Ελλάδα|31.10.2024 07:55

Τι συμβαίνει με τον καιρό στην Ελλάδα; Τίποτα! Κύκλους κάνει και γυρίζει – Κάποτε θα βρέξει… Τρόμος για τις πλημμύρες!

Νίκος Τζιανίδης

Τι συμβαίνει στην Ελλάδα;

Στο Μαρόκο χιόνισε, στη Χαβάη χιόνισε, στη Γαλλία, την Ιταλία ένοιωσαν τις πρώτες νιφάδες να τους χαϊδεύουν τα πρόσωπα· εδώ;
Εδώ στην Ελλάδα, τουλάχιστον στον νομό Αττικής, θυμόμαστε κάποια καταιγίδα προ πολλών ημερών, κάποιοι χαριτολογούν γράφοντας στο ημερολόγιό τους «82 Αυγούστου...» και η θέρμη του θέρους παραμένει παραθεριστής… «Ελάχιστη βροχή, ίσα που την πλατάγισε στο στόμα του το χώμα τη σταγόνα»…

Στην πόλη Παϊπόρτα της Βαλένθια κατακλυσμιαίες βροχοπτώσεις προκαλούν καταστροφές· οι νεκροί πολλαπλασιάζονται μέρα με τη μέρα. Ολόκληρη η νοτιοανατολική Ισπανία παραδόθηκε στην μήνη των πλημμυρών. Το νερό που έπεσε μέσα σε λίγες ώρες ήταν πάνω από 400 χιλιοστά, δηλαδή, όσο αντιστοιχεί σε πάνω από 4 μήνες. Στην Ισπανία επίσης, χαλάζι σε μέγεθος αυγού έπληξε το Ελχίδο της Ανδαλουσίας. Και το 1957 είχε πλημμυρίσει η Βαλένθια και είχαν ανασυρθεί νεκροί από τις χειμμαρώδεις εκτονώσεις των υδάτων· τότε δεν είχαμε βομβαρδιστεί με «κλιματική κρίση»...

Στην παραλία Μαραθώνα οι ομπρέλες δεν λένε να κλείσουν, μες στην αλμύρα και τ’ αλάτια αντιστέκονται, όμως…Ήταν 15 Νοεμβρίουτου 2017 όταν η καταιγίδα ξέσπασε στη Μάνδρα και η προχειρότητα και οι παραλείψεις σκότωσαν 24 ανθρώπους. Πιο νωρίς ήταν, αρχές Σεπτεμβρίου πέρυσι, όταν παραδόθηκε η Θεσσαλία στην επέλαση της κακοκαιρίας Ντάνιελ. Είναι νόμος της φύσης: όσο περισσότερο παρατείνεται η ανομβρία σε έναν τόπο, τόσο πιο ευάλωτος γίνεται σε πλημμυρικά φαινόμενα. Το ισχυρό σύστημα υψηλών πιέσεων που έχει ξεχαστεί- σαν το καλοκαίρι- στην Ελλάδα απαγορεύοντας, ουσιαστικά, στο να κινηθούν αξιόλογες ατμοσφαιρικές διαταραχές προς την περιοχή μας, προκαλεί συσσώρευση ενέργειας στην ατμόσφαιρα, που... κάποιο βράδυ θα απελευθερωθεί με την μορφή καταιγιστικών βροχοπτώσεων!

Μετά των Ταξιαρχών...

Διαβάζουμε στον διαδικτυακό ιστότοπο Weather Phenomena το άρθρο της Μαρίας Φραγκούλη: «Η διάταξη της ατμοσφαιρικής κυκλοφορίας το φετινό φθινόπωρο έχει γίνει η αιτία που η Ελλάδα και τα Βαλκάνια να μην έχουν δεχθεί αξιόλογες βροχές όλο αυτό το διάστημα κι αν επαληθευτούν τα δεδομένα και για τον Νοέμβριο, τότε τα πράγματα δεν αναμένεται να αλλάξουν ιδιαίτερα πέρα από κάποια παροδικά φαινόμενα ως επακόλουθο της ατμοσφαιρικής αστάθειας κατά τις θερμές ώρες της ημέρας».
Επίσης, μια ερασιτεχνική πρόγνωση: «Το Ευρωπαϊκό προγνωστικό μοντέλο μας βάζει σε καθαρά χειμωνιάτικες συνθήκες μόνο όσον αφορά τις θερμοκρασίες το τριήμερο 6-8 Νοεμβρίου. Βροχές; Μέχρι και μετά των Ταξιαρχών- 8 Νοεμβρίου- οι βροχές απούσες...

