Ελλάδα|19.04.2019 11:18

Υπουργείο Περιβάλλοντος: Nέο τέλος κυκλικής οικονομίας στους Δήμους

Μαρία Λιλιοπούλου

Γκάζι στην ανακύκλωση επιχειρεί δώσει το υπουργείο Περιβάλλοντος επιβάλλοντας στους δήμους νέο τέλος κυκλικής οικονομίας 10 ευρώ για κάθε τόνο απορριμμάτων που οδηγούν για ταφή συμπληρώνοντας τις ρυθμίσεις για έκπτωση έως 25% στους δημότες των ΟΤΑ που σημειώνουν υψηλές επιδόσεις στην ανακύκλωση.

Το νέο τέλος θα αντικαταστήσει το θεσπισμένο προ επταετίας ειδικό τέλος ταφής ύψους 35 έως και 60 ευρώ, το οποίο ωστόσο δεν είχε εφαρμοστεί ποτέ καθώς κάθε χρόνο η Βουλή προχωρούσε στην αναστολή της εφαρμογής του ύστερα από εισηγήσεις των συναρμόδιων υπουργείων, όπως επεσήμανε ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, Σωκράτης Φάμελλος υποστηρίζοντας την τροπολογία στην Ολομέλεια της Βουλής.

Η νέα ρύθμιση κατατέθηκε με τη μορφή τροπολογίας στο νομοσχέδιο του Υπουργείου Εθνικής Άμυνας, με τίτλο «Ρυθμίσεις μέριμνας προσωπικού Ενόπλων Δυνάμεων, Στρατολογίας, στρατιωτικής Δικαιοσύνης και άλλες διατάξεις»

Συγκεκριμένα, η τροπολογία προβλέπει ότι από την 1η Ιανουαρίου 2020 οι Φορείς Διαχείρισης Στερεών Αποβλήτων (ΦοΔΣΑ) θα καταβάλουν στο Πράσινο Ταμείο εισφορά ύψους 10 ευρώ ανά τόνο για τις ποσότητες απορριμμάτων που οδηγούνται στην ταφή χωρίς επεξεργασία και ανάκτηση ωφέλιμων πόρων. Το ποσό αυτό θα προσαυξάνεται κατά 5 ευρώ κάθε έτος, από το 2021, αν οι Δήμοι που υπόκεινται σε αυτή την εισφορά συνεχίζουν να μην καλύπτουν τις υποχρεώσεις τους όσον αφορά την ευρωπαϊκή πολιτική για τη διάθεση αποβλήτων.

Πρακτικά, οι δήμοι που δεν έχουν καμία δραστηριότητα ανάκτησης και επεξεργασίας στερεών αποβλήτων, θα έχουν την υποχρέωση να καταβάλλουν 10 ευρώ ανά τόνο. Εάν όμως υπάρχει περιβαλλοντική αδειοδότηση σύγχρονης μονάδας, δηλαδή έχουν ξεκινήσει οι διαδικασίες προετοιμασίας των μονάδων κυκλικής οικονομίας, θα υπάρχει 35% έκπτωση επί αυτού του ποσού, ενώ όταν υπάρχει συμβόλαιο και κατασκευάζεται η εκάστοτε μονάδα θα υπάρχει έκπτωση 70% και όταν πλέον λειτουργεί η μονάδα επεξεργασίας στερεών αποβλήτων δεν θα υπάρχει η υποχρέωση πληρωμής εισφοράς εκ μέρους του Δήμου: «Θα υπάρχει υπολογισμός της εισφοράς των Δήμων ανά εξάμηνο, μέσα στο επόμενο τρίμηνο θα βγαίνει ο λογαριασμός για τις ποσότητες που διατέθηκαν προς ταφή χωρίς επεξεργασία» υπογράμμισε ο αναπληρωτής υπουργός.

Τα έσοδα από το τέλος θα διατίθεται αποκλειστικά για τη χρηματοδότηση έργων κυκλικής οικονομίας, «δηλαδή θα ενισχύει την ανακύκλωση σε δήμους στους οποίους, ακριβώς επειδή δεν έχουν αρκετά αναπτυγμένες δράσεις ανακύκλωσης, υποχρεούνται να πληρώνουν εισφορά κυκλικής οικονομίας και διαθέτουν τα απορρίμματά τους αποκλειστικά στην ταφή. Έτσι αυτή η εισφορά θα οδηγήσει μονοσήμαντα σε ενίσχυση εξοπλισμού ανακύκλωσης» σημείωσε ο κ. Φάμελλος.

Τέλος, στη ρύθμιση δεν υπάρχει κανένας περιορισμός ως προς τη διάθεση του ποσού αυτού, δηλαδή δεν υπόκειται στους μνημονιακούς περιορισμούς του

Πράσινου Ταμείου, αλλά το σύνολο του ποσού θα διατίθεται ως κίνητρο στην αυτοδιοίκηση, προκειμένου να αναπτύσσει την ανακύκλωση και την κυκλική οικονομία, για ένα νέο μοντέλο διαχείρισης αποβλήτων.

Ουσιαστικά οι ΦοΔΣΑ όλης της χώρας θα κληθούν φέτος τον Ιούνιο να συντάξουν τιμολογιακή πολιτική που θα τη στείλουν σε όλα τα Δημοτικά Συμβούλια, όπως προβλέπεται από τη νομοθεσία (ν. 4555 και 4496), ώστε να συζητηθεί σε όλη τη χώρα η ανακύκλωση, η μείωση του κόστους διαχείρισης λόγω ανακύκλωσης και η εισφορά κυκλικής οικονομίας για την αξιοποίησή της.

Σε αυτή την τιμολογιακή πολιτική θα προβλέπονται εκπτώσεις έως 25% για τους πολίτες και επαγγελματίες, με βάση την απόδοση των δήμων, με βάση την ΚΥΑ που δημοσιεύτηκε σε ΦΕΚ αυτή τη βδομάδα.

Δήμοιυπουργείο Περιβάλλοντοςανακύκλωση