Η Πάρνηθα αντιμέτωπη με νέες απειλές: Καταγγελία εθελοντών για κοπή δέντρου από πολίτη
NewsroomΑντιμέτωπη με νέες απειλές είναι η Πάρνηθα, που μετά τις καταστροφικές πυρκαγιές των προηγούμενων καλοκαιριών, τώρα εντοπίστηκε κομμένο δέντρο, το οποίο είναι αποτέλεσμα ανθρώπινης παρέμβασης.
Το ψηλότερο βουνό της Αττικής παραμένει εκτεθειμένο σε κάθε είδους κινδύνους, με τις καταστροφικές συνέπειες να είναι εμφανείς. Όπως καταγγέλλει η ομάδα «Σώστε την Πάρνηθα», ασυνείδητος πολίτης έκοψε έλατο, χωρίς φυσικά να επιτρέπεται και χωρίς να τον εμποδίζει κανένας.
Η ομάδα πραγματοποίησε την Κυριακή (22/12) συγκέντρωση στο σημείο που βρισκόταν το νεαρό δέντρο, στον εμβληματικό χώρο του Αγίου Πέτρου στη Μόλα. Τα μέλη της ομάδας «Σώστε την Πάρνηθα» με ανάρτησής του στα σόσιαλ μίντια τονίζουν ότι οι κυβερνήσεις από το 2007 και μετά, όταν και έγιναν οι καταστροφικές πυρκαγιές, δεν έκαναν τίποτα για να βελτιωθεί η κατάσταση στο βουνό, με τα δεδομένα να είναι χειρότερα σε καθημερινή βάση, σε έναν από τους ελάχιστους εναπομείναντες πνεύμονες πρασίνου στην Αττική.
Η καταγγελία
Αναλυτικά η ανάρτηση:
Σήμερα μετά την επίσκεψη μελών της ομάδας μας στην Πάρνηθα, διαπιστώσαμε πως όσο απίστευτο και εάν φαίνονταν το γεγονός της κοπής ενός νεαρού ελάτου στον πολυσύχναστο αλλά και εμβληματικό χώρο του Αγίου Πέτρου στη Μόλα δυστυχώς, είναι πραγματικότητα. Εάν σε αυτόν τον χώρο κάποιος ανενόχλητος πραγματοποίησε αυτή την πράξη, φανταστείτε τι συμβαίνει σε άλλες περιοχές του βουνού.
Η φράση «Σώστε την Πάρνηθα» που είναι ο τίτλος και το όνομα της ομάδας μας, είναι μια κραυγή αγωνίας προς πάσα κατεύθυνση και κάθε αρμόδιο, προς τους κυβερνώντες αλλά και προς τους αδιάφορους πολίτες, προς όλους εμάς, μήπως αφυπνιστούμε έστω και την τελευταία στιγμή και σωθεί ότι μπορεί να σωθεί, από έναν περιβαλλοντολογικό θησαυρό που βρίσκεται μόλις 30 χιλ. από το κέντρο της πρωτεύουσας και είναι τραυματισμένος θανάσιμα.
Τα τελευταία χρόνια ιδιαίτερα μετά την καταστροφή του 2007 η Πάρνηθα καταστρέφεται συστηματικά και έχει χάσει εκατοντάδες χιλιάδες στρέμματα δάσους δυστυχώς για πάντα. Δεν υπήρξε καμία απολύτως μέριμνα για την προστασία και την ανάκαμψη των καμένων εκτάσεων, εκτός από τα λίγα που μπορούσαν να προσφέρουν ελάχιστες εθελοντικές οργανώσεις και όσα ελάχιστα «πρόσφεραν» οι σπόνσορες για δική τους προβολή και όφελος.
Η συστηματική καταστροφή των βουνών και του φυσικού πλούτου της πατρίδας μας γιγαντώθηκε με την επιβολή των μνημονίων και τις μνημονιακές κυβερνήσεις και εξακολουθεί να συνεχίζεται με αμείωτη ένταση με διάφορες προφάσεις για δήθεν πράσινη μετάβαση και φτηνή ενέργεια και όσοι φάγανε το παραμύθι βλέπουν σήμερα ξεκοιλιασμένα και κατακρεουργημένα τα περήφανα και απάτητα ελληνικά βουνά να έχουν υποστεί ανεπανόρθωτες καταστροφές ιδιαίτερα σε εμβληματικές περιοχές όπως η Νιάλα στα Άγραφα, η Νότια Εύβοια και η Δίρφυ και ένα σωρό άλλες περιοχές. Όλες αυτές οι καταστροφές στο βωμό του κέρδους, χωρίς απολύτως κανένα όφελος για τον ελληνικό λαό.
