Ελλάδα|29.04.2019 14:16

Σαϊτοπόλεμος: Παιδιά 10-12 ετών έριχναν σαΐτες χέρι-χέρι με τους γονείς τους

Κώστας Στάμου

«Χθες φοβήθηκα γιατί παιδιά 10 και 12 ετών έριχναν σαΐτες με τους πατεράδες και τους παππούδες, να τα κρατούν από το χέρι». Σε αυτή την αποκάλυψη προχωρά μέσω του ethnos.gr ο δήμαρχος Καλαμάτας, Παναγιώτης Νίκας.  Παρά την είδηση για τον νεκρό 53χρονο εικονολήπτη και πατέρα δύο παιδιών από σαΐτα που τον τραυμάτισε θανάσιμα στο κεφάλι ενώ ο ίδιος κάλυπτε και βιντεοσκοπούσε το γεγονός, στη μεσσηνιακή πρωτεύουσα όλοι είναι κάθετοι: «Δεν θα απαγορευθεί το έθιμο», απαντούν ομόφωνα. 

Οι σαϊτομάχoι, μάλιστα, κάνουν λόγο για μια «κακιά στιγμή», η οποία – όπως λένε- δεν θα σταθεί εμπόδιο στη διεξαγωγή του ιστορικού εθίμου. Είναι χαρακτηριστικό ότι το μέλος του ΔΣ του Συλλόγου Σαϊτομάχων Καλαμάτας, Χρήστος Ζερίτης, μιλώντας στο ethnos.gr, υποστηρίζει ότι ο θάνατος του 53χρονου εικονολήπτη ήταν ένα δυστύχημα που έχει συγκλονίσει την τοπική κοινωνία.

«Δεν έχει ξανασυμβεί τόσο τραγικό περιστατικό. Αυτό μπορώ να σας πω με βάση τα τόσα χρόνια που ασχολούμαι εγώ. Ήταν η κακιά στιγμή αυτό που συνέβη χθες αλλά και όσα περιστατικά έχουν συμβεί παλαιότερα», αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Ζερίτης. Και συνεχίζει ότι ο σαϊτοπόλεμος αποτελεί ένα έθιμο, το οποίο είναι βαθιά ριζωμένο στην κοινωνία της Μεσσηνίας. «Εγώ ρίχνω σαΐτες, απλά μου αρέσει το έθιμο. Οι σαϊτομάχoι είναι άνθρωποι, οι οποίοι είναι από τη λαϊκή κοινωνία της πόλης. Παλεύουν να κρατήσουν ένα έθιμο. Δεν είναι ούτε δολοφόνοι, ούτε κακοί», σημειώνει και μιλά για μια ειρωνεία της τύχης καθώς ο 53χρονος ήταν ο εικονολήπτης του σαϊτοπόλεμου για 30 χρόνια. 

Στο μεταξύ από το πρωί η αστυνομία της Καλαμάτας διενεργεί ανακρίσεις, προκειμένου να εξακριβώσει τα αίτια της τραγωδίας ενώ έχει προχωρήσει και στη σύλληψη πρώην αντιδημάρχου (μαζί με άλλα έξι άτομα), ο οποίος συμμετείχε στη διοργάνωση του φετινού σαϊτοπόλεμου.

«Εξέφρασα προβληματισμούς – Έπεσαν να με φάνε»

Το δημοτικό συμβούλιο στηρίζει ομόφωνα τον θεσμό του σαϊτοπολέμου. Αυτό υποστηρίζει ο δήμαρχος Καλαμάτας. Μάλιστα, κάνει σαφές ότι πρόκειται για ένα έθιμο, το οποίο δεν μπόρεσε να καταργήσει ούτε η δικτατορία. «Στη διάρκεια μιας θητείας μου εξέφρασα έντονους προβληματισμούς. Έπεσαν επάνω μου να με φάνε. Είναι ένα έθιμο συνδεδεμένο με την πόλη και την Ιστορία της.

Το δημοτικό συμβούλιο στηρίζει ομοφώνως το θεσμό αυτό. Ομοφώνως ψηφίζει τα λεφτά που απαιτούνται για την πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης. Είναι ένα έθιμο διαδεδομένο εδώ στην Μεσσηνία, το οποίο το θέλουμε ως πόλη", αναφέρει χαρακτηριστικά ο κ. Νίκας και λέει ότι ο θάνατος του 53χρονου εικονολήπτη δεν συνδέεται με μέτρα ασφαλείας. «Χθες έπεσαν σαΐτες σε ξενοδοχεία, σε καμία δεκαριά χωριά της Μεσσηνίας, στην πόλη της Μεσσήνης και στην Καλαμάτα έγινε το δυστύχημα», συμπληρώνει ο κ. Νίκας. Στο μεταξύ, η αστυνομία πραγματοποιεί έρευνες για να διαπιστώσει ποιο είναι το μπουλούκι, που στέρησε τη ζωή στον 53χρονο. 

Το χρονικό του θανάτου του

Όλα ξεκίνησαν γύρω στις 8 το βράδυ στην παράλια της Καλαμάτας. Στην περιοχή των παλαιών σφαγείων, όπου εορτάζεται το έθιμο του σαϊτοπόλεμου κάθε Κυριακή του Πάσχα, τα μπουλούκια των σαϊτομάχων φορούν τις παραδοσιακές στολές και γεμίζουν τις σαΐτες τους με μπαρούτι. Το έναυσμα την Κυριακή του Πάσχα έδωσαν οι αρχηγοί των σαϊτομάχων, πυροδοτώντας τις πρώτες σαΐτες. Αμέσως ο ουρανός της μεσσηνιακής πρωτεύουσας γέμισε με φλόγες και ήχους που θύμιζαν τα βόλια των ηρωικών οπλαρχηγών. Μια ώρα αργότερα, μια σαΐτα έφυγε με ιλιγγιώδη ταχύτητα προς την πλευρά του άτυχου εικονολήπτη τραυματίζοντάς τον στο κεφάλι. Ο 53χρονος έπεσε αιμόφυρτος στο έδαφος και κατέληξε λίγη ώρα αργότερα.

Το έθιμο του σαϊτοπολέμου

Πρόκειται για ένα έθιμο που έχει τις ρίζες του στην εποχή της Επανάστασης του ΄21 και τιμάται με «θρησκευτική» ευλάβεια από τους Καλαματιανούς τα τελευταία 150 χρόνια. Ο θρύλος λέει ότι οι οπλαρχηγοί της Μεσσηνίας κατασκεύαζαν αυτοσχέδιες σαΐτες από μπαρούτι, ώστε να αναχαιτίσουν το ιππικό των Οθωμανών και να τους μπερδεύουν ως προς τον αριθμό τους καθώς υστερούσαν στο συσχετισμό των δυνάμεων. Ο φετινός σαϊτοπόλεμος, όμως, βάφτηκε με αίμα κοστίζοντας τη ζωή του 53χρονου εικονολήπτη, ο οποίος στο τελευταίο καρέ της καριέρας του κινηματογράφησε την πορεία της μοιραίας σαΐτας που τον τραυμάτισε θανάσιμα.

σαϊτοπόλεμοςεικονολήπτηςΚαλαμάτα