Ελλάδα|11.11.2024 12:31

Απεργία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου: Τι θα γίνει με μετρό, τραμ και λεωφορεία

Newsroom

Η ΑΔΕΔΥ προκήρυξε 24ωρη απεργία για την Τετάρτη, 20 Νοεμβρίου 2024, σε συνέχεια της αντίστοιχης απόφασης της ΓΣΕΕ, προκειμένου η απεργία να είναι Γενική και να έχει πανεργατικά-πανυπαλληλικά χαρακτηριστικά.

Υπενθυμίζεται ότι αρχικά η ΑΔΕΔΥ είχε ανακοινώσει απεργία για τις 13 Νοεμβρίου, ακολούθησε η ΓΣΕΕ που ανακοίνωσε για τις 20 Νοεμβρίου και ακολούθως η ΑΔΕΔΥ προχώρησε σε μετάθεση της ημερομηνίας για να συμπέσουν οι απεργίες σε δημόσιο και ιδιωτικό τομέα.

Η επιστολή που απέστειλε η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ στη διοίκηση της ΓΣΕΕ:

«Συνάδελφοι,

Η Εκτελεστική Επιτροπή της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. προτείνει για τη Γενική Απεργία της 20ης του Νοέμβρη κοινή εξέδρα στην Πλατεία Κλαυθμώνος και κοινό πανό.

Επισημαίνουμε ότι η Εκτελεστική Επιτροπή της ΑΔΕΔΥ, όπως και η ΓΣΕΕ, έχει ορίσει ως τόπο συγκέντρωσης την Πλατεία Κλαυθμώνος. Επειδή, μέχρι τώρα στις τηλεφωνικές επικοινωνίες που είχαμε με μέλη της διοίκησής σας δεν έχουμε λάβει καμία θετική απάντηση, παρακαλούμε να μας ενημερώσετε, το συντομότερο δυνατό, αν συμφωνείτε με την πρότασή μας.

Θα έχει εξαιρετικά αρνητική απήχηση, για τους εργαζόμενους και την κοινωνία η εγκατάσταση δύο εξεδρών στον ίδιο χώρο, την ίδια μέρα και την ίδια ώρα».

Η ανακοίνωση της ΓΣΕΕ για την απεργία στις 20 Νοεμβρίου

Η αντιμετώπιση της ακρίβειας, των αυξημένων τιμών των ενοικίων και της αγοράς κατοικιών αλλά και η αποκατάσταση του Συλλογικού Εργατικού Δικαίου, βρέθηκαν στο επίκεντρο της σημερινής συνεδρίασης της Ολομέλειας της ΓΣΕΕ.

Η Συνομοσπονδία, με δεδομένο το γεγονός ότι η Κυβέρνηση δεν λαμβάνει κανένα ουσιαστικό μέτρο για την αντιμετώπιση αυτών των κρίσιμων ζητημάτων που ταλανίζουν τους εργαζόμενους στον ιδιωτικό τομέα αλλά αντιθέτως εφαρμόζει μέτρα που γιγαντώνουν τα προβλήματά τους, αποφάσισε:

  • την πραγματοποίηση 24ωρης Γενικής Απεργίας για την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου 2024
  • τη διενέργεια ενημερωτικής καμπάνιας, η οποία θα ξεκινήσει άμεσα σε όλες τις περιφέρειες της χώρας με ιδιαίτερη βαρύτητα σε Αθήνα και Θεσσαλονίκη, με στόχο τη μαζική κι ενωτική συμμετοχή στην 24ωρη Γενική Απεργία.
  • Η Κυβέρνηση, αδυνατεί να εφαρμόσει πολιτικές που ενισχύουν την αγοραστική δύναμη των εργαζομένων, η οποία έχει μειωθεί κατά 8% από το 2019. Με την επιδοματική πολιτική και τα pass δεν λύνονται δυστυχώς τα προβλήματα. Απαιτούνται άμεσα μέτρα για την αντιμετώπιση της ολιγοπωλιακής συγκρότησης της αγοράς και των καρτέλ, επαναρρύθμιση των εργασιακών σχέσεων και των Συλλογικού Εργατικού Δικαίου καθώς και εφαρμογή προγραμμάτων κοινωνικής κατοικίας με το αποθεματικό του 1,5 δις από την πρώην Εργατική Εστία.

Αυτά τα μέτρα ανταποκρίνονται στις πραγματικές ανάγκες των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα και για την εφαρμογή αυτών των μέτρων θα αγωνιστούμε.

Απεργία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου: Τι θα γίνει με τα μέσα μεταφοράς

Στο μεταξύ, παρά το γεγονός ότι η απεργία προγραμματίστηκε από τον Σεπτέμβριο, δεν υπάρχει ακόμα σαφής ενημέρωση για το αν και πώς θα επηρεαστούν τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Συνήθως τα λεωφορεία λειτουργούν 09:00 με 21:00 συμμετέχοντας στην απεργία με στάσεις εργασίας ενώ το Μετρό λειτουργεί επίσης συγκεκριμένες ώρες για να εξυπηρετηθούν οι πολίτες που θέλουν να συμμετέχουν στην πορεία της απεργίας. Παρόλα αυτά μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί τι θα γίνει με τα Μέσα Μαζικής Μεταφοράς.

Απεργία την Τετάρτη 20 Νοεμβρίου: Πότε και που είναι οι πορείες

Την ημέρα της απεργίας οι εργαζόμενοι στο δημόσιο θα πραγματοποιήσουν πορεία στο κέντρο της Αθήνας και σε άλλες πόλεις της χώρας. Το «ραντεβού» στην πρωτεύουσα έχει οριστεί στις 13:00 το μεσημέρι στην πλατεία Κλαυθμώνος.

Μέσω της απεργίας οι δημόσιοι υπάλληλοι διεκδικούν:

  • Πραγματικές αυξήσεις στους μισθούς άμεσα
  • Επαναφορά του 13ου και 14ου μισθού
  • Συλλογικές συμβάσεις εργασίας
  • Κατάργηση της εισφοράς 2% υπέρ της ανεργίας
  • Ξεπάγωμα της διετίας 2016 – 2017
  • Αφορολόγητο στα 12.000 ευρώ
  • Αύξηση και επέκταση του επιδόματος επικίνδυνης και ανθυγιεινής εργασίας χωρίς καμία περικοπή του.
  • Στήριξη του ΕΣΥ με γενναία χρηματοδότηση. Μέτρα υγιεινής και ασφάλειας στους χώρους εργασίας και στα σχολεία.
  • Μείωση του αριθμού των μαθητών στο 1:15 και τέλος στις συγχωνεύσεις σχολείων και τμημάτων.
  • Κατάργηση του Νόμου Χατζηδάκη (Ν. 4808/21) και του Ν. 5053/23 (Γεωργιάδη) για τα εργασιακά, καθώς και κατάργηση όλων των νόμων που ιδιωτικοποιούν την κοινωνική ασφάλιση – Επαναφορά του Ν. 1264/82.
  • Προσλήψεις μόνιμου προσωπικού για να καλυφθούν τα χιλιάδες οργανικά κενά που υπάρχουν στο Δημόσιο, ιδιαίτερα στους τομείς της Υγείας, της Παιδείας, της Κοινωνικής Ασφάλισης κ.ά.
  • Ταυτόχρονα οι εργαζόμενοι λένε «όχι» στις ιδιωτικοποιήσεις δημόσιων οργανισμών και φορέων.
μετρόαπεργίαειδήσεις τώραΑΔΕΔΥ