Ελλάδα | 31.12.2024 14:10

Οι 24 θάνατοι που συγκλόνισαν την Ελλάδα το 2024

Κυριάκος Μελλίδης

Το 2024 φεύγει γεμάτο συγκινήσεις, ευχάριστες και δυσάρεστες στιγμές. Μπορεί στις ανασκοπήσεις κάθε έτους να συνηθίζεται να δείχνουμε φανταχτερές φιέστες και επιτυχίες Ελλήνων, αφού απαραίτητο είναι η νέα χρονιά να μπει με θετική διάθεση για όλους μας, ωστόσο δε θα πρέπει να λησμονούμε τον χαμό ανθρώπων που άφησαν ανεξίτηλο το στίγμα τους στην ελληνική κοινωνία τις προηγούμενες δεκαετίες (οι περισσότεροι εξ’ αυτών) και μέχρι το «ύστατο χαίρε» φέτος.

24 θάνατοι διάσημων Ελλήνων μέσα στο 2024

Μίμης Πλέσσας (1924-2024), εκ των σπουδαιότερων Ελλήνων μουσικοσυνθετών όλων των εποχών


Γεννήθηκε στην Αθήνα και από τα μαθητικά του χρόνια υπήρξε ο πρώτος σολίστ του πιάνου στην Ελληνική Ραδιοφωνία.  Έχει γράψει μουσική για 104 ταινίες και 70 θεατρικές παραστάσεις. Διεύθυνε με έργα του τις μεγαλύτερες ορχήστρες σε όλο τον κόσμο. Τιμήθηκε επανειλημμένα με χρυσούς και πλατινένιους δίσκους, ενώ το έργο του  «Ο Δρόμος» κατέχει την πρώτη θέση στην Ελληνική Δισκογραφία. Τον Ιανουάριο του 2001 ο πρόεδρος της Δημοκρατίας του απονέμει τον Χρυσό Σταυρό του Τάγματος του Φοίνικα για την προσφορά του στον πολιτισμό.

Βαρδής Βαρδινογιάννης (1933-2024), επιχειρηματίας

Επικεφαλής του Ομίλου Βαρδινογιάννη, θεωρείτο από τις μεγαλύτερες προσωπικότητες του ελληνικού επιχειρείν. Από το 1972, οπότε και πέθανε ο αδελφός του Νίκος, διηύθυνε ένα από τα μεγαλύτερα ελληνικά επιχειρηματικά γκρουπ, έχοντας δημιουργήσει ένα διεθνές φάσμα δραστηριοτήτων από τον πετρελαϊκό, τον εφοπλιστικό, τον τραπεζικό και τον ξενοδοχειακό χώρο. Το όνομα του μπήκε σε λίστα της Lloyd’s  με τους ισχυρούς παράγοντες της παγκόσμιας ναυτιλίας.

Ντίνος Καρύδης (1938-2024), ηθοποιός


Ο Ντίνος Καρύδης γεννήθηκε στην Αθήνα, ήταν αριστούχος της Δραματικής Σχολής Αθηνών και πρωτοεμφανίστηκε στο θέατρο με τον πρωτοποριακό θίασο της Δωδεκάτης Αυλαίας στο έργο του Γ. Ανδρίτσου «Το σαλιγκάρι», σε σκηνοθεσία του Γιώργου Γιαννιση.

Συνεργάστηκε με την Αλίκη Βουγιουκλάκη σε πολλές ταινίες, μεταξύ των οποίων «Η Αλίκη στο Ναυτικό», «Διπλοπενιές», «Η κόρη μου η σοσιαλίστρια», «Υπολοχαγός Νατάσα» ενώ είχε παίξει και στο πλευρό της Τζένης Καρέζη στις ταινίες «Ερωτική Συμφωνία» και «Μαντώ Μαυρογένους». Στην τηλεόραση οι πιο γνωστές δουλειές του ήταν οι «Άγνωστος Πόλεμος», «Μενεξεδένια Πολιτεία», «Η Κραυγή των Λύκων», «Ο θάνατος του Τιμόθεου Κώνστα», «Λόγω Τιμής» κ.α.

