Ελλάδα|22.04.2019 23:07

Χαμός με το μωρό με τους «τρεις γονείς» - Έντονη αντίδραση από τoυς αρμόδιους φορείς

Δήμητρα Ευθυμιάδου

Πυρ και μανία φαίνεται ότι είναι οι αρμόδιοι της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής που είναι οι πλέον επίσημοι και αρμόδιοι φορείς της χώρας, για την παρουσίαση της γέννησης παιδιού με μεταφορά μιτωτικής («μητρικής») ατράκτου γνωστό επίσης ως παιδί «τριών γονέων». 

Οι δύο φορείς μιλούν για κινδύνους που μπορεί να ενέχει αυτή η ερευνητική μέθοδος, αφού δηλώνουν ότι δεν έχει αποσαφηνισθεί εάν είναι ασφαλής ενώ κανείς δε γνωρίζει προς ώρας εάν θα υπάρξουν στο μέλλον επιπλοκές ή προβλήματα στο βρέφος εάν δεν ολοκληρωθεί η παρακολούθησή του. 

Οι επιστήμονες της Εθνικής Αρχής Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και της Εθνικής Επιτροπής Βιοηθικής αφήνουν σαφείς αιχμές για τον τρόπο που παρουσιάσθηκε η ερευνητική μέθοδος από την επιστημονική ομάδα του ιδιωτικού μαιευτηρίου αλλά και από κάποια ΜΜΕ, ξεκαθαρίζοντας μάλιστα ότι δεν είναι καθιερωμένη θεραπεία γονιμότητας αφού ακόμη βρίσκεται σε κλινική δοκιμή και η διαδικασία είναι σε εξέλιξη. 

Αξιοσημείωτο είναι ότι οι δύο φορείς υπαινίσσονται ότι η συγκεκριμένη κλινική ερευνητική διαδικασία είναι σε εξέλιξη σε διεθνές επίπεδο, και είναι άγνωστο ακόμη και αν τα παιδιά που θα γεννηθούν μέσω αυτής θα είναι υγιή ή όχι αφού η μέθοδος είναι ακόμη πειραματική. 

Όλη η δήλωση έχει ως εξής:

«Η Εθνική Αρχή Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής και η Εθνική Επιτροπή Βιοηθικής εκφράζουν σοβαρές επιφυλάξεις για τον τρόπο με τον οποίο παρουσιάστηκε από την αρμόδια επιστημονική ομάδα και τα μέσα μαζικής ενημέρωσης η γέννηση παιδιού με μεταφορά μιτωτικής («μητρικής»)  ατράκτου, γνωστό επίσης ως παιδί «τριών γονέων». 

Η γέννηση αυτή αποτελεί κλινική δοκιμή στο πλαίσιο εξελισσόμενου ερευνητικού πρωτοκόλλου. Με βάση τα σημερινά δεδομένα δεν αποτελεί καθιερωμένη θεραπεία υπογονιμότητας, ούτε αναγνωρισμένη μέθοδο ιατρικώς υποβοηθούμενης αναπαραγωγής. 

Τονίζεται ότι, ενόσω εξελίσσεται διεθνώς η ερευνητική διαδικασία στο πεδίο αυτό, η τρέχουσα κλινική έρευνα δεν μπορεί να εμφανίζεται ως μέθοδος ασφαλής, δεδομένου ότι  δεν είναι γνωστοί οι μελλοντικοί κίνδυνοι και οι επιπλοκές, τις οποίες θα αναδείξει ή αποκλείσει η ολοκλήρωση της έρευνας και η μακροχρόνια παρακολούθηση των παιδιών που θα γεννηθούν».

γονείςμωρό