Ελλάδα|23.10.2024 20:48

Προβληματισμός στη Ρόδο: Γιατί είναι ασφυκτικά γεμάτη με πρόσφυγες και μετανάστες

Newsroom

Προβληματισμό προκαλούν οι εικόνες από το νησί της Ρόδου, το οποίο έχει γεμίσει ασφυκτικά από μετανάστες λόγω των αυξημένων ροών από τα τουρκικά παράλια αλλά και της συμφόρησης που υπάρχει στα κέντρα υποδοχής σε Λέρο και Κω. Αποτέλεσμα να καθυστερεί η μεταφορά τους από το νησί και οι μετανάστες να κοιμούνται όπου βρουν σε πάρκα και πλατείες της Ρόδου.

«Αυτή τη στιγμή η κατάσταση είναι τραγική. Στοιβάζεται κόσμος στα πάρκα, στους κοινόχρηστους χώρους και στους δρόμους, οι οποίοι προσπαθούν να εξυπηρετηθούν από τις αστυνομικές υπηρεσίες, οι οποίες έχουν φτάσει στα όρια τους» ανέφερε στο OPEN, ο πρόεδρος αστυνομικών υπαλλήλων Ρόδου, Εμμανουήλ Ανδρουλάκης.

«Το κέντρο της ταυτοποίησης στη Λέρο έχει γεμίσει, της Κως είναι στο 50%» πρόσθεσε.

Προβληματισμένοι φορείς και επιχειρηματίες

Επιχειρηματίες και φορείς του νησιού εκφράζουν την ανησυχία τους για το μεταναστευτικό πρόβλημα. «Έρχονται καθημερινά 100-200αριες ανθρώπων από τα απέναντι παράλια. Υπάρχουν τρία πάρκα στο κέντρο της πόλης, όπου έρχονται και μένουν αυτοί οι άνθρωποι. Εκεί έχουν στήσει από πρόχειρες σκηνές, μέχρι χαρτόκουτα και τέντες» δήλωσε στο OPEN ο πρόεδρος του Εμπορικού Συλλόγου του νησιού, Κώστας Σπανός.

«Η επιχείρηση απομάκρυνσης μεταναστών από τη Ρόδο έχει ξεκινήσει από σήμερα, όπου απομακρύνθηκαν οι περίπου 250 μετανάστες. Αύριο θα αποχωρήσουν άλλοι 250 και το σχέδιο αποχώρησης θα συνεχίσει τις επόμενες ημέρες» τόνισε ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου», Νίκος Παναγιωτόπουλος.

Αυξημένες οι ροές και στην Κρήτη

Οξυμένο είναι και το πρόβλημα στην Κρήτη όπου οι αφίξεις μεταναστών αυξήθηκαν κατά 400%. Μέσα σε μια εβδομάδα το Λιμενικό διέσωσε 642 ανθρώπους όταν όλο το 2023 είχε διασώσει 807 πρόσφυγες και μετανάστες.

ειδήσεις τώραυπουργείο Μετανάστευσης και ΑσύλουΤουρκίαμετανάστεςΡόδοςΛέρος