Ελλάδα|22.04.2019 10:18

Στον ανακριτή οι ποινικολόγοι για την «μαφία των φυλακών»

Σοφία Φασουλάκη

Το κατώφλι του εφέτη ανακριτή Ευτύχιου Νικόπουλου θα περάσουν σήµερα οι δύο γνωστοί ποινικολόγοι Αλέξανδρος Λυκουρέζος και Θεόδωρος Παναγόπουλος, προκειµένου να απολογηθούν για τα αδικήµατα της συµµετοχής σε εγκληµατική οργάνωση και της απόπειρας εκβίασης. Και οι δύο, σύµφωνα µε το ένταλµα σύλληψης που εκδόθηκε σε βάρος τους, φέρονται ως µέλη της εγκληµατικής οργάνωσης που δρούσε µέσα και έξω από τις φυλακές από τον Νοέµβριο του 2014 – µια κατηγορία που όχι µόνο αρνούνται, αλλά θα πολεµήσουν µε νύχια και µε δόντια µέσα από τα πολυσέλιδα υποµνήµατά τους και τη διά ζώσης απολογία τους.

Οι δύο ποινικολόγοι βρέθηκαν στο ανακριτικό στόχαστρο µε αφορµή την ανάληψη της υπεράσπισης του Γιώργου Αντωνόπουλου, ο οποίος έπεσε θύµα επίθεσης δύο Αλβανών έξω από το σπίτι του στην Πεντέλη τον Νοέµβριο του 2014.

Τότε ο επίσης δικηγόρος Γ. Αντωνόπουλος «έδειξε» ως ηθικό αυτουργό της επίθεσης τον Αριστείδη Φλώρο (σ.σ.: µε τον οποίο είχε αντιδικία στην υπόθεση EnergaHellas Power), υποστηρίζοντας ότι εκείνος ήταν που έβαλε τους Αλβανούς να τον βγάλουν από τη µέση… Από τότε έχουν περάσει πολλά χρόνια. Ο Αρ. Φλώρος καταδικάστηκε σε κάθειρξη 13 ετών, ενώ τον Οκτώβριο του 2017 ο Μιχάλης Ζαφειρόπουλος, συνήγορος υπεράσπισης του Αρ. Φλώρου, έπεσε νεκρός από τις σφαίρες δύο Αλβανών µέσα στο γραφείο του.

Οι τελευταίες αποκαλύψεις για την αλβανική µαφία των φυλακών, µε τη βοήθεια του υπερκοριού της ΕΛ.ΑΣ., έφεραν στο φως συνοµιλίες των δραστών, οι οποίες ανέδειξαν τη στενή σχέση του δικηγόρου Αντωνόπουλου µε τον φερόµενο ως αρχηγό Κλοντιάν Λεκοτσάι. Επιπλέον, οι καταθέσεις των δικηγόρων που εξετάστηκαν κατέληγαν µε τον ένα ή τον άλλο τρόπο στο συµπέρασµα ότι ο Αλέξανδρος Λυκουρέζος ζητούσε από τον Μιχάλη Ζαφειρόπουλο το ποσό των 2.000.000 ευρώ για να µην παρασταθεί ο Γ. Αντωνόπουλος ως πολιτικώς ενάγων στη δίκη µε κατηγορούµενο τον Αρ. Φλώρο. Ο ήδη προφυλακισµένος Αντωνόπουλος, υποστηρίζει ότι ουδέποτε απαίτησε ο ίδιος χρήµατα και πως, εάν υπήρχε οποιαδήποτε απαίτηση από τους συνηγόρους του, εκείνος είχε εκφράσει την κατηγορηµατική αντίθεσή του.

Έχοντας κρατηθεί τρία βράδια στη Γενική Αστυνοµική ∆ιεύθυνση Αττικής και προετοιµάζοντας το απολογητικό του υπόµνηµα, ο Αλ. Λυκουρέζος καταθέτει µέσω του συνηγόρου του Θρασύβουλου Κονταξή σήµερα το πρωί αγωγή µε την οποία στρέφεται σε βάρος της υφυπουργού Προστασίας του Πολίτη Κατερίνας Παπακώστα. Αφορµή είναι οι πρόσφατες δηλώσεις της στην ΕΡΤ, µε τις οποίες έκανε λόγο για ένα κύκλωµα που «διαβιούσε λάθρα χρόνια ολόκληρα και είχε στους κόλπους του συναδέλφους δικηγόρους. Ελπίζω αυτό να µη συνεχιστεί, οι υπηρέτες της ∆ικαιοσύνης, όπως είµαστε εµείς οι δικηγόροι, πρέπει να είµαστε στην υπηρεσία του πολίτη, της Θέµιδος και του δικαίου» είπε η κ. Παπακώστα.

Για απαράδεκτες δηλώσεις έκανε λόγο ο δικηγόρος του Αλέξανδρου Λυκουρέζου, υποστηρίζοντας ότι η κ. Παπακώστα µπήκε στην ουσία της υπόθεσης, προεξοφλώντας την ενοχή ή την αθωότητα των συλληφθέντων. «Σηµειώνω πως δεν έχει απολογηθεί καν ο κ. Λυκουρέζος και πάρα ταύτα έχει δηµιουργηθεί µε ευθύνη και κυβερνητικών αξιωµατούχων και βάσει του εντάλµατος σύλληψης το οποίο εξεδόθη ένα νοσηρό αρνητικό κλίµα, το οποίο ελπίζω να µην επηρεάσει την ποινική του µεταχείριση» κατέληξε.

Υπενθυµίζεται ότι πριν από λίγους µήνες η Βουλή ενσωµάτωσε στο εθνικό δίκαιο κοινοτική οδηγία για το τεκµήριο της αθωότητας, βάσει της οποίας απαγορεύεται η έκφραση απόψεων από κυβερνητικούς αξιωµατούχους σε εκκρεµείς ποινικές υποθέσεις. Μάλιστα, το θύµα µπορεί ακόµη να διεκδικήσει αποζηµίωση προς αποκατάσταση της βλάβης που υπέστη, εάν κριθεί ότι παραβιάστηκε το τεκµήριο της αθωότητας του από δηλώσεις δηµόσιων Αρχών που έλαβαν χώρα σε οποιοδήποτε στάδιο της διαδικασίας. Στο πλευρό του Αλ. Λυκουρέζου και του Θ. Παναγόπουλου βρέθηκαν µε υπογραφή κοινής δήλωσης 15 πρώην πρόεδροι δικηγορικών συλλόγων.

Με αυτήν εξέφρασαν προβληµατισµό για την έκδοση των ενταλµάτων σύλληψης σε βάρος των δύο δικηγόρων, όταν αυτά «προέρχονται από έµπειρους ποινικούς λειτουργούς, που αναντίρρητα γνωρίζουν όσα προβλέπονται επί του θέµατος από τη νοµοθεσία. Και όταν ακόµη η συγκεκριµένη υπόθεση φαίνεται πως σχετίζεται µε πρόσωπα αµφιβόλου ηθικής και µε ύποπτα, τουλάχιστον, συµφέροντα». Για να καταλήξουν, λέγοντας ότι «σήµερα είναι αυτοί. Αύριο, όµως, µπορεί να µην είναι αυτοί. Μπορεί να είναι στη θέση τους κάποιος από εµάς»

Θεόδωρος ΠαναγόπουλοςΑλέξανδρος Λυκουρέζοςμαφία των φυλακών