Ελλάδα|04.05.2019 19:38

Marmelo Manizates: Ο Έλληνας μάγος που κατακτά το Λονδίνο με τα παπιγιόν

Μαρία Ριτζαλέου

Τα…μαγικά του χέρια εξαφανίζουν μαντίλια και άλλα αντικείμενα επί σκηνής. Τελευταία, πλέκουν εξαιρετικά παπιγιόν και κατακτά με αυτά το Λονδίνο, ενώ έχει ήδη στείλει κάποια κομμάτια στην Αυστραλία, με σκοπό να φτάσει η…χάρη του στην άλλη άκρη του Ειρηνικού ωκεανού. 

Ο Marmelo Manizates είναι ο πιο γνωστός…μάγος ή comedian magician, όπως συστήνεται, στη Θεσσαλονίκη και σε όλη τη βόρεια Ελλάδα, αλλά πλέον αποκαλύπτει και μια εξίσου δημιουργική πλευρά του. Στον μικρό του αργαλειό πλέκει όλη μέρα μικρά κομψοτεχνήματα και καμαρώνει που σήμερα τα παπιγιόν του έχουν μεγάλη απήχηση, τέτοια που δεν προλαβαίνει να στέλνει δέματα στο Λονδίνο, μέσω του e-shop, στο οποίο τα αναρτά. 

Στα 4 του χρόνια είδε τον Ντέιβιντ Κόπερφιλντ στην ΕΡΤ και γύρισε στην μητέρα του, που κατάγεται από το Κάρντιφ της Ουαλίας, δηλώνοντας αποφασιστικά: «εγώ θα γίνω μάγος». Τόπε και τόκανε ο Marmelo -το πραγματικό του όνομα είναι Απόστολος, αλλά κανείς δεν τον ξέρει έτσι- και μάλιστα με μεγάλη επιτυχία. Παρακολούθησε πολλά σεμινάρια στο Λονδίνο και αλλού και στα 14 του έκανε το πρώτο του σόου. Κι ενώ η ζωή του πήγαινε ρολόι με τις συνεχείς παραστάσεις, το ανήσυχο πνεύμα του δεν έλεγε να ηρεμήσει.

Δυο χρόνια πριν έβλεπε παντού τα ξύλινα παπιγιόν που είναι μόδα, «ένα πολύ ιδιαίτερο αξεσουάρ» και η διαστροφή του καλλιτέχνη τον οδήγησε στο να το εξελίξει, «για να το κάνω πιο unique». Έμαθε να πλέκει και αγόρασε έναν μικρό αργαλειό, διαβάζει πολύ ιστορία και λαογραφία για να εμπνευστεί σχέδια, γιατί όπως λέει, τα παπιγιόν του θέλει να θυμίζουν Ελλάδα. 

«Η μαγεία είναι στα…χέρια μου», λέει στο *Έθνος* αστειευόμενος και προσθέτει: «Όλα τα παπιγιόν μου είναι χειροποίητα. Αγαπώ πολύ την ελληνική παράδοση και πιστεύω ότι τα υφαντά ρούχα έχουν εξαιρετική μαεστρία. Θέλω τα παπιγιόν που φτιάχνω να έχουν κάτι από Ελλάδα». Χρειάστηκε δύο χρόνια για να ολοκληρώσει το πρώτο του παπιγιόν. Ενδιάμεσα βέβαια μια φίλη του, του μάθαινε…κέντημα. Σήμερα ο Marmelo θέλει 3-4 μέρες για να πλέξει και να κεντήσει ένα παπιγιόν. Και ετοιμάζει μια σειρά εμπνευσμένη από παραδοσιακές στολές. 

«Σκεφτείτε να ταξιδεύει στον κόσμο ένα παπιγιόν που να μοιάζει με  πλισέ φουστανέλα, ή ένα άλλο κεντημένο με φλουριά. Να γίνει μόδα σε μια άλλη χώρα και με την ευκαιρία αυτή να μάθουν οι πολίτες της ένα κομμάτι της ελληνικής ιστορίας και παράδοσης». Με αυτές τις σκέψεις δουλεύει νυχθημερόν πάνω στο χαρτί, βγάζοντας σχέδια με ξυλομπογιές, τα οποία στη συνέχεια θα μεταφέρει στο πανί. 

