Πολυτεχνείο: Μεγαλειώδης η πορεία σε Αθήνα με αντιπολεμικά συνθήματα - Ένταση στη Θεσσαλονίκη
NewsroomΜεγαλειώδης ήταν και φέτος η πορεία του Πολυτεχνείου στην Αθήνα για την 51η επέτειο από την εξέγερση των φοιτητών κατά της Χούντας με χιλιάδες κόσμου στους δρόμους να φωνάζουν ειρηνικά μηνύματα και αντιιμπεριαλιστικά συνθήματα. Διαδηλώσεις και εκδηλώσεις μνήμης πραγματοποιήθηκαν σε όλη την Ελλάδα.
Χιλιάδες πολίτες όλων των ηλικιών, φοιτητικοί σύλλογοι και εκπρόσωποι φορέων απέτισαν φόρο τιμής και μνήμης στους εξεγερθέντες φοιτητές και όσους δολοφονήθηκαν από τη Χούντα. Σύμφωνα με πληροφορίες της ΕΛΑΣ ξεπέρασαν τους 25.000 οι διαδηλωτές ενώ η πορεία κατέληξε στην αμερικανική πρεσβεία χωρίς επεισόδια. Λίγο πριν τις 21:00 το βράδυ άνοιξαν και όλοι οι σταθμοί του Μετρό.
Σε 113 ανέρχονται οι προσαγωγές στις οποίες προχώρησε η ΕΛ.ΑΣ. κατά τη διάρκεια των ελέγχων που έγιναν σε διάφορα σημεία της Αθήνας και όχι γύρω από το ιστορικό κτίριο.
«Το Πολυτεχνείο ζει σε αγώνες μας καλεί»
Φοιτητικοί σύλλογοι με κεντρικά συνθήματα «Το Πολυτεχνείο ζει σε αγώνες μας καλεί» και «Λευτεριά στην Παλαιστίνη», φορείς, ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, το ΠΑΣΟΚ-Κίνημα Αλλαγής, η Πλεύση Ελευθερίας, η Νέα Αριστερά, το ΜέΡΑ25, κόμματα κι οργανώσεις της εξωκοινοβουλευτικής Αριστεράς, εργατικά σωματεία και συλλογικότητες του αντιεξουσιαστικού χώρου, συγκεντρώθηκαν από νωρίς το απόγευμα στην πλατεία Κλαυθμώνος και στο άγαλμα του Κολοκοτρώνη.
Του συλλαλητηρίου προπορεύτηκε ο σύνδεσμος φυλακισθέντων εξορισθέντων αντιστασιακών 1967-1974 κρατώντας πανό με σύνθημα «αντίσταση για πάντα στο φασισμό».
Το Πολυτεχνείο ζει, έξω οι Αμερικανοί», «Ούτε γη, ούτε νερό, στους φονιάδες των λαών», «Φονιάδες των λαών Αμερικάνοι», «Ένας αιώνας αγώνας και θυσία, το ΚΚΕ στην πρωτοπορία» ήταν τα συνθήματα που κυριάρχησαν στη μεγάλη πορεία των Οργανώσεων του ΚΚΕ και της ΚΝΕ, η οποία ξεκίνησε αργότερα προς την αμερικάνικη και την ισραηλινή πρεσβεία.
«Το Πολυτεχνείο ζει στην πάλη για την ανατροπή του συστήματος της εκμετάλλευσης, της φτώχειας και των πολέμων», έγραφε το κεντρικό πανό της ΚΟ Αττικής του ΚΚΕ που βρέθηκε στην κεφαλή της πορείας.
Στην πορεία παρευρίσκεται ο ΓΓ της ΚΕ του ΚΚΕ, Δ. Κουτσούμπας.
Ξεχωριστή πορεία πραγματοποίησε το «μπλοκ» της ΠΑΣΠ με την αιματοβαμμένη σημαία του Πολυτεχνείου. Φοιτητές – μέλη της ΠΑΣΠ που συνόδευαν την ιστορική σημαία έφτασαν λίγο πριν τις 15:30 μπροστά από το Πολυτεχνείο, άνοιξαν την αιματοβαμμένη σημαία φώναξαν συνθήματα όπως «αδέρφια ζείτε εσείς μας οδηγείτε» και συνεχίσαν την πορεία τους προς την αμερικανική πρεσβεία.
