Ελλάδα | 07.01.2025 19:31

Αμαλιάδα: Το εύρημα που εντόπισαν οι γιατροί στους πνεύμονες του μικρού Παναγιωτάκη

Newsroom

Νέα στοιχεία για την υπόθεση με τα νεκρά βρέφη στην Αμαλιάδα, ήρθαν στο φως της δημοσιότητας, αφού ολοκληρώθηκαν οι ιστολογικές εξετάσεις του Παναγιωτάκη. Ειδικότερα σύμφωνα με το MEGA, ένα παθολογικό εύρημα στους πνεύμονες του μικρού Παναγιώτη ίσως αποτελέσει το «κλειδί» για τη λύση του μυστηρίου.

Συγκεκριμένα, οι παθολογοανατόμοι εντόπισαν ένα είδος πνευμονίτιδας σε κάποια σημεία του πνεύμονα χωρίς ωστόσο να διατυπώνουν με βεβαιότητα πως είναι ιογενούς προέλευσης.

Ο ιατροδικαστής είναι εκείνος που συνδυαστικά και με τα υπόλοιπα ευρήματα θα αποφανθεί αν μια λοίμωξη αναπνευστικού στέρησε τη ζωή ή όχι στον μικρό Παναγιώτη με τους παθολογοανατόμους πάντως να αναφέρουν στο τέλος της έκθεσης τους ότι:

«Σχόλια: Η κοκκιωματώδης λεμφοκυτταρική διάμεση πνευμονική νόσος, σύμφωνα με τη βιβλιογραφία, έχει συσχετισθεί με ορισμένες ιογενείς λοιμώξεις και με ανοσοανεπάρκειες. Η κλινική της σημασία στη βρεφική ηλικία φαίνεται να είναι ασαφής.
[Granulomatous lymphocytic interstitial lund disease in infancy-Can Respir J: 21 (2014)]».

Οι τεχνικοί σύμβουλοι από την πλευρά τους αναφέρουν πως και να έπασχε από κάποια λοίμωξη ή πνευμονία, η έκταση της δεν θα ήταν σε τέτοιο βαθμό ώστε να αποτελέσει και την αιτία θανάτου.

Η κλινική εικόνα

Στην υπόθεση πάντως πως ο μικρός Παναγιώτης ήταν άρρωστος και έπασχε από κάποια νόσο στους πνεύμονες, εύλογα αναρωτιέται κάνεις ποια θα ήταν η κλινική αυτού του παιδιού.

Ρωτήσαμε τους ειδικούς κατά πόσο είναι πιθανό ένα παιδί που πάσχει από πνευμονίτιδα να μην παρουσιάσει κανένα απολύτως σύμπτωμα.

«Δύσκολα υπάρχει περίπτωση να μην εμφανίσει κανένα απολύτως σύμπτωμα αν υπάρχει κάποιο μικρόβιο/ιός στο αναπνευστικό θα μας δείξει σημάδια όπως πυρετός, κακοδιαθεσία, δυσκολία στην αναπνοή, πιο γρήγορες αναπνοές από ότι συνήθως. Άρα θα έχουμε ένα παιδί που δεν είναι καλά», σημείωσε ο Νίκος Καρανταγλής, παιδίατρος.

Στην περίπτωση του Παναγιωτάκη όμως, οι δύο γυναίκες που ήταν μαζί με το παιδί εκείνο το πρωινό, δίνουν άλλη εικόνα. Περιγράφουν ένα παιδί που χαμογελούσε, έπαιζε και είχε όρεξη.

Και ξαφνικά μέσα σε ελάχιστα λεπτά εμφάνισε δυσκολία στην αναπνοή, έχασε τις αισθήσεις του και τα χείλια του έγιναν μπλε.

Υπάρχει περίπτωση ένα παιδί που δεν εμφανίζει κανένα σύμπτωμα να πεθάνει ξαφνικά από κάποια νόσο στους πνεύμονες; Ο παιδίατρος Νίκος Καρανταγλής είναι σαφής.

«Δεν περνάει από το μυαλό τρόπος να χαθεί ένα τέτοιο παιδί. Ένα παιδί θα είχε δείξει κάτι ότι έχει. Δεν μπορεί να φάει, θέλει να κοιμηθεί, θα έχει χαλάσει το χρώμα του. Δεν θα είναι όπως ήταν πριν».

Επομένως είτε η εικόνα που δίνουν οι δύο γυναίκες είναι εσφαλμένη είτε η λοίμωξη που εντοπίστηκε στον αδικοχαμένο Παναγιώτη ήταν σε αρχικό στάδιο κι επομένως δεν κινδύνευε η ζωή του από αυτήν σύμφωνα με τον Γρηγόρη Λέων.