Δημήτρης Σούρας (1952-2024), ψυχίατρος


Ο Δημήτρης Σούρας υπήρξε από τις πιο αναγνωρίσιμες φωνές στον χώρο της ψυχιατρικής στην Ελλάδα. Με έντονη παρουσία στα μέσα ενημέρωσης, μιλούσε ανοιχτά για θέματα ψυχικής υγείας.

Γεννήθηκε το 1952 στον Βόλο, όπου πέρασε τα παιδικά και εφηβικά του χρόνια. Σε ηλικία 18 ετών, μετακόμισε για να σπουδάσει Ιατρική, και στη συνέχεια εξειδικεύτηκε στην Ψυχιατρική, ολοκληρώνοντας την εκπαίδευσή του σε νοσοκομεία της Αθήνας, καθώς και του εξωτερικού, σε Ιταλία, Γαλλία και Αμερική.

Μπάμπης Βωβός (1934-2024), κατασκευαστής

Ο Μπάμπης Βωβός γεννήθηκε στα Φιλιατρά και κατάφερε να γράψει τη δική του ιστορία στις κατασκευές. Μετά από μία πολυδαίδαλη διαδρομή, που είδε το όνομά του να δεσπόζει σε πολλά γυάλινα κτήρια της Λεωφόρου Κηφισίας, τα τελευταία χρόνια και έχοντας μπει στη δέκατη δεκαετία της πολυδαίδαλης διαδρομής του, είχε αποσυρθεί. Τα προηγούμενα χρόνια είχε μπλεξίματα με τη Δικαιοσύνη, ενώ το 2020 συνελήφθη μετά από δύο καταδικαστικές αποφάσεις για φοροδιαφυγή.

Δάνης Κατρανίδης (1949-2024), ηθοποιός


Ο Δάνης Κατρανίδης γεννήθηκε στο Αιγάλεω. Μια δασκάλα του ανακάλυψε το υποκριτικό του ταλέντο και τον έσπρωξε προς το θέατρο. Τη θεατρική σεζόν 1978-1979 έγραψε ιστορία στον ρόλο του «Κομπέρ» στη θρυλική παράσταση «Cabaret» που ανέβασε η Αλίκη Βουγιουκλάκη.

Έπαιξε σε όλα τα είδη θεάτρου, από τραγωδία και κωμωδία μέχρι μιούζικαλ και επιθεώρηση, ενώ άκρως αξιόλογη είναι η συμμετοχή του στο θέατρο του ραδιοφώνου. Δίδαξε στην Ανωτέρα Δραματική Σχολή «Ίασμος» και στο Θεατρικό Εργαστήρι «Βασίλης Διαμαντόπουλος».

Δημήτρης Ήμελλος (1967-2024), ηθοποιός


Γεννημένος στην Κυψέλη της Αθήνας, με καταγωγή από τη Νάξο, μεγάλωσε σε μια πολύτεκνη οικογένεια με έναν αδελφό και δύο αδελφές. Mάλιστα, κατά τα παιδικά του χρόνια είχε περάσει χρόνο εσώκλειστος σε οικοτροφείο, για το οποίο είχε πει. Με μακρά πορεία στο θέατρο, είχε κάνει εμφανίσεις και στην τηλεόραση, με πιο πρόσφατη στη σειρά «Σασμός» όπου είχε ενσαρκώσει τον ρόλο του «αστυνομικού Φραγκιαδάκη».

Ολυμπία Καράγιωργα (1934-2024), ποιήτρια


Γεννήθηκε στην Αλεξάνδρεια της Αιγύπτου. Ο πατέρας της καταγόταν από το Ροεινό της ορεινής Αρκαδίας και η μητέρα της, Αλεξανδρινή, με καταγωγή από τη Λέρο. Το 1961 εξέδωσε την πρώτη ποιητική συλλογή της με τίτλο «Χιλιάδες πρόσωπα της τύχης». Το 1966 ήρθε η δεύτερη, με τίτλο «Τα μεγάφωνα».