Στην πορεία για το Πολυτεχνείο έδωσαν το παρών βουλευτές και αρχηγοί κομμάτων μεταξύ αυτών, οι Νίκος Ανδρουλάκης, Στέφανος Κασσελάκης, Νίκος Παππάς, Όλγα Γεροβασίλη, Σωκράτης Φάμελλος, Ζωή Κωνσταντοπούλου, Παύλος Πολάκης κ.α.
Ολοκληρώθηκε και η πορεία στη Θεσσαλονίκη
Ολοκληρώθηκε, λίγο πριν τις οκτώ το βράδυ, η πορεία για την επέτειο του Πολυτεχνείου, που ξεκίνησε νωρίτερα το απόγευμα από την Πολυτεχνική Σχολή του Αριστοτελείου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης.
Στη λήξη της, σημειώθηκαν μικρής έκτασης επεισόδια.
Η πορεία για το Πολυτεχνείο, με τα μέλη του Συνδέσμου Εξορισθεντων Φυλακισθέντων Αγωνιστών (ΣΦΕΑ) 1967-1974 στην κορυφή της, κινήθηκε σε δύο τμήματα, στην ίδια διαδρομή, με μικρή διάφορα ώρας και με απόσταση μεταξύ τους και σε αυτήν συμμετείχαν φοιτητικοί σύλλογοι, οργανώσεις κόμματα, συνδικάτα, παρατάξεις και απλοί πολίτες. Η πορεία κατέβηκε την οδό Εθνικής Αμύνης και συνέχισε στις οδούς Τσιμισκή, Ίωνος Δραγούμη και Εγνατία.
Στο ύψος του προξενείου των ΗΠΑ, στην οδό Τσιμισκή, διαδηλωτές έκαψαν πάνω στο οδόστρωμα σημαίες των ΗΠΑ και του Ισραήλ και άναψαν πυρσούς.
Ένα τμήμα της πορείας ολοκληρώθηκε στο άγαλμα του Βενιζέλου και το υπόλοιπο τμήμα της κινήθηκε και κατέληξε στην Καμάρα.
Με τη λήξη της πορείας μικρός αριθμός ατόμων, κινήθηκαν προς τις αστυνομικές δυνάμεις, που είχαν κλείσει με κλούβες την Εγνατία Οδό στο ύψος της ΕΥΑΘ και έριξαν αυτοσχέδιες βόμβες μολότοφ.
Οι αστυνομικοί απάντησαν με κρότου λάμψης και δακρυγόνα και τους απώθησαν προς τη Ροτόντα και στα γύρω στενά.
Νωρίτερα, το απόγευμα, πριν από την πορεία, εκπρόσωποι φοιτητικών συλλόγων, κομμάτων και συνδικάτων, μεταξύ αυτών και η διοίκηση του Εργατουπαλληλικου Κέντρου Θεσσαλονίκης, κατέθεσαν στεφάνια και λουλούδια στο χώρο της Πολυτεχνικής Σχολή, τιμώντας την ιστορική επέτειο του Πολυτεχνείου, το 1973, ενάντια στην επτάχρονη δικτατορία.
- Κατέρρευσε ψηφιακά το Νοσοκομείο της Νίκαιας: Εξετάσεις, εξιτήρια, μισθοδοσίες... στο χέρι
- Η μάχη των... ντεσιμπέλ στη Θεσσαλονίκη: Κάθε μέρα 10 επιχειρηματίες οδηγούνται με χειροπέδες στο κρατητήριο
- Φοβερός και «τριπλός» ο Γιάννης Αντετοκούνμπο! Κυπελλούχοι οι Μπακς
- Πρεμιέρα σήμερα για το «Καλάθι του Αϊ-Βασίλη»: Ποια μαγαζιά με παιχνίδια αφορά - Τι περιλαμβάνει