Ελλάδα|05.01.2025 06:50

Λίμνες στον Κηφισό κάτω από την Εθνική Οδό: Πώς δημιουργήθηκαν, τι κινδύνους ελλοχεύουν και τι πρέπει να γίνει άμεσα

Κώστας Ασημακόπουλος

Ανησυχία και πολλά ερωτηματικά για τη στατική επάρκεια των έργων εγκιβωτισμού του Κηφισού ποταμού έχει προκαλέσει η έρευνα που έφεραν στο φως της δημοσιότητας τα μέλη της επιστημονικής ομάδας Γεωμυθική μετά τη νέα αποστολή τους στο υπόγειο τμήμα του μεγαλύτερου ποταμού της Αττικής.

Η διαπίστωση σοβαρών διαβρώσεων στα τσιμέντα και στον οπλισμό της κοίτης του ποταμού (που όπως διαπιστώνεται έχει πάχος 5-10 εκατοστά) σε πολλά σημεία έχει καταστραφεί με αποτέλεσμα ολόκληρες πλάκες τσιμέντου της κοίτης να έχουν παρασυρθεί σε άλλα σημεία και μαζί με μπάζα και σκουπίδια φράζουν την ομαλή  ροή των υδάτων.

Οι λίμνες και οι κίνδυνοι

Στη θέση τους έχουν δημιουργεί βαθιές λίμνες που σταδιακά μεγαλώνουν, βαθαίνουν και διαβρώνουν το υπέδαφος με καταστροφικές συνέπειες για το σύνολο του έργου με ότι αυτό συνεπάγεται για την ασφάλεια των πολιτών και όλης της πόλης. Πιθανή κατάρρευση της υποδομής εν ώρα πλημμυρικών φαινομένων θα είχε ολέθριες συνέπειες και ανυπολόγιστες καταστροφές.

Εικόνα εγκατάλειψης

Τα μέλη της επιστημονικής κοινότητας Γεωμυθική έχουν εξερευνήσει σχεδόν όλα τα υπόγεια ρέματα της Αττικής αλλά όπως τονίζουν η εικόνα εγκατάλειψης που υπάρχει στον Κηφισό με τον τεράστιο αγωγό είναι πρωτοφανής και δε μπορεί να γίνει σύγκριση με άλλη περίπτωση λόγω του τεράστιου όγκου και της πολυπλοκότητας του έργου. Αλλωστε και από το βίντεο που ανέβασαν στο διαδίκτυο και που περιγράφουν βήμα βήμα την κατάσταση που επικρατεί φαίνεται ξεκάθαρα πως από τότε που εγκιβωτίστηκε ο Κηφισός δεν έχει γίνει κανένας έλεγχος, ούτε και έργα συντήρησης ή καθαρισμού.

«Ελεύθερη ροή όχι εγκιβωτισμός»

Μάλιστα σε ορισμένα σημεία ο οπλισμός του σκυροδεμάτων τόσο στην κοίτη όσο και σε ορισμένα σημεία της οροφής και των τοιχωμάτων είναι εμφανή και με γυμνό μάτι. «Όλα αυτά χρειάζονται άμεση αποκατάσταση γιατί διαπιστώνουμε πως χρόνο με το χρόνο οι φθορές είναι όλο και μεγαλύτερες. Θέλω να είμαι ξεκάθαρος. Η επιστημονική μας θέση για τον Κηφισό και για όλα τα ρέματα δεν είναι ο εγκιβωτισμός τους αλλά η ελεύθερη ροή. Μόνο εάν αλλάξουμε την κουλτούρα μας και τον σχεδιασμό μας θα σταματήσουμε να έχουμε καταστροφές. Δεν θεωρούμε πως παίζει ρόλο μόνο η κλιματική αλλαγή αλλά ο κακός σχεδιασμός των μεγάλων έργων υποδομής», ξεκαθαρίζει στο ethnos.gr Δημήτρης Θεοδοσόπουλος μέλος της ομάδας Γεωμυθική.

Η τρίτη λίμνη στο ΚΤΕΟ Περιστερίου

Παραδέχεται και ο ίδιος πως το αποτέλεσμα της έρευνας που έκανε η ομάδα του από το ρέμα της εσχατιάς μέχρι το ΚΤΕΟ Περιστερίου (απόσταση 6 χιλιόμετρα) ήταν μία μεγάλη έκπληξη καθώς διαπιστώθηκε πως το νερό έχει σπάσει τα σκυροδέματα στην κοίτη και έχει δημιουργήσει μία ακόμα μεγάλη λίμνη που είναι απροσπέλαστη και διαβρώνει τα τοιχώματα του έργου. Εκτός των άλλων είναι φανερή η ανεξέλεγκτη μόλυνση από διάφορους αγωγούς αλλά και λήμματα της ΕΥΔΑΠ. «Στο σημείο της συμβολής του Κηφισού με τον Ποδονίφτη εντοπίστηκαν λύματα που ρίχνονται στον Κηφισό, πιθανόν από αστοχία αγωγού της ΕΥΔΑΠ και λύματα που έρχονται μέσα στον Κηφισό από ένα συμβάλλων διευθετημένο ρέμα από τα Πατήσια», τόνισε ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος.

Η αποστολή του 2023 και η λίμνη στη Λεωφόρο Αθηνών

Το 2023 σε μία άλλη αποστολή η ομάδα Γεωμυθική ξεκίνησε από τις εκβολές του Κηφισού με πορεία προς τα ανάντι. Τότε είχαν σταματήσει σε μία λίμνη που είχαν συναντήσει κοντά στη συμβολή του Κηφισού με τη Λεωφόρο Αθηνών και μάλιστα επιχείρησαν να χρησιμοποιήσουν και ένα τσιμέντινο μπαλκόνι το οποίο επίσης είχε σπάσει από τη δύναμη του νερού.

