Ελλάδα | 06.12.2024 10:24

Ελληνικό: «Μικραίνει» η παραλία του Αγίου Κοσμά και το καταφύγιο τουριστικών σκαφών - Πού δημιουργείται νέα και τι αλλάζει

Μαρία Λιλιοπούλου

«Κονταίνει» κατά 140 μ. το μήκος της κύριας παραλίας του Αγίου Κοσμά με τις νέες τροποποιήσεις στο χώρο της επένδυσης του Μητροπολιτικού Πόλου του Ελληνικού, οι οποίες δημοσιεύτηκαν την Πέμπτη στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως.

Σύμφωνα με το νέο σχέδιο, η υφιστάμενη κεντρική παραλία του Αγίου Κοσμά εμπλουτίζεται μεν, με σκοπό τη δημιουργία ενός αμμώδους παραλιακού μετώπου, αλλά το μήκος της μειώνεται στα 760 μέτρα καθώς οριοθετείται βορείως από νέο πρόβολο διαχωρισμού των δύο παραλιών στο τουριστικό καταφύγιο που θα δημιουργηθεί.

Υπενθυμίζεται ότι στην αρχική Κοινή Υπουργική Απόφαση του 2019, προβλεπόταν ότι η κεντρική ελεύθερη παραλία θα είχε συνολικό μήκος 900 μέτρων. Αυτή είναι μία από τις αλλαγές που προβλέπει η Κοινή Υπουργική Απόφαση και αφορούν το παράκτιο μέτωπο και ειδικότερα τα τμήματα ΠΜ-Α1 «Γειτονιά Μαρίνας Αγίου Κοσμά» και ΠΜ-Α2 «Γειτονιά Ενυδρείου Αγίου Κοσμά».

Αλλάζει και το καταφύγιο τουριστικών σκαφών

Με την απόφαση τροποποιείται και η χωροθέτηση του καταφυγίου τουριστικών σκαφών, το οποίο περιορίζεται σημαντικά και πλέον ορίζεται ότι θα καλύπτει εμβαδόν χερσαίας ζώνης 3.600 τ.μ. και θαλάσσιας ζώνης 16.600 τ.μ με χωρητικότητα 30 σκαφών αναψυχής μικρού μεγέθους, ενώ η προηγούμενη απόφαση όριζε την εμβαδό σε χερσαία ζώνη 12.700 τ.μ. και θαλάσσια ζώνη 55.000 τ.μ. με δυναμικότητα έως 113 σκαφών.

Η νέα μορφή του καταφυγίου θα διατηρήσει τις δυο υφιστάμενες μικρές παραλίες στα βόρειά του, που επρόκειτο να καταργηθούν και στη θέση τους να κατασκευαστούν κρηπιδώματα. Σύμφωνα με την εν λόγω τροποποίηση, εγκρίθηκε η διατήρηση και ο εξωραϊσμός των δυο αυτών υφιστάμενων παραλιών, μέσω της τεχνητής τους αναπλήρωσης, καθώς και της ανακατασκευής ενός υφιστάμενου προβόλου, ο οποίος βάσει της μελέτης που έχει εκπονηθεί, εκτιμάται ότι λειτουργεί ευεργετικά για την συγκράτηση του ιζήματος της παραλίας. Στο καταφύγιο επιτρέπεται η κατασκευή κτιρίου συνολικού εμβαδού 100 τ.μ. και μέγιστου ύψους 9 μ.

Οι τέσσερεις υφιστάμενες παραλίες βόρεια και νότια του τουριστικού καταφυγίου αναβαθμίζονται, αυξάνεται το πλάτος τους και διενεργείται τεχνητή αναπλήρωση με άμμο κατάλληλης διαβάθμισης και αυξάνεται το πλάτος τους. Στο βόρειο άκρο, η τεχνητή αναπλήρωση γίνεται σε ένα πλάτος περίπου 50 μ.. H βορειότερη παραλία θα έχει μήκος περί τα 95 μ., η δε νοτιότερη περί τα 115 μ. Στο νότιο άκρο, η τεχνητή αναπλήρωση γίνεται σε ένα πλάτος περίπου 40 - 60 μ. Η βορειότερη παραλία θα έχει μήκος περί τα 115 μ., η δε νοτιότερη περί τα 130 μ.

Στην ακτή νότια της μαρίνας Αγ. Κοσμά θα εκτελεστούν έργα εξωτερικής θωράκισης, θα καθαιρεθούν μπάζα και κατεστραμμένοι φυσικοί ογκόλιθοι που εντοπίζονται σε διάφορα σημεία κατά μήκος της ακτής και ουσιαστικά θα δημιουργηθεί μία νέα παραλία με τεχνητή αναπλήρωση μήκους 390 μ. και νέα λιμενικά έργα που θα εξυπηρετήσουν προβλεπόμενα τουριστικά καταλύματα.

