Ελλάδα|31.10.2024 11:34

Λέκκας για πλημμύρες στη Βαλένθια: Πολύ δύσκολο να δοθεί προειδοποίηση για τέτοια φαινόμενα

Newsroom

Για τις φονικές πλημμύρες στη Βαλένθια αλλά και στα flash floods αναφέρθηκε ο ο πρόεδρος του ΟΑΣΠ και καθηγητής Γεωλογίας, Ευθύμης Λέκκας.

Όπως εξήγησε «Πρώτον, το φαινόμενο της έντονης βροχόπτωσης. Πάνω από 400 χιλιοστά καταγράφτηκαν σε ορισμένες περιοχές μέσα σε ένα οχτάωρο. Που σημαίνει ότι η ραγδαιότητα της βροχής ήταν πάρα πολύ μεγάλη. Στη συνέχεια, αυτό το νερό έπεσε πάνω σε ένα ιδιόμορφο ανάγλυφο. Ένα ανάγλυφο το οποίο διευκόλυνε την ταχεία ροή των νερών. Εδώ δεν έχουμε να κάνουμε με μια πλημμύρα ποτάμια. Έχουμε να κάνουμε με μια πλημμύρα ξαφνική. Δηλαδή είναι τα λεγόμενα flash floods στα οποία μεγάλες ποσότητες νερού ρέουν με μεγάλη ταχύτητα, κυρίως προσβάλλουν οικιστικά κέντρα. Και βεβαίως έχουμε πολύ μεγάλες καταστροφές».

«Πολύ φοβάμαι ότι ούτε και οι Ισπανοί το έχουν κατανοήσει»

Μάλιστα, μιλώντας στην ΕΡΤ πρόσθεσε ότι «άρα έχουμε πολύ μεγάλη βροχόπτωση, έντονη βροχόπτωση, μεγάλες ταχύτητες νερού, μεγάλες ποσότητες νερού και κυρίως αυτή η μεγάλη ταχύτητα του νερού παρέσυρε αντικείμενα και αυτοκίνητα τα οποία απέφραξαν διόδους του νερού με αποτέλεσμα το νερό αυτό να ξεχυθεί εκτός από τις παραποτάμιες και σε άλλες περιοχές. Έχουμε δηλαδή έναν συνδυασμό φαινομένων που συνέβαλαν σε αυτό που βλέπουμε, που δυστυχώς δεν έχουμε κατανοήσει ακόμα τι ακριβώς διαστάσεις έχει και τι επιπτώσεις έχει. Και πολύ φοβάμαι ότι ούτε και οι Ισπανοί το έχουν κατανοήσει».

 «Ξαφνική πλημμύρα, μεγάλοι όγκοι νερού, μεγάλη ταχύτητα»

Και συνέχισε «Εδώ όμως έχουμε να κάνουμε με φαινόμενο το οποίο διαφέρει από τον Ιανό και τον Daniel. Αναπτύχθηκε κυρίως με μορφή ξαφνικής πλημμύρας, ενώ στη Θεσσαλία, αν θυμόσαστε, είχαμε τα πλημμυρικά φαινόμενα δύο – τρεις μέρες μετά την ολοκλήρωση της βροχόπτωσης, στην Κάρλα μετά από μια εβδομάδα είχαμε πλημμυρικά φαινόμενα γιατί συσσωρεύτηκαν σιγά – σιγά τα νερά. Εδώ έχουμε να κάνουμε με το εντελώς αντίθετο φαινόμενο, δηλαδή ξαφνική πλημμύρα, μεγάλοι όγκοι νερού, μεγάλη ταχύτητα. Αιφνιδίασε τους πάντες. Αυτό θα πρέπει να το δούμε. Και βεβαίως εδώ, όπως και στον Daniel και στον Ιανό και σε άλλες περιπτώσεις δεν μπορούμε να κάνουμε απολύτως τίποτα.Κοιτάξτε, το 112 θα συνέβαλε μονάχα στο οι κάτοικοι ουσιαστικά να πάνε προς τους ανώτερους ορόφους μέσα σε πόλεις, πράγμα το οποίο το κάνανε. Aλλά μια προειδοποίηση σε ανοιχτό χώρο μέσα σε πόλεις κτλ. δε νομίζω ότι θα είχε θεαματικά αποτελέσματα, τουλάχιστον ως προς τον αριθμό των νεκρών, οι ζημιές ούτως ή άλλως θα γινόταν είναι δεδομένο».

Αναφερόμενος στις καταγγελίες που άργησαν να έρθουν οι ειδοποιήσεις τόνισε ότι «Είναι αυτά τα ξαφνικά φαινόμενα. Δηλαδή η επιστημονική πληροφόρηση που πολλές φορές δεν είναι σωστή, είναι λάθος, καθυστερεί, γιατί καταλαβαίνετε ότι έχει πολλές αβεβαιότητες η επιστημονική προειδοποίηση. Είναι φαινόμενα τα οποία δυστυχώς δεν μπορούμε να προλάβουμε. Αντιμετωπίζουμε το ίδιο αυτό θέμα και εδώ στον ελληνικό χώρο. Η Επιτροπή Εκτίμησης Κινδύνων Πολιτικής Προστασίας, που είμαστε 5 άτομα που έχουμε μεγάλη εμπειρία πάνω στα θέματα αυτά, αιφνιδιαζόμαστε πολλές φορές από τα φαινόμενα της φύσης. Δηλαδή ενώ υπολογίζουμε άλλα έρχονται άλλα. Να σκεφτείτε υπάρχουν τρία μοντέλα πρόβλεψης έντονων καιρικών φαινομένων – το γερμανικό, το γαλλικό, το αμερικάνικο – μεταξύ των οποίων τεράστιες αποκλίσεις. Καταλαβαίνετε λοιπόν ότι είναι πολύ δύσκολο κάποιος να δώσει προειδοποίηση και να δει την εξέλιξη των φαινομένων σε πολύ σύνθετα φαινόμενα, εδώ έχουμε να κάνουμε με ένα εξαιρετικά σύνθετο φαινόμενο. Δυστυχώς είμαστε πολύ πίσω ακόμα από το να κατανοήσουμε ακριβώς τις διεργασίες οι οποίες εξελίσσονται και στην ατμόσφαιρα αλλά και στην επιφάνεια της Γης».

Ευθύμιος ΛέκκαςΙσπανίαΒαλένθιαπλημμύρεςειδήσεις τώρα