Να υπενθυμίσουμε ότι στις 23 Δεκεμβρίου 2021 δημοσιεύτηκαν στο ΦΕΚ επτά αποφάσεις με τις οποίες καταργήθηκαν οι φορείς του Εθνικού Δρυμού Πάρνηθας, του Εθνικού Πάρκου Σχινιά-Μαραθώνα-Υμηττού και Νοτιοανατολικής Αττικής, του Δέλτα Έβρου και της Σαμοθράκης, του Εθνικού Πάρκου Δάσους Δαδιάς-Λευκίμμης-Σουφλίου, του Εθνικού Πάρκου Βόρειας Πίνδου, του Εθνικού Πάρκου Τζουμέρκων-κοιλάδας Αχελώου Αγράφων και Μετεώρων και του Εθνικού Δρυμού Ολύμπου. Αργότερα συνέβη το ίδιο με τον φορέα Διαχείρισης Προστατευόμενων Περιοχών Θερμαϊκού Κόλπου και των δύο άλλων της Κεντρικής Μακεδονίας, του Εθνικού Πάρκου Λίμνης Κερκίνης και του Εθνικού Πάρκου Κορώνειας-Βόλβης-Χαλκιδικής.
Στη συνέχεια με 16 αποφάσεις του υφυπουργού ΠΕΝ τότε, λαμβάνουν ΦΕΚ σταδιακά και καταργούνται ισάριθμοί φορείς ανά την επικράτεια. Πρόκειται για τους φορείς διαχείρισης Εθνικού Πάρκου Πρεσπών, Οροσειράς Ροδόπης, Δέλτα Νέστου-Βιστωνίδας-Ισμαρίδας και Θάσου, Αμβρακικού Κόλπου-Λευκάδας, Λιμνοθάλασσας Μεσολογγίου-Ακαρνανικών Ορέων, Eθνικού Δρυμού Οίτης-Κοιλάδας Σπερχειού και Μαλιακού Κόλπου, Εθνικού Δρυμού Παρνασσού, Κάρλας-Μαυροβουνίου-Κεφαλόβρυσου Βελεστίνου-Δέλτα Πηνειού. Τρεις φορείς Πάρνωνα-Μουστού-Μαινάλου και Μονεμβασίας, Χελμού-Βουραϊκού, Υγροτόπων Κοτυχίου-Στροφυλιάς και Κυπαρισσιακού Κόλπου στην Πελοπόννησο. Οι δύο φορείς των Εθνικών Θαλάσσιων Πάρκων Ζακύνθου και Αλοννήσου-Βορείων Σποράδων , ο Φορέας Διαχείρισης Εθνικού Δρυμού Αίνου στην Κεφαλονιά. Επίσης, ο Φορέας Εθνικού Δρυμού Σαμαριάς-Δυτικής Κρήτης και αυτός των Προστατευόμενων Περιοχών Δωδεκανήσου.
Ο Οργανισμός Φυσικού Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής (Ο.ΦΥ.ΠΕ.Κ.Α.) καθίσταται καθολικός διάδοχος του συνόλου των αρμοδιοτήτων και των υποχρεώσεων των καταργούμενων φορέων, ένας αθηνοκεντρικός, πλήρως συγκεντρωτικός φορέας, ο οποίος θα διαχειρίζεται ; μακρόθεν το σύνολο των προστατευόμενων περιοχών της χώρας, μαζί και τους διαθέσιμους πόρους, με Διοικητικό Συμβούλιο το οποίο διορίζεται και ελέγχεται από τον υπουργό ΠΕΝ.