Αυτό είναι το εύκολο κομμάτι, γιατί ο Marmelo είναι και ερασιτέχνης ζωγράφος και μάλιστα έχει κάνει τρεις εκθέσεις με έργα του, οι οποίες έτυχαν πολύ καλής κριτικής. 
Σε ένα πρόσφατο ταξίδι του στο Λονδίνο, διαφήμισε τα παπιγιόν του, τα οποία ενθουσίασαν τους Βρετανούς και μια φίλη του που μένει εκεί, ανέλαβε να τα προωθήσει.  

«Το παπιγιόν είναι σαν έργο τέχνης. Βάζω γνώση, μεράκι, φαντασία και πολύ προσωπική δουλειά. Θέλω αυτός που θα το πάρει, να ξέρει ότι έχει ένα κομμάτι μοναδικό, το οποίο δεν θα φορέσει κανείς άλλος. Θα το δείχνει και θα ξέρει πως κουβαλάει πάνω του μια ωραία, ελληνική ιστορία», λέει με πάθος. 

Επιπλέον, θέλει να το αγαπήσουν όσοι το αγοράσουν, είτε ως συμπλήρωμα του outfit, είτε για να το έχουν ως ένα συλλεκτικό κομμάτι, γιατί κάθε παπιγιόν είναι μοναδικό και δεν υπάρχει δεύτερο, ούτε κατά παραγγελία. Προς το παρόν πουλά τα παπιγιόν του -και σε τιμές εξαιρετικά χαμηλές 35€-60€- μόνο ηλεκτρονικά και στόχος του είναι να κατακτήσει τα τέσσερα σημεία του ορίζοντα, ενώ έχει χαρίσει αρκετά σε φίλους του, οι οποίοι και λειτουργούν ως…κινούμενη διαφήμιση, όπως λέει.  

Ο Marmelo Manizates (χρησιμοποιεί το επίθετο της μητέρας του) ασχολείται με όλα τα στάδια της κατασκευής. Ψάχνει να βρει τα πιο ιδιαίτερα υφάσματα, πάντα άριστης ποιότητας, δημιουργεί πρωτότυπα σχέδια και τα φτιάχνει στον αργαλειό, αναμειγνύει χρώματα και στυλ. Αλλά και…αξεσουάρ, γιατί «ένα αξεσουάρ με έξτρα αξεσουάρ πάνω του είναι…μαγικό».

Ακόμη και το δέσιμο της υφασμάτινης ή μεταξωτής κορδέλας στην μέση,  είναι πολύ προσεγμένο. Στόχος του δημιουργού είναι το παπιγιόν να συνοδεύει όχι μόνο ένα επίσημο ένδυμα, αλλά και ένα ντύσιμο πιο σπορ. Σίγουρα όμως μια μοναδική εμφάνιση για μια ξεχωριστή στιγμή. Η ενασχόλησή του με τα πλεκτά παπιγιόν δεν τον έχει απομακρύνει από τις παραστάσεις. Ο comedian magician είναι περιζήτητος, γι΄αυτό και πολυάσχολος. 

Εκτός από τις σχεδόν καθημερινές παραστάσεις που δίνει για μικρούς και μεγάλους, είναι επίσης εθελοντής σε μια ομάδα ψυχαγωγίας στο Παιδικό Χωριό Φιλύρου, ενώ έχει συμμετάσχει σε παραστάσεις για το Χαμόγελο του Παιδιού, την ΕΛΕΠΑΠ, κ.α. «Είναι σπουδαίο να μπορείς να προσφέρεις. Πολλές φορές το χαμόγελο ενός παιδιού και η ικανοποίηση στο πρόσωπο του γονιού του, είναι πιο σημαντικά από οποιοδήποτε αντίτιμο», μας λέει.

Πρόσφατα έκανε ένα μεγάλο πάρτι για τα γενέθλιά του, το οποίο έγινε talk of the town στη Θεσσαλονίκη. Σε μια τεράστια αίθουσα θεάτρου έδωσε μια δίωρη παράσταση, καλώντας του φίλους του να προσφέρουν τρόφιμα και είδη πρώτης ανάγκης για εθελοντική οργάνωση που βοηθά άπορους της πόλης. Η ανταπόκριση ήταν τεράστια και το πάρτι του Marmelo ήταν…μαγικό.