Απόφαση δικαστηρίου: Στοπ στις καμπάνες τις ώρες κοινής ησυχίας – Συμμόρφωση ή… πρόστιμο για κάθε χτύπημα
NewsroomΣε μία πρωτοφανή απόφαση προχώρησε το Μονομελές Πρωτοδικείο Σύρου, σύμφωνα με την οποία δεν επιτρέπεται ο χτύπος της καμπάνας της εκκλησίας κατά τις ώρες κοινής ησυχίας.
Στοπ στις καμπάνες τις ώρες κοινής ησυχίας – Συμμόρφωση ή… πρόστιμο για κάθε χτύπημα
Όλα ξεκίνησαν από μια κάτοικο της Μήλου, το σπίτι της οποίας βρίσκεται δίπλα σε ενοριακό ναό, η οποία προσέφυγε στη Δικαιοσύνη, αναφέροντας ότι έχει υποστεί βλάβη η ψυχική της υγεία, με αποτέλεσμα να προσβάλλεται παράνομα η προσωπικότητά της, λόγω του ήχου του κωδωνοστασίου.
Μάλιστα, η εν λόγω κάτοικος της Μήλου προσκόμισε ιατρική βεβαίωση προκειμένου να αποδείξει ότι ο ήχος της καμπάνας επιδεινώνει την υγεία της, με αποτέλεσμα να δυσκολεύεται να πραγματοποιήσει τις εργασιακές της υποχρεώσεις, όπως αναφέρει το dikastiko.gr.
Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, «η κατάσταση που δημιουργείται με τη χρήση της καμπάνας του ναού ως ρολογιού επιδεινώνει τα προβλήματα της υγείας της αιτούσας και δεν είναι υποχρεωμένη να το ανέχεται, ενώ η σύνδεση της καμπάνας με το ρολόι δεν εξυπηρετεί στην πραγματικότητα κανένα ουσιώδη σκοπό. Η λατρευτική αποστολή της καμπάνας είναι ένα καλεί τους πιστούς στη Θεία Λειτουργία, πράγμα που η αιτούσα δεν το αμφισβητεί καθόλου. Ζητάει να υποχρεωθεί προσωρινά η παύση του κωδωνοστασίου του ναού ως ρολογιού με παραγωγή ήχου και να επιτρέπεται χρήση του κωδωνοστασίου μόνο για την εξυπηρέτηση των θρησκευτικών και λειτουργικών αναγκών που προστατεύονται από άρθρο του Συντάγματος με εξαίρεση της ώρες κοινής ησυχίας. Η εξαίρεση αυτή δεν ισχύει για τις δεσποτικές και θεομητορικές εορτές».
Το Πρωτοδικείο Σύρου αποφάσισε να μην επιτρέπεται η χρήση της καμπάνας ούτε για θρησκευτικούς και λατρευτικούς σκοπούς κατά τις ώρες κοινής ησυχίας και αυτό είναι η πρώτη φορά που δικαστήριο στην Ελλάδα λαμβάνει τέτοια απόφαση.
Σύμφωνα με το δικαστήριο, «για κάθε παράνομο χτύπημα της καμπάνας, ο ιερός ναός θα καταβάλει στην αιτούσα ως χρηματική ποινή το ποσό των 200 ευρώ».
Από τις απαγορεύσεις εν ώρα κοινής ησυχίας το δικαστήριο εξαίρεσε τις εξής μεγάλες γιορτές: Περιτομή, Θεοφάνεια, Υπαπαντή, Βαΐων, Άγια Πάθη, Ανάσταση, Ανάληψη, Πεντηκοστή, Αγ. Πνεύματος, Μεταμόρφωση, Ύψωση του Τιμίου Σταυρού, Χριστούγεννα, Ευαγγελισμός, Ζωοδόχος Πηγή, Κατάθεση της Τιμίας Εσθήτος της Θεοτόκου, Κοίμηση της Θεοτόκου, Κατάθεση της Τιμίας Ζώνης, Γέννηση της Θεοτόκου, Αγία Σκέπη της Θεοτόκου, Εισόδια της Θεοτόκου και Σύναξις της Θεοτόκου.
- Η Συρία μετά την «επανάσταση της»: Αλ Τζολάνι, ο νέος ηγέτης με τουρκικό… κοστούμι
- Η συγκινητική ανάρτηση της μητέρας του 9χρονου που σκοτώθηκε στην επίθεση στο Μαγδεμβούργο: «Γιατί εσύ;»
- Σε διαθεσιμότητα και ο δεύτερος αστυνομικός της Βουλής που συνελήφθη για ενδοοικογενειακή βία: Αλληλομηνύθηκε με τη σύζυγό του
- Γιαγκίνηδες: Οταν η ερωτική κάψα συναντά τη φλόγα της ρεμπέτικης ψυχής