Αντώνης Λυμπέρης (1953-2024), εκδότης


Γεννήθηκε στην Αθήνα. Σπούδασε φωτογραφία στην Κολωνία και Σκηνοθεσία στο Μόναχο. Παράλληλα με τις σπουδές του ξεκινά την πρώτη του δουλειά σε ένα στούντιο φωτογραφίας. Ήταν ακόμη ένας αυτοδημιούργητος εκδότης της μεταπολίτευσης, που κατάφερε από ένα μικρό γραφείο στην Πλατεία Βικτωρίας να χτίσει μια ολόκληρη αυτοκρατορία. Ξεκίνησε το μεγάλο ταξίδι του στον χώρο των εκδόσεων μέσα από το δωμάτιο του πατρικού του σπιτιού και με αρχικό κεφάλαιο μόλις 20.000 δρχ.

Ηλίας Λογοθέτης (1939-2024), ηθοποιός


Γεννήθηκε στη Λευκάδα. Αποφοίτησε από το τμήμα Πολιτικών Επιστημών της Παντείου και ήρθε σε επαφή με το θέατρο μέσω του Θεάτρου Τέχνης του Καρόλου Κουν, απ’ όπου αποφοίτησε το 1967, και πήρε μέρος σε πολλές θεατρικές παραστάσεις. Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1970, στο έργο «Βαβυλωνία». Για την ερμηνεία του τιμήθηκε στο 11ο Φεστιβάλ Ελληνικού Κινηματογράφου της Θεσσαλονίκης με το βραβείο Β΄ Ανδρικού ρόλου.

Πρωτοεμφανίστηκε στον κινηματογράφο το 1970 με την ανατρεπτική «Βαβυλωνία» του Γιώργου Διζικιρίκη. Με τη Φίνος Φιλμ συνεργάστηκε δύο φορές, στις ταινίες «Ο Παπαφλέσσας» (1971) και «Ο Θανάσης Στη Χώρα Της Σφαλιάρας» (1976). Σύζυγός του ήταν η ηθοποιός Μαρία Ζαχαρή και γιος του ο Αλέξανδρος Λογοθέτης -που  ακολούθησε και αυτός την υποκριτική.

Τέτη Σχοινάκη (1956-2024), ηθοποιός


Υπήρξε ένα από τα πιο όμορφα και εκρηκτικά κορίτσια του ελληνικού κινηματογράφου. Πρωταγωνίστησε στην ταινία «Ο τελευταίος άντρας», με πρωταγωνιστές τον Κώστα Βουτσά, τον Νίκο Δαδινόπουλο, την Καίτη Παπανίκα, καθώς επίσης και στην ταινία «Αχτύπητα καμάκια», η οποία γυρίστηκε εξολοκλήρου στην Κύπρο, με σκηνοθέτη τον Όμηρο Ευστρατιάδη.

Είχε πολλές συμμετοχές σε βιντεοταινίες του 1980 αλλά και σε θεατρικές παραστάσεις έπειτα. Ακόμη εμφανίστηκε στις τηλεοπτικές σειρές «Λάκης ο γλυκούλης» και «Μαρία η άσχημη».

Δήμος Μούτσης (1938-2024), συνθέτης


Γεννήθηκε στον Πειραιά και άρχισε να σπουδάζει βιολί στο Ωδείο Αθηνών από την ηλικία των 7 ετών. Σε ηλικία 20 - 21 ετών τελείωσε τις μουσικές του σπουδές, κερδίζοντας και το πρώτο βραβείο ως σολίστ στο βιολί.

