργο του ΕΓΥΑ.

Ιδιαίτερα συγκινητική στιγμή των εγκαινίων ήταν όταν ωφελούμενοι του Γραφείου μοιράστηκαν τα συναισθήματά τους για την γνωριμία με την ομάδα του ΕΓΥΑ, μίλησαν για την υποστηριζόμενη απασχόληση και την εμπειρία τους από την τοποθέτηση σε θέση εργασίας. «Είμαι 28 χρονών και είμαι στο φάσμα του αυτισμού. Εδώ και ένα μήνα εργάζομαι στο ξενοδοχείο Αρετούσα. Το ΕΓΥΑ Διαδρομές μου βρήκε δουλειά και με βοήθησε η job coach μου, η Άννα. Τόσο ο διευθυντής όσο και άλλοι εργαζόμενοι του ξενοδοχείου με βοηθούν και εκείνοι να προσαρμοστώ. Νιώθω άνετος και χρήσιμος. Τώρα πια με πολύ μεγάλη χαρά λέω ότι είμαι ένας εργαζόμενος αυτιστικός. Που παίζει και κρουστά στη συμπεριληπτική μπάντα, το Bandokafenio», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Θωμάς Σ. , ωφελούμενος του Γραφείου.

Το Εξειδικευμένο Γραφείο Υποστηριζόμενης Απασχόλησης (ΕΓΥΑ) του Κοινωνικού Συνεταιρισμού Περιορισμένης Ευθύνης (Κοι.Σ.Π.Ε.) Διαδρομές έχει ως βασικό στόχο την εργασιακή ενσωμάτωση και συμπερίληψη ατόμων με Διαταραχή Αυτιστικού σε επιχειρήσεις και οργανισμούς.

Σημειώνεται ότι φορέας χρηματοδότησης είναι το Υπουργείο Υγείας, φορέας υλοποίησης η Πανελλήνια Ομοσπονδία Κοινωνικών Συνεταιρισμών Περιορισμένης Ευθύνης (ΠοΚοιΣΠΕ) και συνδικαιούχοι φορείς οι ΚοιΣΠΕ.

Αποτελεί μέρος του Δικτύου Υποστηριζόμενης Απασχόλησης σε Αθήνα, Πάτρα και Θεσσαλονίκη.

Το ΕΓΥΑ μέσω μιας εξειδικευμένης επιστημονικής ομάδας και των job coaches παρέχει σε ωφελούμενους, στήριξη και καθοδήγηση, με σκοπό την ενσωμάτωσή τους στην αγορά εργασίας, ενώ συνεργάζεται με ενδιαφερόμενες επιχειρήσεις, ώστε να προκύψει το σωστό «ταίριασμα» υποψήφιου και θέσης εργασίας. Παράλληλα, το ΕΓΥΑ παρέχει την απαιτούμενη υποστήριξη και ενημέρωση στο οικογενειακό περιβάλλον των ωφελούμενων.

αυτισμόςεγκαίνιαειδήσεις τώρα