Ελλάδα|27.11.2024 18:44

Γηροκομείο στα Χανιά: Στην Αθήνα για λόγους ασφαλείας η δίκη για τους 32 θανάτους

Newsroom

Ως μέλη εγκληματικής οργάνωσης πρόκειται να δικαστούν οι έξι υπεύθυνοι του γηροκομείου «Αγία Σκέπη» στα Χανιά, εκεί όπου έχασαν τη ζωή τους συνολικά 32 τρόφιμοι, με τη δίκη να αναβάλλεται για τις 13 Δεκεμβρίου.

Το «κολαστήριο των Χανίων»

Η δίκη για την υπόθεση που είχε συνταράξει την κοινή γνώμη όταν πριν τρία χρόνια ήρθε στην δημοσιότητα, θα διεξαχθεί στην Αθήνα κατόπιν αιτήματος της Εισαγγελίας Εφετών Κρήτης που αποδέχθηκε ο Άρειος Πάγος, για λόγους ασφαλείας, καθώς, λόγω της δημοσιότητας που έχει λάβει η υπόθεση, «αναμένεται ότι μεγάλος αριθμός προσώπων θα προσέλθει κατά την διάρκεια της δίκης και ενδεχομένως να προκληθούν συνθήκες ενέχουσες τον κίνδυνο εντάσεων και οξύνσεων» όπως ανέφερε στο σχετικό έγγραφο ο Εισαγγελέας Εφετών Κρήτης.

Κατηγορούμενοι για το αποκαλούμενο «κολαστήριο των Χανίων» είναι η ιδιοκτήτρια του οίκου ευγηρίας και η κόρη της διαχειρίστρια της εταιρείας, δύο γιατροί και δύο εργαζόμενες στην μονάδα.

Η δίκη επρόκειτο να ξεκινήσει σήμερα (27/11), ωστόσο, η διαδικασία διακόπηκε, καθώς το δικαστήριο προχώρησε σε διορισμό συνηγόρων σε μία εκ των κατηγορουμένων, ώστε οι διορισθέντες να ενημερωθούν για τη δικογραφία.

Η εκδίκαση της υπόθεσης θα διαρκέσει πολλούς μήνες, καθώς στην δίκη αναμένεται να καταθέσουν περίπου 200 μάρτυρες κατηγορίας και υπεράσπισης.

Στην αίθουσα του Εφετείου βρέθηκαν αρκετοί συγγενείς θυμάτων που αναμένουν από την Δικαιοσύνη να τους δικαιώσει για τις οδυνηρές απώλειες που υπέστησαν από τις αδυσώπητες, κατά την κατηγορία, συμπεριφορές σε βάρος αγαπημένων τους ανθρώπων.

Το κατηγορητήριο

Σύμφωνα με το κατηγορητήριο, οι κατηγορούμενοι δρούσαν ως εγκληματική οργάνωση, η διεύθυνση της οποίας αποδίδεται στην πρώτη κατηγορουμένη. Οι κατηγορούμενοι με «διαδοχικές και συντονισμένες ενέργειες και παραλείψεις τους» εφάρμοζαν «συγκεκριμένη διαχείριση» των ηλικιωμένων φιλοξενούμενων του Γηροκομείου που «αιτιακά οδηγούσε στη θανάτωση» πολλών από αυτούς.

Στις σελίδες της δικογραφίας περιγράφονται απάνθρωπες συνθήκες για τους ηλικιωμένους που διέμεναν στον οίκο ευγηρίας και «διαχείριση» τους με τρόπους που για 32 κατέληξαν στον θάνατο τους, ενώ για πολλούς άλλους σε αβίωτες ή εξευτελιστικές συνθήκες διαβίωσης. Κατά την κατηγορία, οι κατηγορούμενοι είναι υπεύθυνοι για σωρεία απάνθρωπων συμπεριφορών ,συστηματικό υποσιτισμό, κακή ενυδάτωση ή σίτιση σε μη αυτοεξυπηρετούμενους φιλοξενούμενους σε ταχείς χρόνους που σε πολλές περιπτώσεις φαίνεται να οδήγησε σε θανάτους από πνιγμούς εξαιτίας εισρόφησης τροφής. Στις «μεθόδους» του γηροκομείου, αναφέρεται επίσης πως εφαρμοζόταν συχνά «μηχανική» καθήλωση ηλικιωμένων, οι οποίοι αφήνονταν δεμένοι σε κρεβάτια ή αναπηρικά αμαξίδια με ζώνες περίδεσης, αλλά και «χημική» με την χορήγηση ισχυρών ηρεμιστικών.

Στο βούλευμα παραπομπής γίνεται αναφορά, επίσης, σε βίαιες, αλλά και εξευτελιστικές συμπεριφορές απέναντι στους ηλικιωμένους, οι οποίοι χλευάζονταν συστηματικά.

Οι κατηγορίες που αποδίδονται στους έξι κατηγορούμενους αφορούν κατά περίπτωση στα αδικήματα της συγκρότησης και διεύθυνσης εγκληματικής οργάνωσης, της ένταξης και συμμετοχής σε εγκληματική οργάνωση και της ανθρωποκτονίας από πρόθεση και δη με ενδεχόμενο δόλο σε ήρεμη ψυχική κατάσταση, τελεσθείσα με πράξεις και παραλείψεις κατά συρροή.

Η επίδικη δράση της εγκληματικής οργάνωσης σύμφωνα με τις δικαστικές αρχές ξεκίνησε τον Μάιο του 2009 και σταμάτησε μετά την δημοσιοποίηση της υπόθεσης τον Μάιο του 2021.

ΧανιάΓηροκομείοηλικιωμένοιειδήσειςθάνατοικατηγορούμενοι