«Φοβήθηκαν να την τιμήσουν»: Το ΑΠΘ δεν απένειμε τίτλο σπουδών στην οικογένεια της Κέλλυς που σκοτώθηκε στα Τέμπη - Η μητέρα της στο ethnos.gr
Γιώργος ΦακήςΗ Θεολογική Σχολή του ΑΠΘ είχε κάνει κρούση στην οικογένεια της Κέλλυς Πορφυρίδου, η οποία έχασε τη ζωή της στα Τέμπη, προκειμένου να απονείμει τιμητικά τον τίτλο σπουδών, στην Αίθουσα Τελετών του Πανεπιστημίου, ωστόσο όλα άλλαξαν την τελευταία στιγμή, ανήμερα της τελετής ορκωμοσίας.
Η δέσμευση που δεν έγινε ποτέ πράξη
Πριν από αρκετούς μήνες η Θεολογική Σχολή είχε δεσμευτεί στην οικογένεια της Κέλλυς ότι θα απονείμει τιμητικά τον τίτλο σπουδών της κοπέλας, η οποία ήταν φοιτήτρια στη Σχολή Μουσουλμανικών Σπουδών, που εντάσσεται στη Θεολογική. Ανήμερα της ορκωμοσίας -ωστόσο- όλα άλλαξαν, με τους αρμόδιους να μην κάνουν πράξη την υπόσχεσή τους, επικαλούμενοι γραφειοκρατικούς λόγους. Η μητέρα της Κέλλυς Πορφυρίδου, Άννα Καρατζόγλου, μίλησε στο ethnos.gr για όσα έλαβαν χώρα το τελευταίο διάστημα, μέχρι και την Τετάρτη (20/11) που πραγματοποιήθηκε η απονομή των πτυχίων στους φοιτητές.
«Με κάλεσαν από το ΑΠΘ προκειμένου να τιμήσουν τη μνήμη της κόρης μου»
Η τραγωδία των Τεμπών έγινε το βράδυ της 28ης Φεβρουαρίου 2023 και από τότε μέχρι και σήμερα αρκετές σχολές τίμησαν τη μνήμη των φοιτητών που σκοτώθηκαν, δίνοντας στις οικογένειές τους τον τίτλο σπουδών. Από τη Θεολογική επικοινώνησαν με την οικογένεια της Κέλλυς, προκειμένου να εξετάσουν αν υπάρχει πρόθεση για να γίνει κάτι αντίστοιχο για να τιμηθεί η μνήμη της 23χρονης.
«Όσο περνάνε οι μέρες δυσκολεύομαι περισσότερο για όσα έγιναν την Τετάρτη (20/11) στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ. Όσο το δουλεύω στο μυαλό μου, τόσο με ρίχνει. Είχα πάει στο ετήσιο μνημόσυνο της Θεολογικής και ακολούθως μου τηλεφώνησε ο κοσμήτορας και ο πρύτανης για τα τυπικά. Τότε, έγινε η πρώτη νύξη σχετικά με τα τιμητικά πτυχία που δόθηκαν σε παιδιά από άλλες σχολές του Πανεπιστημίου. Ήταν όλοι πολύ θετικοί, καθώς πρόκειται για κάτι που έχει καθαρά συναισθηματική αξία, ενώ τον Οκτώβριο με ενημέρωσαν ότι θα τιμήσουν την κόρη μου, παραδίδοντάς μας τον τίτλο σπουδών της, σε μια τελετή ορκωμοσίας. Με ρώτησαν αν προτιμάω να δώσω το "παρών" ή να δοθεί ο τίτλος ιδιωτικά. Στην αρχή δίστασα, γιατί ήξερα ότι θα είναι πολύ δύσκολη η κατάσταση για εμάς, ωστόσο αποφάσισα να πάω, διότι αυτό θα ήθελε και το παιδί μου», αναφέρει στο ethnos.gr η Άννα Καρατζόγλου.