Έτσι η ήδη υποβαθμισμένη και πληγωμένη Πάρνηθα θα περιέλθει σε πιο τραγική θέση, αφύλακτη εντελώς χωρίς αρμόδιο φορέα προστασίας με υποβαθμισμένα και υπο στελεχωμένα και χωρίς αρμοδιότητες Δασαρχεία, αφήνετε στη μοίρα της και οι επόμενες πυρκαγιές ροκανίζουν και το νότιο τμήμα της αφήνοντας μόνο μια μικρή λωρίδα πρασίνου γύρω από την διαδρομή του τελεφερίκ.
Θα πρέπει όλοι να καταλάβουμε πως χωρίς ζωντανή Πάρνηθα η διαβίωση στο λεκανοπέδιο δεν θα είναι ρόδινη. Με τις πρώτες νεροποντές οι πλημύρες θα είναι καταστροφικές, η άνοδος της θερμοκρασίας αφόρητη, η έλλειψη νερού καθημερινό φαινόμενο και η ατμόσφαιρα αποπνικτική, ιδιαίτερα τους καλοκαιρινούς μήνες.
Θα πρέπει επίσης να καταλάβουμε πως η καταστροφή του φυσικού περιβάλλοντος της πατρίδας μας μας αφορά όλους, γιατί όλοι θα υποστούμε τις συνέπειες. Πριν λίγες μέρες στο πόσιμο νερό περιοχών της Χαλκιδικής ανιχνεύτηκε αρσενικό από τις εξορύξεις χρυσού, που καλό είναι να θυμηθούμε όλοι τι έγινε στις Σκουριές και πως αντιμετωπίστηκαν από τις μνημονιακές κυβερνήσεις οι κάτοικοι που αντιστέκονταν για το αυτονόητο: να ζήσουν στις περιοχές τους σε ένα αξιοπρεπές περιβάλλον χωρίς η ΕLDORANTO και η ΕΛΛΗΝΙΚΟΣ ΧΡΥΣΟΣ να μολύνουν με αρσενικό όλη τη Χαλκιδική με μοναδικό κριτήριο το κέρδος.
Γνωρίζουμε όλοι πως μεθοδεύτηκαν οι «νομιμοποιήσεις» των εξορύξεων στη Χαλκιδική και ποια ήταν η θέση του ΣτΕ εκείνη την εποχή.
Η Πάρνηθα ή μάλλον ότι έχει μείνει από το πολύπαθο βουνό, το τόσο πολύτιμο για τους κατοίκους του λεκανοπεδίου, βρίσκεται σε θανάσιμο κίνδυνο.
Για να μην χύνονται στο μέλλον κροκοδείλια δάκρυα, όταν θα εξαφανίζεται και το τελευταίο ελατάκι, απαιτούμε:
1. Άμεση αλλαγή του καθεστώτος φύλαξης και επιτήρησης της Πάρνηθας, φύλαξη σε 24 ωρη βάση.
2. Άμεση έναρξη της λειτουργίας των φυτωρίων
3. Άμεσες δενδροφυτεύσεις-αναδασώσεις σε κατεστραμμένες περιοχές καθώς και σε περιοχές που γειτνιάζουν με νησίδες-οάσεις δασών που απέμειναν από τις καταστροφές.
4. Οι δενδροφυτεύσεις να διεξάγονται από κρατικές υπηρεσίες και δασαρχεία και όχι από εργολάβους ιδιώτες.
5. Να σταματήσει άμεσα το καταστροφικό για το δάσος και το οικοσύστημα antinero.
Η Πάρνηθα πεθαίνει και αν δεν ληφθούν άμεσα μέτρα θα χαθεί οριστικά με τραγικές συνέπειες για το λεκανοπέδιο.
- Ο Μπάμπης Στόκας αποκάλυψε πως προέκυψε το όνομα Πυξ Λαξ - «Μας μπέρδευαν με τους Ζιγκ Ζαγκ»
- Πηγές ΥΠΕΞ για την ΑΟΖ Τουρκίας-Συρίας: Μεταβατική η κατάσταση, κανείς δεν νομιμοποιείται να κάνει συμφωνίες
- Ο βασιλιάς Κάρολος αλλάζει την παράδοση και απευθύνει το χριστουγεννιάτικο του μήνυμα από παρεκκλήσι νοσοκομείου
- Η ηλεκτροκίνηση «πάτησε» γκάζι παγκοσμίως το 2024 - Πόσο αυξήθηκαν οι πωλήσεις αυτοκινήτων τη φετινή χρονιά