«Αναφέρεται ένα εύρημα στο πνεύμονα που παραπέμπει σε πνευμονίτιδα όχι εκτεταμένης και σε καμία περίπτωση σε λοίμωξη αναπνευστικού».

Οι αλλοιώσεις εντέρου και το CRP

Μεγάλη συζήτηση γίνεται και για τις αλλοιώσεις που εντοπίστηκαν στο έντερο του παιδιού. Οι τεχνικοί σύμβουλοι από τη μία αναφέρουν πως είναι μεταθανάτιες και ιατροδικαστικοί κύκλοι από την άλλη μιλούν για πολυοργανική ανεπάρκεια ιογενούς προέλευσης.

Ένα ερώτημα που μένει να απαντηθεί είναι γιατί τότε η CRP του Παναγιωτάκη ήταν ιδιαίτερα χαμηλή κι επομένως δεν μαρτυρούσε την ύπαρξη σοβαρής λοίμωξης.

«Αυτό μας δείχνει ότι αποκλείουμε σοβαρές λοιμώξεις. Η CRP βοηθά εμάς τους γιατρούς αν η λοίμωξη είναι σοβαρότερη ενώ μια χαμηλή crp μας απομακρύνει από το σενάριο μιας βαριάς λοίμωξης. Μπορεί να υπάρχει αλλά είναι ήπια», εξήγησε ο κος Καρανατγλής.

Πόσο πιθανό είναι ένα παιδί να πεθάνει από νόσο αναπνευστικού χωρίς κανένα σύμπτωμα;Ο ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος του πατέρα του Παναγιωτάκη, Γρηγόρης Λέων, μίλησε στο MEGA για το πόσο πιθανό είναι ένα παιδί να πεθάνει από νόσο αναπνευστικού χωρίς κανένα σύμπτωμα.

«Ακόμα δεν έχουμε πρόσβαση στις ιστολογικές εξετάσεις. Αρχικά είχε κυκλοφορήσει στην αρχή είναι ότι τα ευρήματα των ιστολογικών εξετάσεων οδηγούν στο ασφαλές συμπέρασμα πως έχουμε ένα παθολογικό θάνατο. Αυτό που έχουμε δει αυτές τις ημέρες, φαίνεται πως και οι ίδιοι οι συντάκτες της ιστολογικής δεν συμφωνούν με κάτι τέτοιο αλλά το σημαντικότερο είναι πως ο τεχνικός σύμβουλος της κοπέλας είπε πως δεν αποκλείεται ο ασφυκτικός θάνατος. Το βασικό ερώτημα θα είναι εάν πρόκειται για ασφυκτικό θάνατο που οφείλεται σε παθολογικά αίτια ή αν πρόκειται για έναν ασφυκτικό θάνατο από εξωγενείς λόγους. Στις ιστολογικές εκθέσεις οι παθολογοανατόμοι καταλήγουν σε κάποια συμπερασματα που εμεί καλούμαστε να τα βάλουμε σε μία σειρά. Το περίεργο είναι πως μέχρι σήμερα, οι άνθρωποι που υποστηρίζουν τα παθολογικά αίτια δεν μας λένε ποιο είναι το τελικό αίτιο και ο μηχανισμός».

Στην εκπομπή μίλησε και ο Παντελής Αλεξάνδρου, ιατροδικαστής και τεχνικός σύμβουλος της Ειρήνης, είπε:

«Θα πρέπει να τονιστεί πως δεν είναι αμελητέα όλα τα κύτταρα που υποδηλώνουν μία ιογενή λοίμωξη στον Παναγιωτάκη. Θα έπρεπε να έχουν αναφερθεί αυτά τα ευρήματα. Μέχρι εχθές υπήρξε μία προσπάθεια να αμφισβητηθεί η επιστημονική μου τεκμηρίωση επειδή δεν μου έχει δοθεί ολόκληρη η ιστολογική έκθεση. Σε κανέναν δεν έχει δοθεί. Έχω κάνει μία διαδικασία ώστε να γίνει ένα μοριακό τεστ στους ιστούς που μπορούν να εξεταστούν ξανά. Πρέπει να δούμε αυτά τα ευρήματα πώς επηρέασαν τον Παναγιωτάκη».

Το ιατροδικαστικό πόρισμα αναμένεται από μέρα σε μέρα το οποίο και θα δείξει τελικά από τι έφυγε αυτό το παιδί 5 μήνες πριν και συγκεκριμένα το μεσημέρι της 5ης Αυγούστου.

βρέφηειδήσεις τώραΕιρήνη ΜουρτζούκουΑμαλιάδα