«Η τελετή ορκωμοσίας είχε οριστεί την Τετάρτη (20/11) αλλά τις τελευταίες ημέρες δεν επικοινώνησαν μαζί μου. Εγώ σκεφτόμουν πώς θα αντεπεξέλθουμε ως οικογένεια σε όλο αυτό που θα γινόταν, καθώς θα υπήρχε η αντίθεση της χαράς με την απώλεια, με ένα έγκλημα. Οφείλαμε να παρευρεθούμε με αξιοπρέπεια, εμείς ως οικογένεια, αλλά και οι φίλοι της Κέλλυς. Πριν από λίγες μέρες ζήτησα από τον δικηγόρο μου, τον Αντώνη Ξυλουργίδη, να μιλήσει στην τελετή ορκωμοσίας, σε περίπτωση που εγώ δεν ήμουν σε θέση να το κάνω. Δύο μέρες πριν την ορκωμοσία, κάλεσα στη Θεολογική, αφού είχα αντιληφθεί ότι δεν με είχαν ενημερώσει για τις λεπτομέρειες. Επικοινώνησα με τη γραμματέα της Σχολής, η οποία με καθοδήγησε για το που είναι η αίθουσα και μου ευχήθηκε καλή δύναμη, ωστόσο μου εξήγησε ότι δεν γνώριζε το πώς θα εξελιχθεί η όλη διαδικασία», προσθέτει στη συνέχεια η μητέρα της Κέλλυς Πορφυρίδου.
«Τελικά δεν έγινε τίποτα και μας είπαν ότι παρανοήσαμε - Ένιωσα ότι δεν σεβάστηκαν τη φοιτήτριά τους, την κόρη μου»
Η μέρα της τελετής ορκωμοσίας έφτασε, με την οικογένεια και τους φίλους της Κέλλυς Πορφυρίδου να πηγαίνουν στην Αίθουσα Τελετών του ΑΠΘ, προκειμένου να παραλάβουν τον τίτλο σπουδών της 23χρονης που έχασε τη ζωή τους στα Τέμπη. Τότε όμως, έγινε αντιληπτό ότι δεν πρόκειται να συμβεί τίποτα από όσα είχαν συμφωνηθεί το προηγούμενο διάστημα, με τους αρμόδιους να επικαλούνται γραφειοκρατικά κωλύματα.
«Περιμέναμε στην Αίθουσα Τελετών και η ώρα περνούσε, χωρίς να έρθει κάποιος να μας χαιρετήσει. Δεν περίμενα κάτι ιδιαίτερο, μόνο να γίνει κάτι απλό. Μας είπαν ότι τελικά δεν θα απονεμηθεί ο τίτλος σπουδών για την κόρη μου, αναφέροντας ότι πρόκειται για γραφειοκρατικό ζήτημα, διότι δεν έδωσε τη σφραγίδα η Πρυτανεία. Έριξαν το φταίξιμο σε εμάς. Μας είπαν ότι δεν είμαστε καλά ψυχολογικά και παρανοήσαμε σε σχέση με όσα είχαν ειπωθεί το προηγούμενο διάστημα. Για μένα υποστήριξαν ότι δεν κατάλαβα όσα είχαμε πει. Τότε πήρε θέση ο δικηγόρος μου, ενώ μίλησα και εγώ. Ένιωσα ότι δεν σεβάστηκαν τη φοιτήτριά τους, την κόρη μου. Θα μπορούσαν έστω να κάνουν μια αναφορά στο τέλος, αν όχι να αφιερώσουν όλη την εκδήλωση στην Κέλλυ», σημειώνει η κα Καρατζόγλου.
