Είδος εν ανεπαρκεία οι νοσοκοµειακοί γιατροί - Φεύγουν 3.000 με σύνταξη
Δήμητρα ΕυθυμιάδουΜε το... κιάλι θα ψάχνουν σύντοµα οι ασθενείς γιατρό στα δηµόσια νοσοκοµεία, καθώς παρά τις προσλήψεις που έχουν ανακοινωθεί, το ιατρικό προσωπικό γερνά και αποχωρεί µε σύνταξη. Αποτέλεσµα είναι οι νοσοκοµειακοί γιατροί να λιγοστεύουν αντί να αυξάνονται. Οι προσλήψεις που έχουν προγραµµατιστεί δεν επαρκούν σε καµία περίπτωση για να καλύψουν τα κενά, τα οποία υπάρχουν εδώ και χρόνια και σύµφωνα µε τις συνδικαλιστικές οργανώσεις (ΟΕΝΓΕ, ΕΙΝΑΠ) οι ελλείψεις ιατρικού προσωπικού ανέρχονται πλέον σε 6.500 άτοµα.
Το χειρότερο είναι ότι οι συνθήκες αναµένεται να χειροτερεύσουν, αφού οι συνδικαλιστές εκτιµούν ότι το 2020 αποχωρούν από τα δηµόσια νοσοκοµεία 3.000 γιατροί µε συνταξιοδότηση. Πρόκειται ουσιαστικά για τη γενιά που «έστησε» το ΕΣΥ µετά το 1982. Αυτοί θα προστεθούν στους 300-350 γιατρούς που φεύγουν σε ετήσια βάση τα τελευταία χρόνια µε σύνταξη από το ΕΣΥ.
Το πρόβληµα έθεσαν πρόσφατα στον υπουργό Υγείας, Ανδρέα Ξανθό, οι νοσοκοµειακοί γιατροί κατά τη διάρκεια συνάντησής τους. Σύµφωνα µε τους εκπροσώπους της Ενωσης Νοσοκοµειακών Γιατρών Αθηνών - Πειραιώς (ΕΙΝΑΠ), σε ό,τι αφορά στις προσλήψεις µόνιµου προσωπικού, από τις 2.760 θέσεις µόνιµων γιατρών που προκηρύχθηκαν το 2017 και το 2018, έχουν διοριστεί ήδη 1.800, οι οποίοι ωστόσο δεν έχουν φτάσει στο σύνολό τους στα νοσοκοµεία λόγω των καθυστερήσεων από τις γραφειοκρατικές διαδικασίες. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας από την πλευρά της υπογράµµισε στους γιατρούς ότι άµεσα θα προκηρυχθούν 940 θέσεις γιατρών, οι 380 εκ των οποίων θα αφορούν την Αττική. Ταυτόχρονα έχει σχεδιαστεί να διοριστούν και άλλοι µόνιµοι γιατροί µε τις προγραµµατισµένες δαπάνες για το 2019.
Αυτοί όµως δεν αναµένεται να φτάσουν στα νοσοκοµεία πριν από το 2020 λόγω του χρονοβόρου συστήµατος κρίσεων. Η κυβέρνηση έχει ανακοινώσει ότι για τα επόµενα χρόνια θα προκηρύσσονται 1.000 θέσεις γιατρών και 1.500 θέσεις νοσηλευτών τον χρόνο. Οµως οι συνδικαλιστές γιατροί της ΕΙΝΑΠ τόνισαν στον υπουργό Υγείας ότι στο τέλος του 2019 θα υπάρχουν 1.700 λιγότεροι γιατροί από αυτούς που υπηρετούν σήµερα, καθώς θα υπάρξουν, εκτός των άλλων, 700 συνταξιοδοτήσεις του 2018 και του 2019 που δεν θα έχουν αναπληρωθεί, ενώ και 1.000 επικουρικοί γιατροί θα έχουν αποχωρήσει από το σύστηµα λόγω λήξης των συµβάσεών τους. Κατά τα λοιπά, δυσκολίες φαίνεται ότι θα αντιµετωπίσουν σύντοµα οι ασθενείς για να εντοπίσουν ακόµη και ιδιώτες γιατρούς (κλινικοεργαστηριακούς), αφού ο Πανελλήνιος Ιατρικός Σύλλογος (ΠΙΣ) αφήνει ανοιχτό το ενδεχόµενο να ξεκινήσει ο κλάδος κινητοποιήσεις αµέσως µετά το Πάσχα.
Οι γιατροί διαµαρτύρονται για το νέο χαράτσι που τους επιβάλλεται µέσω των διαγνωστικών εξετάσεων που θα πραγµατοποιούν δωρεάν µεγάλες κοινωνικές οµάδες, χωρίς όµως να έχει προβλεφθεί σχετικό κονδύλι στον ΕΟΠΥΥ. Αποτέλεσµα είναι τη διαφορά να πρέπει να την πληρώνει ο ιατρικός κόσµος, µέσω υποχρεωτικών επιστροφών (clawback).
Ο ΠΙΣ κρούει τον κώδωνα του κινδύνου και σηµειώνει ότι κινδυνεύουν µε «λουκέτο» χιλιάδες ιατρεία και µικρά εργαστήρια σε όλη τη χώρα. Το πρόβληµα έθεσαν αναλυτικά τα µέλη του ∆Σ του ΠΙΣ στον πρόεδρο του ΕΟΠΥΥ κατά τη διάρκεια συνάντησης, ζητώντας να αυξηθεί άµεσα το κονδύλι για τις διαγνωστικές εξετάσεις, ώστε οι γιατροί να µη χρειαστεί να επιβαρυνθούν περαιτέρω. Ο πρόεδρος του ΕΟΠΥΥ δήλωσε αναρµόδιος και παρέπεµψε το θέµα στην ηγεσία του υπουργείου Υγείας
- Το σχέδιο της Τουρκίας για τη νέα κατάσταση στη Συρία: Η Άγκυρα αναλαμβάνει τον ρόλο του προστάτη - Τα μηνύματα στις ΗΠΑ
- Γεράσιμος Χουλιάρας για σεισμό στην Τριχωνίδα: Η λίμνη έχει γίνει από πολλά ρήγματα - Έχει δώσει και 6 Ρίχτερ
- Πόσο θα αλλάξει το dating τα επόμενα χρόνια η τεχνητή νοημοσύνη – Οι καινοτομίες που έρχονται
- «Τρίμπαλο» και τρίποντο για τον ΠΑΟΚ που παρέμεινε σε απόσταση αναπνοής απ' την κορυφή