Το χωριό Θεοδώριανα του νομού Άρτας- στα ανατολικά Τζουμέρκα- είναι το πιο βροχερό μέρος της Ελλάδας· έχει ρίξει μέχρι τώρα (το 2024) μόνο 1144 χιλιοστά βροχής. Τα Θεοδώριανα έχουν μεσογειακό-υγρό κλίμα όπου καταγράφεται η υψηλότερη μέση ετήσια βροχόπτωση στην Ελλάδα σύμφωνα με το Εθνικό Αστεροσκοπείο Αθηνών. Η μέση βροχόπτωση από το 2009 μέχρι το 2023 έφθανε τα 213,5 mm. Βροχή λένε και κλαίνε και στα Θεοδώριανα…

«Εγώ, όταν θα μεγαλώσω θα γίνω Σεπτέβρης, έλεγε ο Αύγουστος»· και Οκτώβρης έγινε και Νοέμβρης πάει να γίνει…
Και για να μην εκπλησσόμεθα και καταλήγουμε σε αβίαστα συμπεράσματα, που υποδαυλίζονται από τηλεοπτικές εκπομπές που διψούν για θεαματικότητα και από sites που κυνηγούν την επισκεψιμότητα: τα φαινόμενα δεν είναι πρωτοφανή ούτε ενέχεται η (δήθεν) κλιματική κρίση. Η υψηλότερη θερμοκρασία που έχει καταγραφεί τα τελευταία 70 χρόνια ανήμερα της 28ης Οκτωβριου στην Αθήνα ήταν 30,6°C το 1960. Το 1995 είχε καταγραφεί θερμοκρασία 29°C στον νομό Κιλκίς! Να σημειώσουμε ότι Οκτώβριο μήνα έχει καταγραφεί θερμοκρασία και 36°C στην Αττική. Επίσης Οκτώβριους, όμοιους με τον εφετινό, δηλαδή με μηδέν χιλιοστά βροχής καταγράφηκαν και το 1907, το 1924, το 1928, το 1910, το 1969, και το 1993.
Και, τέλος, να θυμηθούμε 26 Οκτωβρίου πριν από μια δεκαετία με χιονόνερο στην Πεντέλη και τα βουνά της Εύβοιας χιονισμένα!

Έρημος που έγινε λίμνη!

Και ξαναφεύγουμε μακριά από τα σύνορά μας. Η μεγαλύτερη και πιο διάσημη έρημος στον κόσμο, η Σαχάρα, έχει μετατραπεί σε λίμνη μεταξύ Μαρόκου και Αλγερίας μετά τις ασυνήθιστα έντονες βροχοπτώσεις· σε κάποιες περιοχές της ερήμου της Αφρικής έπεσαν έως και 200 χιλιοστά βροχής μέσα σε 48 ώρες! Αποτέλεσμα; Έχει δημιουργηθεί λίμνη 191 τετραγωνικών χιλιομέτρων στην Αλγερία, που συναγωνίζεται σε έκταση την λίμνη Κόμο της Ιταλίας!

Στην Ελλάδα, μπορεί να μην βρέχει, αλλά η χαμηλές θερμοκρασίες έχουν εμφανιστεί στα προσφιλή μέρη τους: στο Οχυρό Νευροκοπίου -4,8°C στο Μαυρολιθλάρι Φωκίδας -2,2°C… Στα Άγραφα, χαμηλά στο Κερασοχώρι και στην Κρέντη έχουν να δουν βροχή καιρό τώρα και αδημονούν. Το κρύο, όμως, τους περονιάζει μόλις πέσει το σκοτάδι.

Τα αποδημητικά πτηνά: φάσες, τσίχλες, γερακότσιχλες, ορτύκια ταξιδεύουν όπως κάθε χρόνο την εποχή αυτή με κάποια καθυστέρηση λόγω ανέμων· οι ειδικοί διατείνονται ότι και ο φετινός χειμώνας θα ‘ναι σαν τον περσινό: δίχως έντονες- έως καθόλου- χιονοπτώσεις σε χαμηλά υψόμετρα, λίγες βροχές και θερμοκρασίες, που θα κάνουν τους ξυλέμπορους και τους πετρελαιοπώλες να σκοτεινιάζουν.
Όλα τούτα από προγνώσεις ερασιτεχνιών, που κάποιες φορές ξεπερνούν- με το πάθος τους- και επαγγελματίες, που (κάποιοι από αυτούς) περισσότερο για τηλεπερσόνες λογίζονται παρά για επιστήμονες.

Ο «δικός μας», ο έγκριτος και έγκυρος Κλέαρχος Μαρουσάκης στην τελευταία πρόγνωσή του κάνει λόγο για εκτιμήσεις που δείχνουν πως ο Νοέμβριος θα είναι ο πιο βροχερός μήνας: «Ο Νοέμβριος που έρχεται αναμένεται να είναι ο πιο βροχοφόρος μήνας για τη χώρα μας. Ο αντικυκλώνας θα επιμείνει και έτσι μέχρι τις 7-8 Νοεμβρίου δεν αναμένεται κάποια οργανωμένη κακοκαιρία. Το κυριότερο χαρακτηριστικό τις επόμενες ημέρες θα είναι οι αυξομειώσεις στις εντάσεις των βοριάδων έως και 7 μποφόρ, και κάποιες ασθενείς βροχές».

Έχει ο καιρός γυρίσματα λοιπόν και αυτά- τα γυρίσματα- περιμένουμε… Εμείς… θα μείνουμε ακόμα λίγο. Μήπως και ξαναβρέξει. Να σε ξεπλυθούμε λίγο. Αρχές του Νοέμβρη κι είμαστε μες στην αλμύρα και τ’ αλάτια…

καιρόςΕλλάδαπλημμύρεςΒαλένθιαειδήσεις τώρα