Η αποστολή του 2024 και που σταμάτησε

Παραμονές Πρωτοχρονιάς του 2025 μπήκαν από την πάνω πλευρά αλλά έφτασαν μέχρι το ΚΤΕΟ Περιστερίου. Το τι συμβαίνει ανάμεσα σε αυτά τα 2,5 χιλιόμετρα κανείς δεν το έχει καταγράψει με ακρίβεια αν και οι ίδιοι υπόσχονται να επαναλάβουν το εγχείρημα τους με καλύτερο εξοπλισμό ώστε να έχουν ασφάλεια 100%.

«Αυτή τη φορά ξεκινήσαμε από το ρέμα της Εσχατιάς. Περπατήσαμε 6 χιλιόμετρα στον υπόγειο αγωγό. Δεν καταφέραμε να φτάσουμε στη Λεωφόρο Αθηνών εκεί που είχαμε φτάσει στην εξερεύνηση του 2023 από τα κατάντι. Σταματήσαμε 2,5 χιλιόμετρα πριν τη λεωφόρο Αθηνών καθώς βρήκαμε και άλλη λίμνη αισθητά μεγαλύτερη από τις δυο προηγούμενες που είχαμε εντοπίσει (μια στην Λεωφόρο Αθηνών και μια άλλη στη συμβολή με τον Ποδονίφτη, ακριβώς στο σημείο όπου ο Κηφισός μπαίνει κάτω από την Εθνική Οδό). Ετσι έχουμε τρεις υπόγειες λίμνες κάτω από την Εθνική Οδό».

Τι σημαίνει η δημιουργία των λιμνών

Όπως τονίζει ο Δημήτρης Θεοδοσόπουλος οι λίμνες είναι προϊόν της καταστροφής του σκυροδέματος της κοίτης ενώ παράλληλα παρατηρήθηκε ανεξέλεγκτη μόλυνση: «Εντοπίσαμε λύματα που ρίχνονται στον Κηφισό, πιθανόν από αστοχία αγωγού της ΕΥΔΑΠ και λύματα που έρχονται μέσα στον Κηφισό από ένα συμβάλλων διευθετημένο ρέμα από τα Πατήσια».

Η μόνη ευχάριστη νότα είναι πως μέσα στο απόλυτο σκοτάδι και σε ένα μολυσμένο περιβάλλον υπάρχει ζωή με διάφορα είδη ψαριών να επιβιώνουν στις λίμνες και στο νερά που τρέχουν και φυσικά τρωκτικά αλλά και φίδια: «Η μόνη χαρά που πήραμε ήταν με τα ψάρια που εντοπίσαμε στην μεγάλη αυτή λίμνη που παλεύουν να επιβιώσουν σε αντίξοες συνθήκες και μας θυμίζουν πως εκεί που βρισκόμαστε δεν είναι αποχέτευση αλλά ποτάμι».

Το έργο της Γεωμυθικής

«Από το 2016 εξερευνούμε τα υπογειοποιημένα ρέματα της Αττικής με σκοπό την ενημέρωση των πολιτών και την ευαισθητοποίηση των αρμόδιων φορέων για να δράσουν προς όφελος του περιβάλλοντος και των πολιτών. Από το 2017 εξερευνούμε τμηματικά τον ανοιχτό Κηφισό, ενώ η πρώτη μας υπόγεια εξερεύνηση σε αυτόν έγινε το 2019. Στις 3.1.2021 ανακαλύψαμε την πρώτη λίμνη κάτω από την Εθνική Οδό στο ύψος της πεζογέφυρας Περισσού και οδού Βικέλα στα Πατήσια, αμέσως μετά την υπόγεια συμβολή του Κηφισού με τον Ποδονίφτη. Στις 30.7.2023 ανακαλύψαμε και δεύτερη λίμνη στο ύψος της Λεωφόρου Αθηνών, έχοντας μπει από την περιοχή του Ρέντη και έχοντας περπατήσει 3,5 χιλιόμετρα κάτω από την Εθνική Οδό. Στις 31.12.2024 ανακαλύψαμε και τρίτη υπόγεια λίμνη, αισθητά μεγαλύτερη και από τις δυο προηγούμενες, στο ύψος του ΚΤΕΟ Περιστερίου, έχοντας φτάσει στο σημείο περπατώντας 6 χιλιόμετρα μέσα από τον υπόγειο αγωγό της Εσχατιάς».

Σπάστε τα τσιμέντα και ανοίξτε τα ποτάμια

Η πρόταση του Δημήτρη Θεοδοσόπουλου είναι να αλλάξει άρδην το δόγμα του Κηφισού και όλων των ρεμάτων της Αττικής και αλλού: «Όπως βλέπουμε ακόμα και μέσα στα σκοτάδια υπάρχει ζωή. Η φύση προσπαθεί. Φανταστείτε να ήταν ανοικτός ο Κηφισός και να είχε την φροντίδα που του έπρεπε. Σε όλες τις χώρες του κόσμου και σε όλες τις πρωτεύουσες τα ποτάμια είναι ανοικτά. Μόνο στην Αθήνα έχουν εγκιβωτιστεί τα πάντα με ολέθρια αποτελέσματα.

Δημήτρης Θεοδοσόπουλοςειδήσειςαντιπλημμυρικά έργαποτάμιαΚηφισός