Ελλάδα|23.04.2019 19:12

Κώστας Πάσσαρης: Τον Μάιο η εισαγγελική πρόταση και η απόφαση

Σοφία Σπίγγου

Ολοκληρώθηκε το πρωί της Μεγάλης Τρίτης η ακροαματική διαδικασία στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο της Αθήνας, όπου εκδικάζεται σε κενό εδώλιο ο Κώστας Πάσσαρης για τις ανθρωποκτονίες σε βάρος δύο αστυνομικών, τον τραυματισμό ενός σωφρονιστικού υπαλλήλου και σωρεία ακόμη πράξεων του Ποινικού Κώδικα. Η εισαγγελική πρόταση και η απόφαση του δικαστηρίου αναμένονται εντός του Μαΐου.

Εν είδη απολογίας, ο συνήγορος του διαβόητου κρατούμενου, που δεν εκδόθηκε από τις Ρουμανικές Αρχές, υποστήριξε ότι πρέπει να διαχωριστεί η σημερινή του εικόνα με την τότε δράση του, προκαλώντας εκνευρισμό στο ακροατήριο. «Σαφώς έχει διαπράξει ό,τι έχει διαπράξει. Ζήτησε να έρθει ενώπιόν σας και αν ήταν εδώ, θα διαφώτιζε τα ερωτήματά σας. Ζητώ απλά να διαχωριστεί η δράση από τη σημερινή του εικόνα. Είναι ένας άνθρωπος κοντά στη θρησκεία και συμμετέχει σε εκθέσεις ζωγραφικής, έχει λάβει βραβεία ποίησης και δημιουργικής γραφής. Έχει επιδείξει εξαιρετικά καλή διαγωγή σε επίπεδο ότι έχει αλλάξει τον τρόπο που ενεργεί», ανέφερε ο συνήγορός του.

Για προσπάθεια αγιοποίησης έκανε λόγο η πλευρά της πολιτικής αγωγής, που σχολίασε ότι «ο Κωνσταντίνος Πάσσαρης επιχειρεί να αγιοποιηθεί. Δεν επισκέφθηκε τα ορφανά, τις χήρες που άφησε πίσω, να δει πώς ζουν. Παρακαλώ, τα έγγραφα αυτά να μην ληφθούν υπόψη».

Ο Κώστας Πάσσαρης που ήδη έχει καταδικαστεί σε ποινή φυλάκισης 22 ετών για τα πλημμελήματα (σ.σ.έχουν διαχωριστεί υπό τον κίνδυνο παραγραφής), αποδέχτηκε μέσω του συνηγόρου του, το σύνολο των κατηγοριών, μεταξύ των οποίων σειρά ανθρωποκτονιών, απόπειρες ανθρωποκτονίας, παράνομη παρακράτηση και άλλα που φέρονται να τελέστηκαν το 2001, εκτός από τη ληστεία πρακτορείου ΔΕΗ στο Περιστέρι με λεία 3 εκατ. δρχ, κατά την οποία έχασε τη ζωή του ένας υπάλληλος. «Ο εντολέας μου αρνείται ότι ήταν παρών στο περιστατικό. Σύμφωνα με τις μαρτυρικές καταθέσεις, τo modus operandi του Κων. Πάσσαρη ήταν ένα καπέλο τζόκεϊ και γυαλιά ηλίου, όχι κουκούλα full face ή κράνος, όπως συνέβη στη ληστεία στο Περιστέρι», ανέφερε ο υπερασπιστής του.

Πολλές μαρτυρίες που ακούστηκαν στο δικαστήριο κατέδειξαν την αδυναμία του μηχανισμού να ελέγξει τον κρατούμενο Κωνσταντίνο Πάσσαρη, παρά το γεγονός ότι στα έγγραφά του έφερε τη σφραγίδα του επικίνδυνου απόδρασης, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους το Φεβρουάριο του 2001 δύο αστυνομικοί στο Γενικό Κρατικό Αθηνών «Γ. Γεννηματάς».

Αστυνομικοί και φρουροί που εξετάσθηκαν από το δικαστήριο υποστήριξαν ότι «σωματικοί έλεγχοι δεν πραγματοποιούνταν από την ρουτίνα, καθώς οι κρατούμενοι ήταν ήδη ελεγμένοι από τη φυλακή ενώ η διαβάθμιση του «επικίνδυνου απόδρασης» ήταν κάτι συνηθισμένο και γι' αυτό δεν δινόταν η απαραίτητη σημασία. Το χαρτί του έγραφε μόνο κλοπές, για τα υπόλοιπα ήταν υπόδικος και δεν ήταν καταγεγραμμένα» ανέφερε χαρακτηριστικά ένας μάρτυρας.

Με αυτό τον τρόπο επιχείρησαν να εξηγήσουν το πώς βρέθηκε ο Πάσσαρης με όπλο στα χέρια κατά τη στιγμή της μεταγωγής του, που κατέληξε στη δολοφονία δύο αστυνομικών. Παρά τις προσπάθειες του δικαστηρίου, δεν υπήρξε καμία διευκρίνιση ως προς το πώς ο Πάσσαρης βρήκε το περίστροφο με τη βοήθεια του οποίου δραπέτευσε από το Γενικό Κρατικό Αθηνών, αλλά και με ποιο τρόπο έλυσε τις χειροπέδες του, λίγα λεπτά αργότερα.

Σύμφωνα με μαρτυρία φρουρού των φυλακών, ο οποίος ήταν παρών στην απόδραση, όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτων. «Είμαι πρώτος και ακολουθεί ο Αλεβιζόπουλος που κρατά αγκαζέ τον Πάσσαρη. Ακούω από πίσω ένα μπαμ και τον Αλεβιζόπουλο να λέει κάτι σαν "με έφαγε". Έπιασε την κοιλιά του και έπεσε κάτω. Ήταν σχεδόν εξ επαφής. Γυρνάω και βλέπω τον κρατούμενο με τεντωμένα μπροστά τα χέρια του. Με πυροβόλησε δύο φορές. Πριν καν πέσω κάτω στο έδαφος, χτύπησε τον δεύτερο, τον Δρακόπουλο. Ούτε κιχ δεν έβγαλε. Ο Πάσσαρης πήδηξε τις σκάλες και έφυγε. Όλα έγιναν σε κλάσματα δευτερολέπτου. Τα χέρια του ήταν δεμένα όταν πυροβόλησε και όταν πήδηξε τις σκάλες. Λύθηκε μετά».

Κώστας Πάσσαρηςδικαστήριο