Πώς η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα κλειστά ακίνητα των τραπεζών μπορεί να μειώσει τις τιμές κατά 10%-15%
Ρωμανός ΚοντογιαννίδηςΩς μέτρο που βρίσκεται στη σωστή κατεύθυνση και θα έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και πολύ καιρό, χαρακτηρίζει την απόφαση της κυβέρνησης να αυξήσει τον ΕΝΦΙΑ στα κλειστά ακίνητα που βρίσκονται στα χέρια των τραπεζών ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αστικών Συμβάσεων Αθηνών – Αττικής, Λευτέρης Ποταμιάνος.
Όπως λέει στο ethnos.gr, επρόκειτο για πάγιο αίτημα του κλάδου, το οποίο και ο ίδιος είχε θέσει αρκετές φορές, προκειμένου να οδηγηθούμε σε κάποιον εξορθολογισμό των τιμών πώλησης και ενοικίασης ακινήτων, που τα τελευταία χρόνια ακολουθούν «ράλι» ανόδου και προκαλούν δυσβάστακτες συνθήκες στη μέση οικογένεια.
Ο κ. Ποταμιάνος εκτιμάει ότι το μέτρο θα έχει κάποιο αποτέλεσμα και θα οδηγήσει σε μείωση των τιμών, τουλάχιστον σε αυτήν τη φάση κατά 10%-15%. Κατά τον ίδιο, οι υψηλότερες από τις μειώσεις θα καταγραφούν στις αγοραπωλησίες κατοικιών, αφού στις μισθώσεις υπάρχει ακόμα μεγαλύτερη έλλειψη ακινήτων, με αποτέλεσμα το πρόβλημα να είναι πολύ μεγαλύτερο.
«Η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα κλειστά ακίνητα που βρίσκονται στην κατοχή τραπεζών, αποτελεί ένα σημαντικό αντικίνητρο για να συνεχίσουν να τα διατηρούν. Το μέτρο θα έπρεπε να είχε ληφθεί εδώ και πολύ καιρό και είναι κάτι που το είχε ζητήσει πολλές φορές ο κλάδος μας. Στα ‘’χέρια’’ των τραπεζών βρίσκονται περίπου 25.000 κλειστά ακίνητα και όλα αυτά θα μπορούσαν να διοχετευτούν στην αγορά για την αντιμετώπιση του οξύτατου στεγαστικού προβλήματος», τονίζει ο κ. Ποταμιάνος.
Ο ίδιος αναφέρει ακόμα ότι είναι δύο οι βασικοί λόγοι, για τους οποίους οι τράπεζες δεν βγάζουν στην αγορά τα κλειστά ακίνητα.
«Επειδή από τη μία πλευρά οι διαδικασίες είναι χρονοβόρες και από την άλλη διότι θέλουν να διατηρήσουν σε υψηλά επίπεδα τις τιμές τους. Αν τα διοχέτευαν μαζικά στην αγορά, είναι δεδομένο ότι θα έχαναν μέρος της αξίας τους. Γι’ αυτό προτιμούν να τα βγάζουν λίγα - λίγα», αναφέρει ο πρόεδρος των μεσιτών Αθηνών – Αττικής.
«Θα υπάρξει κάποιο θετικό αποτέλεσμα»
Ο ίδιος λέει ότι το μέτρο αύξησης του ΕΝΦΙΑ στα κλειστά ακίνητα των τραπεζών, μπορεί να μην αποτελεί τον απόλυτο τρόπο πίεσης, ώστε να τα διοχετεύσουν στην αγορά, ωστόσο, σίγουρα θα έχει κάποια αποτελεσματικότητα.
«Σίγουρα χρειάζονται και άλλοι τρόποι πίεσης προς αυτήν την κατεύθυνση. Ωστόσο, πιστεύω ότι με το συγκεκριμένο μέτρο αρχίζουμε να βρίσκουμε την άκρη του νήματος. Θα έχει αποτελεσματικότητα και πιστεύω ότι θα βγουν κάποια από τα κλειστά σήμερα ακίνητα στην αγορά. Δεν μπορώ να προβλέψω, βέβαια, σε ποιο βαθμό θα γίνει αυτό», λέει ο κ. Ποταμιάνος.
