Ελλάδα | 03.01.2025 06:10

«Αρκτούρος»: Σοβαροί κίνδυνοι για τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας από το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για το είδος

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Σοβαρός είναι ο κίνδυνος μείωσης του πληθυσμού της καφέ αρκούδας στη χώρα μας μακροπρόθεσμα, εξαιτίας του Εθνικού Σχεδίου Δράσης για το είδος που δημοσίευσε σε ΦΕΚ το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας (ΥΠΕΝ), σύμφωνα με τον υπεύθυνο επικοινωνίας της περιβαλλοντικής οργάνωσης «Αρκτούρος», Πάνο Στεφάνου.

Όπως υποστηρίζει στο ethnos.gr, το βασικότερο πρόβλημα είναι ότι στο Εθνικό Σχέδιο Δράσης υπάρχουν σοβαρές ελλείψεις αναφορικά με την προστασία των ενδιαιτημάτων της καφέ αρκούδας.

Παράλληλα, σε ανακοίνωσή τους οι περιβαλλοντικές οργανώσεις «Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» χαρακτηρίζουν το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καφέ αρκούδα ως «αλλοιωμένο, αυθαίρετο και επικίνδυνο για το είδος με ευθύνη του Υπουργείου Περιβάλλοντος και Ενέργειας», το οποίο προχώρησε σε δημοσίευσή του πριν από λίγες μέρες με τρία χρόνια καθυστέρηση και διαφοροποιώντας σε μεγάλο βαθμό τις τεκμηριωμένες προτάσεις ειδικών επιστημόνων.

Μάλιστα, οι προτάσεις των ειδικών επιστημόνων των δύο περιβαλλοντικών οργανώσεων είχαν περάσει από δημόσια διαβούλευση και έλαβαν θετική αξιολόγηση από την Επιτροπή Φύση 2000.

«Είναι ξεκάθαρο ότι δημιουργούνται δυνητικά κίνδυνοι για τον πληθυσμό της καφέ αρκούδας. Βέβαια, τα αρνητικά αποτελέσματα δεν θα τα δούμε άμεσα αλλά ένα Εθνικό Σχέδιο Δράσης καθορίζει πολιτική για πολλά χρόνια. Το Υπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας έκοψε αυθαίρετα ότι δεν το βόλευε από τις προτάσεις των επιστημόνων. Δυστυχώς, ‘’ανοίγει την πόρτα’’ για εμφάνιση πολλών κινδύνων σε μία σειρά ζητημάτων», λέει στο ethnos.gr ο κ. Στεφάνου.

«Αρκτούρος» και «Καλλιστώ» ζητούν την άμεση απόσυρση του ΦΕΚ με το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καφέ αρκούδα και τη θεσμοθέτηση του πλήρους σχεδίου όπως αυτό είχε εκπονηθεί από τους ειδικούς επιστήμονες.  

Ελλιπής η προστασία των ενδιαιτημάτων

Κατά τον υπεύθυνο επικοινωνίας του «Αρκτούρου», το μεγαλύτερο πρόβλημα που δημιουργεί το Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καφέ αρκούδα, είναι η ελλιπής προστασία των περιοχών που διαβιώνει το είδος.

«Από τη στιγμή που δεν λαμβάνονται σωστά υπ’ όψη τα δεδομένα που έχουμε ή δεν λαμβάνονται υπ’ όψη τα σωστά δεδομένα, προκειμένου να κάνουμε κάποιο μεγάλο έργο, σημαίνει ότι σε κάποιον βιότοπο της καφέ αρκούδας μπορεί να κατασκευαστεί ένα τεχνικό έργο. Επίσης, η δημιουργία ενός αιολικού πάρκου δεν λογίζεται στο βαθμό που πρέπει ως σημαντική απειλή για το είδος. Η καφέ αρκούδα δεν έχει πολύ υψηλό ρυθμό αναπαραγωγής. Ένα θηλυκό ζώο γεννάει κάθε 2-3 χρόνια και κάνει 2-3 μικρά. Για δύο χρόνια τα μικρά επιβιώνουν μαζί της και σε αυτό το διάστημα δεν γεννάει άλλα. Επίσης, κάποια από τα μικρά μπορεί να μην επιβιώσουν για διάφορους λόγους. Αυτό σημαίνει ότι ο πληθυσμός του είδους είναι πολύ ευάλωτος», τονίζει ο κ. Στεφάνου.

«Επιλεκτικά αλλοιωμένο παράγωγο»

Σύμφωνα με τον «Αρκτούρο» και την «Καλλιστώ», το πρωτότυπο Εθνικό Σχέδιο Δράσης για την καφέ αρκούδα εκπονήθηκε το 2020 στο πλαίσιο του έργου LIFE IP 4 Natura και βασίστηκε σε περισσότερες από τρεις δεκαετίες εμπειρίας και επιστημονικής έρευνας. Αφού πέρασε όλες τις απαραίτητες διαδικασίες δημόσιας διαβούλευσης και αξιολόγησης, ήταν έτοιμο για θεσμοθέτηση τον Μάϊο του 2022.

Ωστόσο, κατά τις δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις, τον Φεβρουάριο του 2023 το ΥΠΕΝ τροποποίησε αυθαίρετα το περιεχόμενο, αφαιρώντας επιστημονικά δεδομένα. Η Επιτροπή Φύση 2000 έδωσε ομόφωνα αρνητική γνωμοδότηση για το τροποποιημένο σχέδιο τον Μάϊο του  2023, αλλά παρόλα αυτά, το ΥΠΕΝ προχώρησε στη δημοσίευσή του σε ΦΕΚ, χωρίς να αναρτήσει το πρωτότυπο σχέδιο στην ιστοσελίδα του έργου, όπως ήταν υποχρεωμένο με βάση τον κανονισμό των έργων LIFE.

Οι δύο περιβαλλοντικές οργανώσεις χαρακτηρίζουν το Σχέδιο Δράσης που δημοσιεύτηκε ως ένα επιλεκτικά αλλοιωμένο παράγωγο του επιστημονικά τεκμηριωμένου σχεδίου που είχε εκπονηθεί από ειδικούς επιστήμονες της «Καλλιστώ» και του «Αρκτούρου» μετά από περισσότερα από 30 χρόνια επιστημονικής έρευνας για την προστασία της καφέ αρκούδας. Όπως χαρακτηριστικά αναφέρουν, το αρχικό σχέδιο ήταν 196 σελίδων, ενώ αυτό που δημοσίευσε το ΥΠΕΝ 72 σελίδων.

Εκτός από τα επιστημονικά δεδομένα που αφαιρέθηκαν, δεν συμπεριλήφθηκαν κρίσιμοι χάρτες σημαντικών περιοχών για το είδος οι οποίοι είναι απαραίτητοι για την προστασία και διαχείριση των βιοτόπων και αφαιρέθηκαν 55 δράσεις που είχαν σχεδιαστεί για τη βιωσιμότητα της καφέ αρκούδας.

ΑρκτούροςαρκούδασχέδιοΚαλλιστώυπουργείο Περιβάλλοντος και Ενέργειας