Κάπου στα μέσα της δεκαετίας του '60 γνώρισε τον Νίκο Γκάτσο και τον Μάνο Χατζιδάκι. Το 1967 ο Νίκος Γκάτσος άρχισε να του δίνει στίχους του κι έτσι έγραψε τα πρώτα του τραγούδια, με πρώτο το «Βρέχει ο Θεός», σε ερμηνεία Σταμάτη Κόκοτα.

Η συνεργασία Γκάτσου και Μούτση συνεχίστηκε με τραγούδια όπως «Μη μου χτυπάς τα μεσάνυχτα την πόρτα», «Πειραιώτισσα» με τον ίδιο ερμηνευτή, «Σ’ έβλεπα στα μάτια» με τη Βίκυ Μοσχολιού, και το 1969 με το «Αύριο πάλι», που ερμήνευσε ο Γρηγόρης Μπιθικώτσης και το «Με ένα παράπονο», με τον Μπιθικώτση και τον πρωτοεμφανιζόμενο Μανώλη Μητσιά.

Τζορτζ Μπάλντοκ (1993-2024), ποδοσφαιριστής


Στα 31 του χρόνια ο Τζόρτζ Μπάλντοκ, ο οποίος από τον περασμένο Μάιο ανήκε στον Παναθηναϊκό, άφησε την τελευταία του πνοή στην πισίνα του σπιτιού του στην Αθήνα, σκορπίζοντας τη θλίψη σε όλη την ποδοσφαιρική κοινωνία.

Ο Άγγλος ποδοσφαιριστής είχε ελληνικές ρίζες από την πλευρά του πατέρα του και αφού φρόντισε ο ίδιος να κάνει γνωστή την επιθυμία του να αγωνιστεί με την Εθνική Ελλάδας, αυτό έγινε τελικά το 2022 όταν και βρέθηκε στις κλήσεις του Γκουστάβο Πογιέτ.

Με το εθνόσημο αγωνίστηκε συνολικά 12 φορές κάνοντας ντεμπούτο στις 2 Ιουνίου 2022 κόντρα στην Ιρλανδία και η τελευταία του εμφάνιση ήταν στο μπαράζ πρόκρισης του Euro 2024 κόντρα στη Γεωργία τον περασμένο Μάρτιο, καθώς και λόγω του τραυματισμού του δεν είχε βρεθεί στις κλήσεις του Ιβάν Γιοβάνοβιτς.

Τάσος Μπιρσίμ (1940-2024), σκηνοθέτης


Το όνομά του έγινε γνωστό σε ολόκληρη τη χώρα τη δεκαετία του ’80. Αιτία οι προεκλογικές συγκεντρώσεις της εποχής, που ο ίδιος έκανε να φαίνονται ακόμα μεγαλύτερες.

Λαοθάλασσες, από την Αθήνα μέχρι την Κρήτη κι από την Πάτρα μέχρι τη Θεσσαλονίκη Συνθήματα, παλμός και σημαίες, για να φανεί η δυναμική του κόμματος. Μια εποχή που οι ψηφοφόροι παρακολουθούσαν, έκαναν συγκρίσεις και πολλοί επηρεάζονταν.

Ο Ανδρέας Παπανδρέου είχε βρει στο δικό του πρόσωπο, τον σκηνοθέτη που έψαχνε, τον προσωπικό του μάγο, όπως έγραφε ο Τύπος της εποχής. Πριν από κάθε προεκλογική συγκέντρωση και συνέντευξη στην τηλεόραση, πριν από κάθε δημόσια εμφάνιση του Ανδρέα Παπανδρέου, ο Τάσος Μπιρσίμ είχε λόγο, άποψη και ιδέες.

Γιάννης Μπουτάρης (1942-2024), πρώην δήμαρχος Θεσσαλονίκης & επιχειρηματίας


Ήταν Έλληνας επιχειρηματίας, οινολόγος και πολιτικός με φανατικούς υποστηριχτές και εξίσου φανατικούς πολέμιους, πρώην δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, και μέλος του δημοτικού συμβουλίου της πόλης υπό την παράταξη του Σπύρου Πέγκα από το 2024 έως τον θάνατό του.