Στόχος της τροποποίησης του σχεδιασμού του παράκτιου μετώπου είναι η δημιουργία ενός ενιαίου αμμώδους παραλιακού μετώπου, συνολικού μήκους περίπου 1.005 μ. με την επέκταση και τον εμπλουτισμό των παραλιών νότια του τουριστικού καταφυγίου και τη σύνδεσή τους με την παραλία του Αγ. Κοσμά.

Σύμφωνα με τη μελέτη που έχει προηγηθεί, με τις τροποποιήσεις αυτές, μειώνεται η έκταση των επιχώσεων επί του θαλάσσιου μετώπου του Μητροπολιτικού Πόλου, ενώ παράλληλα διατηρείται αναλλοίωτη η πρόβλεψη για τη δημιουργία ενυδρείου – κέντρου θαλάσσιων ερευνών σε τμήμα των επιχώσεων αυτών. Οι αλλαγές – επισημαίνουν αρμόδιες πηγές - είναι προϊόν των οριστικών μελετών των εγκεκριμένων λιμενικών έργων και της εκπόνησης εξειδικευμένης Μελέτης Παράκτιας Πλημμύρας, στο πλαίσιο της οποίας εξετάστηκαν σενάρια κλιματικής αλλαγής που λαμβάνουν υπόψη την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καθώς και πιο έντονα κυματικά γεγονότα.

Νέοι δρόμοι

Παράλληλα στον νέο σχεδιασμό προβλέπεται η δημιουργία δύο καινούριων δρόμων εντός των Ζωνών Ανάπτυξης και συγκεκριμένα ένα νέο οδικό τμήμα εντός της Ζ.Α. ΠΜ-Α1 ως επιπρόσθετη, εναλλακτική πρόσβαση στην μαρίνα Αγ. Κοσμά (βόρεια πλευρά), και ένας νέος οδικός άξονας ως επιπρόσθετη, εναλλακτική πρόσβαση στο καταφύγιο τουριστικών σκαφών του Μητροπολιτικού Πόλου.

Στόχος είναι να αποφεύγεται πιθανή συμφόρηση κατά τις ώρες αιχμής, να εξασφαλίζεται η ομαλή ροή της κυκλοφορίας οχημάτων και να επιτυγχάνεται η προσβασιμότητα ώστε να ενισχύεται η συνέχειας σε μορφή δικτύου, των εγκεκριμένων οδικών αξόνων των Ζωνών.

Τονίζεται επίσης ότι το συνολικό χωρικό αποτύπωμα των Ζωνών Ανάπτυξης δεν ανατρέπεται και παραμένει ως έχει προσδιοριστεί από την απόφαση του 2019.

Σε ό,τι αφορά τη διαμόρφωση των ανοικτών χώρων στις ζώνες Ανάπτυξης εξειδικεύονται περαιτέρω οι επιτρεπόμενες κατασκευές και εγκαταστάσεις, ενώ οι επιτρεπόμενες χρήσεις γης και οι εγκεκριμένοι βασικοί όροι και περιορισμοί δόμησης δεν μεταβάλλονται και δεν επιβάλλονται επιπρόσθετοι κυκλοφοριακοί φόρτοι.

Μεταξύ των επιτρεπόμενων κατασκευών που προστέθηκαν συγκαταλέγονται λυόμενες και προσωρινές κατασκευές για χρήση ως χώρων υγιεινής, αποδυτήρια και μικρές αποθήκες απαραίτητων εργαλείων ή κατασκευές που εξυπηρετούν τη λειτουργία και την εξυπηρέτηση των Μέσων Μαζικής Μεταφοράς και τη διοργάνωση πολιτιστικών, κοινωνικών και αθλητικών εκδηλώσεων και παραστάσεων, όπως εξέδρες, σκηνές και κατασκευές υπαίθριων προβολών. Επιτρεπτές είναι πλέον οι εγκαταστάσεις μνημείων, η τοποθέτηση έργων τέχνης, τα περίπτερα για σταθμαρχεία ή πώληση καρτών και εισιτηρίων αστικών και υπεραστικών συγκοινωνιών, ασκεπείς κατασκευές για την υποδοχή στοιχείων νερού και πισίνες με τις απαραίτητες για τη λειτουργία τους εγκαταστάσεις.

υπουργείο Περιβάλλοντος και ΕνέργειαςΜητροπολιτικό ΠάρκοΆγιος ΚοσμάςΕλληνικόειδήσεις τώραπαραλία