Σε κάθε περίπτωση, κατά τον ίδιο, η δεδομένη όποια αποτελεσματικότητα του μέτρου, σε όποιο βαθμό επιτευχθεί, θα επιφέρει μία μείωση των τιμών πώλησης και ενοικίασης, την οποία εκτιμάει σε αυτήν τη φάση μεταξύ του 10%-15%.
«Αν υποθέσουμε ότι θα βγουν στη σημερινή αγορά άλλα 20.000-25.000 ακίνητα, είναι δεδομένο ότι οι ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές και αγοραστές θα έχουν πολλές περισσότερες επιλογές. Να αναφερθεί, για παράδειγμα, ότι σήμερα υπάρχουν τρεις ή και πέντε ενδιαφερόμενοι ενοικιαστές για μία κατοικία που βγαίνει στην αγορά προς μίσθωση. Αυτή η αναλογία είναι δεδομένο ότι θα μειωθεί και άρα θα έχουμε εξορθολογισμό της κατάστασης και άρα των τιμών, οι οποίες ούτως ή άλλως δεν μπορούν να πάνε παραπάνω. Βέβαια, η διόρθωση των τιμών που βλέπω σε αυτήν τη φάση, θα είναι μικρή και θα κυμανθεί, αν λειτουργήσει η πίεση με την αύξηση του ΕΝΦΙΑ και το μέτρο έχει αποτελεσματικότητα, μεταξύ του 10%-15%. Αυτό διότι σήμερα δεν υφίστανται παράμετροι για μεγαλύτερη διόρθωση τιμών. Δεν αντιμετωπίζουμε οικονομική κρίση, δεν υπάρχει κάποιος λόγος που να επηρεάζει σημαντικά την ψυχολογία μας και δεν πρόκειται να βγει μαζικά στην αγορά ένας τεράστιος αριθμός ακινήτων. Το μεγαλύτερο ποσοστό διόρθωσης των τιμών θα καταγραφεί στις αγοραπωλησίες ακινήτων. Στις μισθώσεις θα είναι μικρότερη η διόρθωση, διότι εκεί η έλλειψη ακινήτων είναι πολύ μεγαλύτερη», τονίζει ο κ. Ποταμιάνος.
«Αναγκαίο να προστατευθεί η πρώτη κατοικία»
Ο πρόεδρος του Συλλόγου Μεσιτών Αθηνών – Αττικής αναφέρει ακόμα ότι υπάρχουν και άλλοι τρόποι πίεσης, προκειμένου να αναγκαστούν οι τράπεζες να βγάλουν στην αγορά τα κλειστά ακίνητα. Ωστόσο, δεν είναι ξεκάθαρο ότι κινούνται στα όρια της συνταγματικότητας.
«Τα ακίνητα αυτά σε κάθε περίπτωση αποτελούν νόμιμη ιδιοκτησία των τραπεζών και δεν μπορεί κάποια κυβέρνηση να τις αναγκάσει να τα διαχειριστούν, όπως εκείνη θέλει. Το στεγαστικό πρόβλημα στην Ελλάδα πήρε μεγαλύτερες διαστάσεις γύρω στο 2020, όταν ουσιαστικά σταμάτησε η προστασία της πρώτης κατοικίας. Προς αυτήν την κατεύθυνση πρέπει να ληφθούν επιπλέον μέτρα. Δεν μπορούμε να πούμε ότι πρέπει να αφήσουμε να διαιωνίζονται τα ‘’κόκκινα’’ δάνεια, ωστόσο, είναι πολύ σημαντικό και για κοινωνικούς λόγους αλλά και για την αντιμετώπιση του στεγαστικού προβλήματος να προστατεύεται περισσότερο η πρώτη κατοικία», καταλήγει ο κ. Ποταμιάνος.
- Συρία: Από την έναρξη του εμφυλίου στην πτώση του Άσαντ - Θάνατοι, βασανιστήρια και φυλακίσεις
- Πώς η αύξηση του ΕΝΦΙΑ στα κλειστά ακίνητα των τραπεζών μπορεί να μειώσει τις τιμές κατά 10%-15%
- Υποτροφίες 2025: Οι προθεσμίες και τα επιστημονικά πεδία για Μεταπτυχιακές Σπουδές, Μεταδιδακτορική Έρευνα και ερευνητές
- Μια μικρή, απίθανη πτήση που άνοιξε την πόρτα στους ουρανούς για τον άνθρωπο