Γεννήθηκε στη Θεσσαλονίκη. Πτυχιούχος Χημικός του ΑΠΘ, διπλωματούχος Οινολόγος και συνεχιστής της πλούσιας οικογενειακής παράδοσης στα κρασιά, μέσω της εταιρείας «Ι. Μπουτάρης & Υιός», την οποία ίδρυσε ο παππούς του το 1879.

Άννα Παναγιωτοπούλου (1945-2024), ηθοποιός


Γεννήθηκε στην Κυψέλη. Από τα παιδικά της χρόνια ήθελε να γίνει ηθοποιός. Στα παιδικά της χρόνια, σκάρωνε παραστάσεις και τις παρουσίαζε στη συνέχεια στην οικογένεια της.

Ευρέως γνωστή έγινε μέσω της συμμετοχής της σε τηλεοπτικές σειρές, αρχικά στη κρατική και στη συνέχεια στην ιδιωτική τηλεόραση. Σταθμός της τηλεοπτικής της καριέρας θεωρείται η ενσάρκωση της «Μαντάμ Σουσού» στην ομότιτλη διασκευή του μυθιστορήματος του Δημήτρη Ψαθά τη σεζόν 1986-87. Τεράστια επιτυχία σημείωσαν επίσης οι σειρές «Οι τρεις Χάριτες» και «Ντόλτσε Βίτα».

Βάσω Παπανδρέου (1944-2024), πολιτικός

Ήταν η πρώτη Ελληνίδα επίτροπος στην Κομισιόν του 1989, στην οποία υπήρχαν δύο γυναίκες όλες κι όλες. Ήταν η γυναίκα που έλαβε τις περισσότερες ψήφους που έχει πάρει ποτέ βουλευτής στην Ελλάδα, όταν στις εκλογές του 1993 έσπασε κάθε ρεκόρ συγκεντρώνοντας 256.831 σταυρούς στη δεύτερη εκλογική περιφέρεια της Αθήνας.

Ήταν η πολιτικός που κατάργησε τα πρωτόκολλα στο Ιράν όταν αρνήθηκε να βάλει μαντίλα. Μια πολιτικός που είχε πάντα το θάρρος της γνώμης της και δεν έσκυβε ποτέ το κεφάλι όταν διαφωνούσε με τους πρωθυπουργούς.

Βέφα Αλεξιάδου (1933-2024), χημικός και μαγείρισσα


Γεννήθηκε στον Βόλο. Σπούδασε Χημεία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης και κατόπιν παρακολούθησε σπουδές Υγιεινής των Τροφών, Διακόσμησης και Σύγχρονης Μαγειρικής Τέχνης στην Αμερική. Είναι εκδότρια, συγγραφέας, υπήρξε επιχειρηματίας καταστημάτων και η πρώτη «τηλεμαγείρισσα» στην Ελλάδα.

Η ενασχόλησή της με τη μαγειρική ξεκίνησε με την προτροπή των φίλων και των γνωστών της που γεύονταν τα πιάτα της στα γεύματα που τους ετοίμαζε. Την παρακινούσαν να ασχοληθεί με τη συγγραφή βιβλίων μαγειρικής και εκείνη αποφάσισε να το πράξει, εκδίδοντας το πρώτο της βιβλίο «Πρόσκληση σε Γεύμα». Μέσα σε 20 χρόνια δημιουργικής δουλειάς έγραψε και εξέδωσε 11 βιβλία μαγειρικής που ξεπέρασαν τα 2.000.000 αντίτυπα.

Νίκος Σαργκάνης (1954-2024), ποδοσφαιριστής


Ο θρυλικός τερματοφύλακας διέπρεψε κατά τη διάρκεια του '80, αγωνιζόμενος κυρίως στον Ολυμπιακό και στον Παναθηναϊκό, ενώ είχε και 58 συμμετοχές στην Εθνική Ελλάδας.

