Σεισμός Χαλκιδική - Παπαζάχος: «Δύσκολη μια μεγάλη δόνηση σε αυτή την περιοχή»
Newsroom«Στην περιοχή δεν έχουμε σεισμούς βάθους, είναι όλοι στα πέντε, δέκα χιλιόμετρα και είναι όλοι επιφανειακοί σεισμοί. Εκεί είχαν γίνει κάποιοι μικροί υποσεισμοί, ένα 3,8 Ρίχτερ πριν από τέσσερις μέρες και κάποιοι μικρότεροι σήμερα και έγινε το 5,2 Ρίχτερ που έγινε αισθητό και εδώ στη Θεσσαλονίκη αρκετά δυνατά» τόνισε στο δελτίο Ειδήσεων του OPEN ο Kώστας Παπαζάχος, για τον σεισμό στη Χαλκιδική.
«Είναι από τις πιο ήσυχες περιοχές του ελληνικού χώρου. Ο σεισμός 5,2 Ρίχτερ δεν μπορεί να είναι έκπληξη στον ελληνικό χώρο. Όταν οι σεισμολόγοι λένε πως δε γίνονται σεισμοί, εννοούν πως δε γίνονται μέχρι της τάξης των έξι Ρίχτερ. Ρήγματα των δέκα, δεκαπέντε χιλιομέτρων υπάρχουν παντού στη χώρα μας. Δεν υπάρχει μεγάλο ρήγμα στην περιοχή και το πιο μεγάλο είναι πιο Νότια που τελειώνει το πρώτο πόδι, είναι η τάφρος του Βορείου Αιγαίου. Σε αυτή την περιοχή της Ποτιδαίας δεν υπάρχει σχεδόν τίποτε και αναφέρεται ένας σεισμός στην αρχαιότητα, οποίος αναφέρεται από τον Ηρόδοτο το 379 π.Χ., αλλά πέρα από αυτό δεν υπάρχει σοβαρή σεισμικότητα αναφέρεται.
Είναι νωρίς για να το πούμε, αλλά είναι πάρα πολύ δύσκολο να κάνει μεγαλύτερο σεισμό, διότι ούτε ιστορικά υπάρχουν τέτοια στοιχεία, ούτε τεκτονικά φαίνονται κάποια ρήγματα, ούτε στη στεριά. Βέβαια, είναι μια υποθαλάσσια περιοχή και πρέπει να κρατήσουμε μια μικρή επιφύλαξη, αλλά παραμένει μια περιοχή πολύ χαμηλής σεισμικότητας. Δίνει κατά καιρούς κάποιους σεισμούς τέτοιου μεγέθους, αλλά ποτέ δεν έχουμε δει κάποιο του μεγέθους των έξι ή εξήμισι Ρίχτερ».
.
- Εκλογικό «θρίλερ» στις ΗΠΑ - Τι περιμένει η Αθήνα την επόμενη μέρα
- Μάχη Κασσελάκη για τις εντυπώσεις πριν τη διαφαινόμενη αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ - Σχεδιάζει ψηφοφορίες επί παντός στο συνέδριο
- Ανησυχία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την κυβερνοεπίθεση: Ο φόβος φοιτητών και καθηγητών
- Οι παράγοντες που θα κρίνουν τον νικητή στις ΗΠΑ - Η σωστή κίνηση Τραμπ και πού αναλώθηκε η Χάρις