Τα ζώα υποφέρουν από τα βεγγαλικά και τα πυροτεχνήματα των γιορτών - Οι επιπτώσεις
Newsroom«Χιλιάδες ζώα και πουλιά τρομοκρατούνται, εκατοντάδες ζώα συντροφιάς χάνονται ιδιαίτερα τα βράδια της Πρωτοχρονιάς ενώ αρκετές φορές ο τρόμος που βιώνουν τα ζώα και τα πουλιά είναι μοιραίος για τη ζωή τους» αναφέρει η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία.
Στις γιορτές ο ουρανός γεμίζει από πυροτεχνήματα, όμως τα ζωάκια υποφέρουν από τον θόρυβο.
Οι επιπτώσεις
Περιγράφοντας τις επιπτώσεις των πυροτεχνημάτων η ομοσπονδία επισημαίνει:
«Η ακοή πολλών ζώων είναι πολύ πιο ευαίσθητη από ό,τι στους ανθρώπους, οπότε οι εκρήξεις πυροτεχνημάτων μπορούν να βλάψουν την ακοή τους σοβαρά. Τα σκυλιά είναι γνωστό ότι υποφέρουν μη αναστρέψιμη απώλεια ακοής που προκαλείται από την εγγύτητα με τον θόρυβο των πυροβολισμών».
«Τα σκυλιά μπορούν να ακούσουν έως και 60.000hz, ενώ οι άνθρωποι δεν μπορούν να ακούσουν τίποτα πάνω από 20.000hz, το οποίο είναι μόνο το ένα τρίτο της χωρητικότητας των σκύλων. Αυτή η ακουστική οξύτητα των σκύλων είναι ένας από τους λόγους για τους οποίους ο ήχος των πυροτεχνημάτων μπορεί να είναι τόσο επιβλαβής για αυτά. Δείχνουν σημάδια τρόμου καθώς δεν μπορούν να ξεφύγουν από τον ήχο» προσθέτει.
Παράλυση και τρόμος
«Τα σκυλιά, όπως και πολλά άλλα ζώα, υποφέρουν επίσης από άλλα φαινόμενα που παράγουν δυνατούς ήχους, όπως καταιγίδες. Ωστόσο, σε περίπτωση καταιγίδων, οι θόρυβοι συνοδεύονται από προηγούμενα προειδοποιητικά σημάδια, έτσι ώστε τα ζώα να μπορούν να τα αντιλαμβάνονται εκ των προτέρων. Αυτό μπορεί να τους προκαλέσει αγωνία εν αναμονή, αλλά δεν τους προκαλεί τον απροσδόκητο φόβο που προκαλείται από τα πυροτεχνήματα, τα οποία είναι ξαφνικά και μη αναγνωρίσιμα» συμπληρώνεται.
Αναφέρεται, μάλιστα, πως «συχνές αντιδράσεις είναι η ακινητοποίηση (κοκκαλώνουν), η παράλυση, οι ανεξέλεγκτες προσπάθειες διαφυγής και απόκρυψης και ο τρόμος. Μπορεί επίσης να υπάρχουν και άλλα πιο έντονα σημάδια, όπως σιελόρροια, ταχυκαρδία, έντονο γάβγισμα, ούρηση ή αφόδευση, αυξημένη δραστηριότητα, υπερκινητικότητα και γαστρεντερικές διαταραχές».
Μετατραυματικό στρες
«Έχει επισημανθεί ότι η αντίδραση των σκύλων στον ήχο των πυροτεχνημάτων είναι παρόμοια με το μετατραυματικό στρες στους ανθρώπους. Ωστόσο, αυτό το φαινόμενο θα μπορούσε να είναι πολύ πιο επιβλαβές στα σκυλιά, επειδή δεν έχουν την ικανότητα να εξορθολογίσουν το άγχος τους ή την πιθανότητα άμεσης γνωστικής απόκρισης που τους επιτρέπει να ανταποκριθούν στον φόβο τους».
Παράλληλα, εκτός από τα ζώα συντροφιάς σημειώνεται πως πολύ σοβαρές είναι και οι επιπτώσεις στα πουλιά και την άγρια πανίδα, στη ρύπανση του περιβάλλοντος, στην καταστροφή οικοσυστημάτων και στην πρόκληση πυρκαγιών και στην επιβάρυνση των πιο ευάλωτων (βρέφη, ηλικιωμένοι, ασθενείς, ΑΜΕΑ), συχνούς τραυματισμούς, ακρωτηριασμούς, θανάτους κλπ.
Καταλήγοντας η Πανελλαδική Φιλοζωική και Περιβαλλοντική Ομοσπονδία καλεί τους Δήμους να περιορίσουν την κατάχρηση πυροτεχνημάτων και σε κάθε περίπτωση να καθιερώσουν τη ρίψη αθόρυβων έτσι ώστε «να ελεγχθεί αυτή η τόσο βλαβερή και επικίνδυνη δραστηριότητα που κοστίζει κάθε χρόνο αθώα θύματα, ζώα και ».
- Νέος ΚΟΚ: Κάμερες σε λεωφορεία για τους παραβάτες, αυστηρά πρόστιμα και τιμωρία του οδηγού και όχι του αυτοκινήτου
- Διοικητές Νοσοκομείων: Χωρίς νέα στελέχη το ΕΣΥ για πάνω από έναν χρόνο – Ποιοι θα αναλάβουν πρώτα
- Ερντογάν: Το «επίτευγμα» με την Αγία Σοφία, η «ιδανική νεολαία» και ο «Μεγάλος Ανατολικός» στόχος
- Αυξημένες νεφώσεις και πτώση της θερμοκρασίας σήμερα - Χιονοπτώσεις στα ορεινά της Ηπείρου