Θεσσαλονίκη: Καταδίκη δύο υπαλλήλων του ΟΑΣΘ για πλασματικές αναρρωτικές άδειες
Newsroom![](https://cdn.ethnos.gr/resources/images/dda84093-a5a3-4e2e-8424-532c02912884.jpg)
Δύο υπάλληλοι του ΟΑΣΘ καταδικάστηκαν σε 3μηνη φυλάκιση, με αναστολή, ο καθένας, επειδή έπαιρναν αναρρωτικές άδειες, προσκομίζοντας ψευδείς ιατρικές γνωματεύσεις.
Αρνήθηκαν την κατηγορία
Το Α' Τριμελές Πλημμελειοδικείο Θεσσαλονίκης τούς έκρινε ένοχους για ηθική αυτουργία σε ψευδή ιατρική πιστοποίηση, κατ' εξακολούθηση, με την αναγνώριση δύο ελαφρυντικών (πρότερο σύννομο βίο και μεταγενέστερη καλή συμπεριφορά). Η υπόθεση εκδικάστηκε σε δεύτερο βαθμό, με την ποινή να είναι μειωμένη κατά 5 μήνες σε σχέση με το πρώτο δικαστήριο.
Τότε είχε καταδικαστεί κι ένας ιδιώτης γιατρός για έκδοση ψευδών ιατρικών πιστοποιητικών, αλλά στο δευτεροβάθμιο δικαστήριο δεν εμφανίστηκε να υποστηρίξει την έφεσή του. Οι ασθένειες για τις οποίες υπέγραφε ψευδώς, κατά το κατηγορητήριο, αφορούσαν, ανάλογα με την περίπτωση, γαστρεντερίτιδα, γρίπη, βρογχίτιδα κ.ά. και γι' αυτό το λόγο οι "ασθενείς" του έχριζαν ολιγοήμερη νοσηλεία στο σπίτι.
Οι πράξεις αφορούσαν την περίοδο 2017-18, ενώ η υπόθεση αποκαλύφθηκε έπειτα από έρευνα της Εθνικής Αρχής Διαφάνειας την οποία προκάλεσαν καταγγελίες για πλασματικές αναρρωτικές άδειες στους κόλπους των εργαζομένων του Οργανισμού.
Οι δύο καταδικασθέντες οδηγοί του ΟΑΣΘ στις απολογίες τους αρνήθηκαν την κατηγορία, υποστηρίζοντας ότι οι αναφερόμενες στα ιατρικά έγγραφα ασθένειες ήταν πραγματικές. Μετά την τελεσίδικη καταδίκη τους
- Νέες αποκαλύψεις για το μπάζωμα στα Τέμπη: Ποιος έδωσε την εντολή – Στο φώς η εσωτερική έκθεση της Hellenic Train
- «Εσείς το πήρατε καμένο, εγώ το πήρα φαγωμένο»: Ο συγκλονιστικός διάλογος της Μαρίας Καρυστιανού με την μητέρα του 39χρονου
- Κακοκαιρία Coral: Κλειστή η λεωφόρος Πάρνηθας από το ύψος του τελεφερίκ λόγω χιονιού - Πώς θα εξελιχθούν τα φαινόμενα
- Οι νέες προκλήσεις της κλιματικής αλλαγής στον τουρισμό – Οι λύσεις που προκρίνονται για να μην «δαιμονοποιείται» η «βαριά» βιομηχανία της χώρας