Η κλήση του στην εθνική ομάδα της χώρας μας το 1980, συνδυάστηκε με την μεταγραφή του στον Ολυμπιακό. Στον Πειραιά θα περάσει τα επόμενα πέντε χρόνια της καριέρας του, καταγράφοντας 144 συμμετοχές, σημειώνοντας μάλιστα τέσσερα γκολ..

Το 1985, μεταγράφηκε στον «αιώνιο αντίπαλο», τον Παναθηναϊκό, όπου και εκεί αγωνίστηκε πέντε χρόνια. Στα πράσινα, κατέκτησε δύο πρωταθλήματα, το 1986 και το 1990 αλλά και τρία Κύπελλα, το 1986, το 1988 και το 1989.

Αντώνης Τουρκογιώργης (1951-2024), μουσικός των Socrates

Ο ταλαντούχος μουσικός που ήταν η ιστορική φωνή των Socrates υπήρξε ένας ασύγκριτος δυναμικός περφόμερ τραγουδιστής, συνθέτης και στιχουργός. Ένας δημιουργός ένας ασυμβίβαστος καλλιτέχνης ο οποίος αφοσιώθηκε στην ροκ μουσική και που σφράγισε με την παρουσία του ολόκληρες γενιές. Η ξαφνική περιπέτεια της υγείας του τον απομάκρυνε από την σκηνή και βρέθηκε σε μεγάλη δοκιμασία ώστε να μπορέσει να σταθεί και πάλι στα πόδια του.

Γιάννης Φέρτης (1938-2024), ηθοποιός

Ο καταξιωμένος ηθοποιός του θεάτρου, του κινηματογράφου και της τηλεόρασης, υπήρξε πρωταγωνιστής από τη δεκαετία του 1961 έως και 2024, σε δεκάδες κινηματογραφικές ταινίες, αλλά και σε κλασικά και σύγχρονα θεατρικά έργα, στην πρόζα και το αρχαίο δράμα. Με την ιδιαίτερα επίσης εκφραστική φωνή του έχει ντύσει πληθώρα διαφημίσεων στην τηλεόραση και το ραδιόφωνο.

Μέχρι πριν την πανδημία του κορονοϊού, ήταν ένας από τους ακάματους εργάτες του θεάτρου. Τελευταία φορά τον είδαμε στο θεατρικό σανίδι το 2019 στο βραβευμένο κοινωνικό έργο της Μαρίλια Σαμπέρ «Ένας αληθινός καουμπόι» στο θέατρο Μικρό Χορν, ενώ το 2017 έπαιξε στο Αρχαίο Θέατρο της Επιδαύρου τον Φέρη στην Άλκηστη που σκηνοθέτησε η Κατερίνα Ευαγγελάτου.

Φιλήμων (1932-2024), σχεδιαστής μόδας

Γεννήθηκε στο Ηράκλειο Κρήτης. Ως σχεδιαστής μόδας άφησε ισχυρό το αποτύπωμά του, με ξεχωριστές δημιουργίες υψηλής ραπτικής, αλλά και καινοτομίες ως προς την παρουσίαση. Ήταν ο πρώτος στην Ελλάδα που είχε την ιδέα να αντικαταστήσει στις επιδείξεις του τα μανεκέν με γνωστά ονόματα της αθηναϊκής κοινωνίας, τα οποία δέχθηκαν την πρόσκλησή του για φιλανθρωπικούς σκοπούς.

Μεταξύ άλλων, έντυσε ονόματα όπως η Σοφία Λόρεν, η Τζέιν Μάνσφιλντ και η Μερλ Όμπερον, ενώ από το ατελιέ που διατηρούσε για χρόνια στο Κολωνάκι πέρασαν όλες οι Ελληνίδες σταρ της εποχής.

