Ταυτοποίησαν 43χρονο που «ξάφριζε» ακριβά ρολόγια και κοσμήματα με τη μέθοδο Rip - Deal
Γιάννης ΖιάκαςΣτην ταυτοποίηση ενός Ρουμάνου, μέλους εγκληματικής οργάνωσης που «ξάφριζε» κοσμήματα και αντικείμενα πολύ μεγάλης αξίας σε διάφορες χώρες της Ευρώπης προχώρησαν οι ελληνικές Αρχές. Μάλιστα, στη χώρα μας, τα μέλη του κυκλώματος κατάφεραν να αποσπάσουν κοσμήματα αξίας 243.000 ευρώ.
Πώς κατάφερναν να «ξαφρίζουν» αμύθητα ποσά
Οι δράστες, αρχικά, εντόπιζαν σε εξειδικευμένες ιστοσελίδες μέσω των οποίων πραγματοποιούνται αγοραπωλησίες πολυτελών ειδών και κοσμημάτων στη διεθνή αγορά, τα αντικείμενα τα οποία τους ενδιέφεραν.
Προσέγγιζαν τα υποψήφια θύματα τους και ανέπτυσσαν επικοινωνία μαζί τους με σκοπό να κερδίσουν την εμπιστοσύνη τους.
Μάλιστα, τα μέλη της εγκληματικής ομάδας για να γίνουν ακόμη πιο πειστικά στους πωλητές, δεν εμφανιζόντουσαν ως απλοί εργαζόμενοι αλλά ως επιχειρηματίες χρησιμοποιώντας προσωπικά στοιχεία αλλά και επωνυμίες εταιρειών, τα οποία σε περίπτωση που κάποιος πωλητής αναζητούσε στο διαδίκτυο, θα επιβεβαίωνε την ύπαρξή τους.
Οι δράστες, αφού είχαν συμφωνήσει με τους πωλητές για την πώληση αντικειμένων, διοργάνωναν μια συνάντηση σε κάποιο κεντρικό ξενοδοχείο για να δουν τα προς πώληση προϊόντα. Αντί να πραγματοποιήσουν οι ίδιοι τον έλεγχο, έστελναν άλλους «ειδικούς εκτιμητές», μέλη της οργάνωσης, δίνοντας έτσι στην όλη διαδικασία έναν πιο επίσημο χαρακτήρα.
Η «διπλή» συσκευασία
Κατά τη διάρκεια της συνάντησης, αφού είχε γίνει μια προφορική συμφωνία, ο «εκτιμητής» έπειθε τον πωλητή να παραδώσει τα αντικείμενα για να τα συσκευάσει μπροστά του. Στη συνέχεια, του έλεγε ότι θα τα πήγαινε σε μια τράπεζα για να πάρει τα χρήματα και θα επέστρεφε με το ποσό που είχε συμφωνηθεί.
Ωστόσο, κατά τη διάρκεια της παράδοσης, αντί να δώσει τα πραγματικά αντικείμενα, έδινε άλλα αντικείμενα μικρότερης αξίας που είχε συσκευάσει νωρίτερα, με αποτέλεσμα ο πωλητής να μην καταλάβει την αντικατάσταση. Η συσκευασία ήταν τόσο παρόμοια με την αρχική, που ήταν αδύνατο για τον πωλητή να εντοπίσει τη διαφορά.
Στο τέλος, ο εκτιμητής έφευγε από το ξενοδοχείο λέγοντας ότι θα επιστρέψει σύντομα με τα χρήματα, αλλά δεν ξαναγύριζε ποτέ. Αυτή η μέθοδος, είναι γνωστή ως "RIP-DEAL".
Η δράση στη Ελλάδα
Ο δράστης συστήθηκε σε θύμα του κυκλώματος στην Ελλάδα ως εκτιμητής και όχι ως άμεσος αγοραστής. Αφού συμφωνήθηκε η πώληση των αντικειμένων, τοποθέτησε όλα τα κοσμήματα μέσα σε μια χάρτινη συσκευασία με σκοπό να τα τοποθετήσει σε θυρίδα ξενοδοχείου της Αθήνας, στο οποίο είχε κανονιστεί η συνάντηση.
Στη συνέχεια, αποχώρησε προσωρινά, λέγοντας ότι θα επιστρέψει σύντομα με τα χρήματα για την αγορά.
Με την πάροδο αρκετής ώρας και με δεδομένο ότι ο «εκτιμητής» δεν είχε επιστρέψει, ο πωλητής άρχισε να υποπτεύεται κάτι παράξενο και αποφάσισε να ανοίξει τη συσκευασία από τη θυρίδα. Όταν την άνοιξε, διαπίστωσε ότι τα πραγματικά κοσμήματα είχαν αντικατασταθεί με ψεύτικα, χαμηλής αξίας.
Η διαδικασία της «αντικατάστασης» είχε πραγματοποιηθεί χωρίς να γίνει αντιληπτός από τον πωλητή, και η συνολική αξία των κοσμημάτων που αφαιρέθηκαν εκτιμάται στις 243.400 ευρώ.
- Στο έλεος της πύρινης λαίλαπας το Λος Άντζελες: Δυσοίωνες οι προβλέψεις, ανεξέλεγκτα τα μέτωπα - «Είναι σαν σε πόλεμο»
- Δωροδοκίες, δωροληψίες, απάτες σε βάρος του Δημοσίου: «Ξεδόντιασε» 2 οργανώσεις η ΕΛΑΣ – 19 συλλήψεις, ανάμεσά τους 4 αστυνομικοί
- Μαρινάκης για ΠτΔ: Ο Μητσοτάκης δεν φοβήθηκε μια λελογισμένη διεύρυνση προς την κοινωνία - Αυτό το μήνυμα θα εκπέμψει και τώρα
- Οι 12 καλλιτέχνες και τα τραγούδια του Εθνικού Τελικού της Eurovision 2025