Ελλάδα|22.10.2024 09:00

Ημιτελές επί 20 χρόνια αθλητικό πάρκο στον Εύοσμο: Είχε συμπεριληφθεί στα ολυμπιακά έργα του 2004 - Εικόνες εγκατάλειψης

Ρωμανός Κοντογιαννίδης
Σετ φωτογραφιών, σύρετε προς τα αριστερά

Ένα μεγάλο αθλητικό αναπτυξιακό έργο για ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλονίκη, το οποίο μετά «βαΐων και κλάδων» πριν από 20 χρόνια είχε συμπεριληφθεί στο πρόγραμμα «Ολυμπιάδα 2004» και άρχισε τότε να κατασκευάζεται, έχει εγκαταλειφθεί ημιτελές, ουσιαστικά κουφάρι παρατημένο να ρημάζει στη φθορά του χρόνου.

Πρόκειται για το δημοτικό αθλητικό πάρκο Ευόσμου, στην περιοχή Άνωθεν του Περιφερειακού, στο Δήμο Κορδελιού – Ευόσμου. Το έργο περιελάμβανε την κατασκευή σταδίου, με κερκίδες, αγωνιστικό χώρο και κουλουάρ ικανό να φιλοξενήσει μεγάλους διεθνείς αγώνες καθώς και την κατασκευή κολυμβητηρίου με δύο πισίνες ολυμπιακών εγκαταστάσεων. Το πρώτο είχε ενταχθεί στο πρόγραμμα «Ολυμπιάδα 2004» και το δεύτερο ήταν έργο της Γενικής Γραμματείας Αθλητισμού.

Εικόνες εγκατάλειψης 20 χρόνια μετά

Είκοσι χρόνια μετά και παρά τις επανειλημμένες πιέσεις από τις εκάστοτε διοικήσεις, αρχικά του Δήμου Ευόσμου και μετέπειτα του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου, όπως λέει στο ethnos.gr o σημερινός δήμαρχος, Λευτέρης Αλεξανδρίδης, από το στάδιο έχει κατασκευαστεί μόνο ένα μέρος των κερκίδων αλλά και αυτό έχει μείνει στα μπετά, ενώ για την κατασκευή του κολυμβητηρίου έχουν ανοιχτεί μεγάλες τρύπες, όπου θα γινόταν οι δύο πισίνες αλλά και αυτές έμειναν επίσης στα μπετά, στο στάδιο του σκυροδέματος.

Όπως γίνεται εύκολα κατανοητό, χρήματα του ελληνικού λαού πετάχτηκαν σε μία «μαύρη τρύπα», αφού το έργο έμεινε ημιτελές και αν τελικά δεν προχωρήσει, θα έχουν χαθεί οριστικά.

«Από την πρώτη στιγμή που η διοίκησή μας ανέλαβε τα καθήκοντά της, τον περασμένο Ιανουάριο, βάλαμε ως μεγάλο ‘’στοίχημα’’ να διεκδικήσουμε με όλες μας τις δυνάμεις την ολοκλήρωση αυτού του μεγάλου αθλητικού έργου, ώστε να το παραδώσουμε στον τόπο μας και κυρίως στη νέα γενιά. Έχω κατέβει πολλές φορές στην Αθήνα, όπου είδα τους αρμόδιους φορείς της κυβέρνησης και δε θα σταματήσω να διεκδικώ και να πιέζω, μέχρι το έργο να ολοκληρωθεί. Ταυτόχρονα, η διοίκησή μας βρίσκεται σε διαρκή επικοινωνία με αναπτυξιακές εταιρείες, προκειμένου να γίνει επικαιροποίηση των μελετών, για να έχουμε ολοκληρωμένη άποψη για το κόστος κατασκευής. Έχουμε περιφράξει το χώρο σε ολόκληρο το εργοτάξιό του, ώστε να μην εισέρχονται πολίτες και δημιουργούνται κίνδυνοι για τη σωματική τους ακεραιότητα ακόμα και για τη ζωή τους», λέει στο ethnos.gr ο κ. Αλεξανδρίδης.

Έργο - «ανάσα» για 400.000 κόσμο

Σύμφωνα με τον κ. Αλεξανδρίδη, η κατασκευή του αθλητικού πάρκου θα αποτελέσει μεγάλη «ανάσα» για ολόκληρη τη Δυτική Θεσσαλονίκη, στην οποία κατοικούν περίπου 400.000 άτομα αλλά δε διαθέτει ουσιαστικά κανένα μεγάλο αθλητικό έργο.

Μάλιστα, ο πληθυσμός της περιοχής και ιδίως του Δήμου Κορδελιού – Ευόσμου όπου το έργο βρίσκεται ημιτελές, συνεχίζει να αυξάνεται, από τη στιγμή που υπάρχουν πολλά ελεύθερα οικόπεδα και η ανοικοδόμηση ακολουθεί υψηλούς ρυθμούς.

«Από την υποβαθμισμένη Δυτική Θεσσαλονίκη λείπουν πολλά έργα πνοής και ένα από αυτά είναι και ένα μεγάλο αθλητικό έργο. Έχουν και τα δικά μας παιδιά δικαίωμα στην άθληση σε σύγχρονους χώρους. Ο Δήμος Κορδελιού – Ευόσμου είναι ο δεύτερος σε πληθυσμό σε ολόκληρη τη Βόρεια Ελλάδα. Έχει σήμερα περίπου 18.500 μαθητές και τον υψηλότερο κατ' αναλογία νεανικό πληθυσμό σε ολόκληρη τη χώρα. Η κατασκευή του αθλητικού πάρκου θα βοηθήσει να στρέψουμε τα παιδιά μας περισσότερο στον αθλητισμό. Σε όποια περιοχή η νεολαία αθλείται σε υψηλά ποσοστά, είναι εμφανές ότι μειώνεται η παραβατικότητα», τονίζει ο δήμαρχος Κορδελιού – Ευόσμου.

Δυτική ΘεσσαλονίκηΆδωνις ΓεωργιάδηςΔήμος Κορδελιού - Ευόσμουκολυμβητήριοειδήσεις τώρααθλητισμός