Η ρατσιστική βία σε τροχιά ανόδου
Νίκος ΜάστοραςΑντίρροπες δυνάµεις παλεύουν µέσα στην ελληνική κοινωνία σχετικά µε το θέµα των προσφύγων και της ρατσιστικής βίας. Από τη µια πλευρά παρατηρείται αύξηση των περιστατικών ρατσιστικής βίας που σηµειώθηκαν πέρυσι συγκριτικά µε το 2017, ιδίως σε βάρος προσφύγων και µεταναστών, αύξηση περιστατικών µε δράστες ή εµπλεκόµενους ενστόλους (22 περιπτώσεις) και δηµοσίους υπάλληλους (7 περιπτώσεις), αλλά και ενίσχυση δράσης ακραίων ξενοφοβικών οµάδων, σύµφωνα µε την ετήσια έκθεση του ∆ικτύου Καταγραφής Περιστατικών Ρατσιστικής Βίας για το 2018, που δηµοσιοποιήθηκε χθες.
Τα περισσότερα από τα 117 καταγεγραµµένα περιστατικά µε 130 θύµατα του 2018 -που αποτελούν απλώς την κορυφή του παγόβουνου, όπως είπε ο δικηγόρος κ. Τάκης Ζώτος- συνέβησαν σε δηµόσιους χώρους, ακόµα και σε µέσα µαζικής µεταφοράς (53 περιστατικά) και αφορούσαν κυρίως σωµατικές βλάβες (62) και απειλές (35).
Σε 74 περιστατικά στοχοποιήθηκαν µετανάστες ή πρόσφυγες, σωµατεία αλλοδαπών, υπερασπιστές ανθρωπίνων δικαιωµάτων, ακόµα και... µνηµείο των προσφύγων-θυµάτων σε ναυάγιο. Σε έξι περιστατικά στοχοποιήθηκαν Ελληνες πολίτες λόγω χρώµατος, αλλοδαπής καταγωγής ή εθνοτικής καταγωγής (Ροµά). Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση νεαρής γυναίκας νιγηριανής καταγωγής, η οποία δέχτηκε λεκτική επίθεση από δηµόσιο υπάλληλο Εφορίας εν ώρα εξυπηρέτησης.
Η υπάλληλος πίστευε ότι το θύµα είχε ψεύτικο ελληνικό δελτίο ταυτότητας και της φώναζε ότι «δεν είναι Ελληνίδα, αφού δεν έχει ελληνικό αίµα και να πάει πίσω στη χώρα της». Το θύµα διαµαρτυρήθηκε και η υπάλληλος είπε ότι «µπορεί να πάρει τα παράπονά της στο ελληνικό κράτος που εξέδωσε την ταυτότητά της ή να τηλεφωνήσει στην Αστυνοµία»...
Καταγωγή
Σε εννέα περιστατικά στοχοποιήθηκαν εβραϊκοί ιεροί ή συµβολικοί χώροι, σε 27 στοχοποιήθηκαν ΛΟΑΤKI άτοµα και σε 63 υποθέσεις η επίθεση έγινε από οµάδα. Οπως είπε χαρακτηριστικά η συντονίστρια του ∆ικτύου κυρία Τίνα Σταυρινάκη, υπάρχουν περιστατικά που ακόµα και Ελληνες µε ξένη καταγωγή στοχοποιήθηκαν ως «ηµίαιµοι». Ακόµα και µέσα σε υπουργείο σηµειώθηκε περιστατικό βίας – εναντίον ατόµου ΛΟΑΤΚΙ: «Το θύµα (νέος υπάλληλος του υπουργείου) δέχτηκε λεκτική επίθεση και παρενόχληση από ανώτερο υπάλληλο λόγω σεξουαλικού προσανατολισµού.
Αξίζει να σηµειωθεί ότι λόγω της ιεραρχίας και της εξάρτησης από τους ανωτέρους για την εξέλιξη των υπαλλήλων που υπάρχει στον συγκεκριµένο χώρο εργασίας, το περιστατικό λαµβάνει άλλες διαστάσεις, ιδίως λαµβάνοντας υπόψη ότι το θύµα βρισκόταν σε δοκιµαστική περίοδο» αναφέρει η έκθεση. Από την άλλη, όµως, έχουµε επέκταση του δικτύου φιλοξενίας προσφύγων στη χώρα µας και µείωση των περιστατικών βίας κατά ατόµων ΛΟΑΤΚΙ, κάτι που προκαλεί ωστόσο προβληµατισµό για τον χαµηλό αριθµό καταγγελιών τέτοιων επιθέσεων. Εχουµε ακόµα εκπαίδευση εισαγγελέων στο ρατσιστικό έγκληµα, χαρακτηρισµό των δικογραφιών για το ρατσιστικό έγκληµα µε την ένδειξη «ΡΒ» (ρατσιστική βία) κ.ά. Βασικό συµπέρασµα της έρευνας, τέλος, είναι ότι «όσο περισσότερο χώρο καταλαµβάνουν η ακροδεξιά ατζέντα και ο άκριτος ευρωσκεπτικισµός εν όψει των ευρωεκλογών, οι ακροδεξιές, νεοναζιστικές και ακραίες εθνικιστικές οµάδες ενδυναµώνονται σε όλη την Ευρώπη, συµµαχούν µεταξύ τους και συναγωνίζονται στην τέλεση ρατσιστικών επιθέσεων»
- Εκλογικό «θρίλερ» στις ΗΠΑ - Τι περιμένει η Αθήνα την επόμενη μέρα
- Μάχη Κασσελάκη για τις εντυπώσεις πριν τη διαφαινόμενη αποχώρησή του από τον ΣΥΡΙΖΑ - Σχεδιάζει ψηφοφορίες επί παντός στο συνέδριο
- Ανησυχία στο Ανοικτό Πανεπιστήμιο για την κυβερνοεπίθεση: Ο φόβος φοιτητών και καθηγητών
- Οι παράγοντες που θα κρίνουν τον νικητή στις ΗΠΑ - Η σωστή κίνηση Τραμπ και πού αναλώθηκε η Χάρις