Κώστας Χαρδαβέλλας (1945-2024), δημοσιογράφος


Γεννήθηκε στον Πειραιά και σπούδασε δημοσιογραφία στην Αθήνα. Πρωτοεμφανίστηκε στη δημοσιογραφία κατά την περίοδο της Χούντας, όταν προσλήφθηκε ως δημοσιογράφος στην εφημερίδα Έθνος. Η πρώτη του τηλεοπτική εμφάνιση έγινε το 1977, με την παρουσίαση της εκπομπής Πρόσκληση στο στούντιο στην ΕΡΤ. Από τότε απέκτησε μεγάλη δημοφιλία, λόγω της πρωτοτυπίας που είχαν οι εκπομπές του. Συμμετείχε στην ψυχαγωγική εκπομπή Σάββατο πρωί, Κυριακή βράδυ το 1978, ενώ μαζί με τους δημοσιογράφους Γιάννη Δημαρά και Γιώργο Λιάνη παρουσίαζε την πετυχημένη και πολυσυζητημένη εκπομπή της εποχής εκείνης Ρεπόρτερς, στην ΥΕΝΕΔ το 1982 και μετέπειτα στην ΕΡΤ2. Με αυτούς τους δύο δημοσιογράφους συμμετείχε και στην επετειακή εκπομπή της ΕΡΤ2 για το κλείσιμο των 20 χρόνων από τη δημιουργία της ελληνικής τηλεόρασης.

Το 1993 μετά το άνοιγμα της ιδιωτικής τηλεόρασης, έφυγε από την κρατική και πήγε στο Mega, όπου παρουσίαζε δύο τηλεοπτικές εκπομπές: το 60 λεπτά χωρίς μοντάζ και το Ρεπορτάζ στην ομίχλη η οποία μετετέθη το 1994 στον τότε ΣΚΑΪ και το 1995 στο Star, όπου παρέμεινε μέχρι το 1999. Τον ίδιο χρόνο ξεκίνησε να παρουσιάζει για λίγο καιρό, την ψυχαγωγική εκπομπή Πρεμιέρα.

Το 2000 πήγε στον ΑΝΤ1 και παρουσίαζε την ενημερωτική εκπομπή 9η Εντολή. Το 2002 μετακινείται στο Alter, όπου παρουσίαζε, μέχρι το κλείσιμο του, τρεις ενημερωτικές εκπομπές: Ο Αθέατος Κόσμος (2002-2011), το Χωρίς Μοντάζ ΙΙ (2003-2004), και Οι Πύλες του ανεξήγητου (2004-2010). Το 2011, με το κλείσιμο του Alter, έμεινε για λίγο χωρίς τηλεοπτική στέγη.

Μανούσος Μανουσάκης (1950-2024), σκηνοθέτης


Γεννήθηκε στην Αθήνα και, εκτός από διακεκριμένος σκηνοθέτης, ήταν παραγωγός και συγγραφέας. Σπούδασε σκηνοθεσία στη Σχολή Κινηματογράφου του Λονδίνου (London Film School) και ξεκίνησε την καριέρα του στον κινηματογράφο τη δεκαετία του 1970. Μία από τις πρώτες του ταινίες ήταν ο “Βαρθολομαίος” το 1973, στην οποία ανέλαβε το σενάριο, τη σκηνοθεσία και την παραγωγή.

Ήταν χωρίς αμφιβολία ο σκηνοθέτης των μεγάλων τηλεοπτικών επιτυχιών όπως οι «Ψίθυροι Καρδιάς» και το «Άγγιγμα Ψυχής» που άφησαν εποχή στην ελληνική τηλεόραση.  Μάλιστα, ήταν επαγγελματικά ενεργός, καθώς η τελευταία σειρά που ετοίμαζε «Το Δίχτυ» μόλις ξεκίνησε να προβάλλεται από την ΕΡΤ. Τις τελευταίες ημέρες αντιμετώπιζε προβλήματα υγείας και νοσηλευόταν σε ιδιωτικό θεραπευτήριο.

θάνατοιΈλληνεςδιάσημοιειδήσεις τώρα