Η οικογένεια της Κέλλυς ένιωσε ότι οι υπεύθυνοι της Θεολογικής Σχολής δεν σεβάστηκαν τη μνήμη της 23χρονης φοιτήτριας. «Αυτό είναι το κράτος, αυτό είναι το Δημόσιο, αυτό είναι το ΑΠΘ, αυτοί είναι όσοι έχουν σημαντικές θέσεις, τίτλους, εξουσία. Έχω αποκτήσει ανοσία στην ασέβεια, στην πρόκληση. Νιώθω ξεφτίλα για το κράτος που μεγάλωσα το παιδί μου. Ένιωσα απαίσια, διότι αντιλήφθηκα απαξιωτικά βλέμματα από ανθρώπους που κατέχουν θέσεις στο ΑΠΘ. Μόνος ένας κύριος έδειξε κατανόηση όταν του εξήγησα με λεπτομέρειες το τι συνέβη. Σε δεύτερο χρόνο με κάλεσε ο πρόεδρος της Σχολής και ανέφερε ότι έτυχαν διάφορες ατυχείς συγκυρίες, τονίζοντας ότι θα γίνει κάτι στο μέλλον. Πιστεύω ότι δεν περίμεναν πως το θέμα θα πάρει μεγάλη διάσταση», επισημαίνει η Άννα Καρατζόγλου.
«Φοβήθηκαν να τιμήσουν τη μνήμη της Κέλλυς»
Η Κέλλυ Πορφυρίδου ήταν φοιτήτρια στη Σχολή Μουσουλμανικών Σπουδών, που ανήκει στη Θεολογική του ΑΠΘ. Η οικογένεια της 23χρονης περίμενε να απονεμηθεί ο τίτλος σπουδών στο πλαίσιο της τελετής ορκωμοσίας, ωστόσο κάτι τέτοιο δεν έγινε. «Μαζέψαμε τα κομμάτια μας για να πάμε στην Αίθουσα Τελετών. Γενικότερα κρατάω χαμηλούς τόνους, αλλά κάποια πράγματα πρέπει να ειπωθούν. Σκοτώθηκαν 57 άνθρωποι στα Τέμπη και κολλάμε στη γραφειοκρατία; Η απονομή του τίτλου σπουδών ήταν κάτι καθαρά τυπικό και τιμητικό. Αυτή η αντιμετώπιση με πληγώνει πολύ, γιατί η κόρη μου ήταν φοιτήτρια στην εν λόγω Σχολή. Μήπως φοβήθηκαν ότι στην Αίθουσα Τελετών θα υπήρχαν υπόνοιες για το έγκλημα των Τεμπών;», διερωτάται μέσω του ethnos.gr η Άννα Καρατζόγλου.
Από εκεί και πέρα, η μητέρα της Κέλλυς έκανε αναφορά και στην πλακέτα που δημιουργήθηκε στο ΑΠΘ για τα θύματα των Τεμπών και αποκαλύφθηκε πριν από έναν χρόνο. «Κατασκευάστηκε μια πλακέτα για τους φοιτητές που χάθηκαν στα Τέμπη. Ήταν πρωτοβουλία των φοιτητών από διάφορες σχολές. Στην αρχή δεν υπήρχαν όλα τα παιδιά του ΑΠΘ, αλλά στη συνέχεια με παρενέσεις οικογενειών, διορθώθηκε το θέμα», καταλήγει η κα Καρατζόγλου.
- Αγωνία στην Ευρώπη με τις εξελίξεις στην Ουκρανία: - Μπορέλ: «Πούτιν και Τραμπ θα καθίσουν στο τραπέζι για τη λήξη του πολέμου»
- Ευελπίδων: Ένταση στα δικαστήρια μετά την προφυλάκιση του Νίκου Ρωμανού - Κρότου λάμψης και κυνηγητό
- Τραγική η κατάσταση στη Γάζα: Όλα τα νοσοκομεία θα μειώσουν ή θα σταματήσουν τη λειτουργία τους σε «48 ώρες»
- Ο Σεμπάστιαν Σταν υποστηρίζει ότι οι σταρ του Χόλιγουντ «φοβούνται» τον Ντόναλντ Τραμπ