Ελλάδα|12.06.2019 08:44

Θεανώ Φωτίου: Ύψιστο δικαίωμα των ΑμεΑ η ένταξή τους στην κοινωνία

Newsroom

«Το ύψιστο δικαίωμα των Ατόμων με Αναπηρία (ΑμεΑ) είναι η ένταξή τους στην κοινωνία και στην εργασία με όρους ισοτιμίας» δήλωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης Θεανώ Φωτίου, μιλώντας στην ανοιχτή πολιτική εκδήλωση, με θέμα «Εφαρμοσμένη Πολιτική στα ΑμεΑ».

«Επειδή έχει γίνει μεγάλη συζήτηση αυτές τις ημέρες για τα δικαιώματα των ΑμεΑ, για καθαρά επικοινωνιακούς λόγους, θα ήθελα σήμερα να συζητήσουμε τα θέματα επί της ουσίας» είπε η κυρία Φωτίου, επισημαίνοντας ότι όλοι οι διεθνείς οργανισμοί, ΟΗΕ, Ε.Ε., καθορίζουν τα δικαιώματα των ΑμεΑ, τα οποία κατοχυρώνονται συνταγματικά από τις κυβερνήσεις και εξειδικεύονται με νόμους. «Εμείς πρόσφατα εξειδικεύσαμε με νόμο 4488/17 την οδηγία του ΟΗΕ για τα δικαιώματα των αναπήρων. Για να γίνει η ένταξη των ΑμεΑ στην κοινωνία και στην εργασία με όρους ισοτιμίας, απαιτούνται θετικές διακρίσεις υπέρ των αναπήρων, προκειμένου να εξασφαλιστεί η ισοτιμία τους με τους μη ανάπηρους. Επομένως, η συζήτηση εδώ σήμερα αφορά αυτές τις θετικές διακρίσεις που έγιναν σε μία δύσκολη περίοδο, μέσα σε καθεστώς μνημονίου από το 2015 έως το 2019, με την ακλόνητη πεποίθηση ότι δεν ήταν χάρες, δεν ήταν εύνοια, δεν ήταν ελεημοσύνη. Ήταν υποχρέωση της κυβέρνησης της αριστεράς στα συνταγματικά κατοχυρωμένα δικαιώματα των αναπήρων» σχολίασε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Αυτό δεν περιμένουμε να το καταλάβει ούτε ο κ. Μητσοτάκης ούτε το κόμμα του, που βάζει υποψήφιους να διακηρύττουν ότι δεν θέλουν μόρια, επιδόματα, χάρες, αλλά ίσες ευκαιρίες. Μα για να υπάρξουν οι ίσες ευκαιρίες, απαιτούνται οι ειδικές ρυθμίσεις υπέρ αναπήρων. Μόνο έτσι θα γίνει η ένταξη στην κοινωνία και στην εργασία» υποστήριξε η κυρία Φωτίου.

«Γι' αυτόν το λόγο, εμείς νομοθετήσαμε:

- 15% των νέων θέσεων που προκηρύσσονται στο δημόσιο, να είναι αποκλειστικά για ΑμεΑ.

- Να υπάρχει σε όλες τις θέσεις επιπλέον μοριοδότηση.

- Να διατηρεί το επίδομά του ο ανάπηρος που διορίζεται για κατάρτιση η απασχόληση ορισμένου χρόνου.

- Να μην χάνει το επίδομά του, όποιος, ενώ έχει προβλήματα ψυχικής υγείας και νοητικής στέρησης, βρίσκει δουλειά.

- Να εξαιρείται το επίδομα αναπηρίας από τα εισοδήματά του.

- Το παιδί με αναπηρία πριμοδοτείται σε όλα τα επιδόματα που παρέχει το κράτος για τα παιδιά και τις οικογένειες (οικογενειακά επιδόματα, βρεφονηπιακοί σταθμοί, ΚΔΑΠμεΑ, ΚΔΗΦμεΑ). Ενισχύουμε την ειδική αγωγή με χιλιάδες προσλήψεις εκπαιδευτικών και ψηφίσαμε 4.500 επιπλέον θέσεις, μόλις βγήκαμε από τα μνημόνια» σημείωσε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Ο Ευρωπαίος κ. Μητσοτάκης αγνοεί ότι όλα αυτά συμβαίνουν σε όλες τις ευρωπαϊκές χώρες. Σήμερα, που η κυβέρνησή μας ηγείται σε αυτήν την προσπάθεια, θέλει να μας γυρίσει πίσω. Λέει ότι θα φέρει ανάπτυξη, επενδύσεις και θα μειώσει οριζόντια τη φορολογία, όταν σήμερα η χώρα έχει το μεγαλύτερο ποσοστό ανάπτυξης σε όλη την Ευρώπη, όταν επενδύσεις δεν έφεραν ποτέ, όσο κυβερνούσαν, όταν, για να μειώσει οριζόντια τη φορολογία, πρέπει να κόψει τις θετικές παροχές, τις θετικές διακρίσεις που εφαρμόζουμε εμείς με αδιάβλητες ψηφιακές διαδικασίες» υπογράμμισε η κυρία Φωτίου, προσθέτοντας: «Δηλαδή, τα επιδόματα των αναπήρων που είχαν στο στόχαστρο οι δανειστές και εμείς διασώσαμε. Τι έλεγε το ΔΝΤ; Έχετε 200 επιδόματα που δίνονται από 120 πηγές με συναλλαγή και διαπλοκή. Θα τα κόψετε, για να εξοικονομήσετε 1 δισ. ευρώ, για να τα δώσετε στο ελάχιστο εγγυημένο εισόδημα. Αυτό ακριβώς είπε ο κ. Μητσοτάκης στη Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης (ΔΕΘ) και σήμερα το κρύβει».

Στη συνέχεια, η κυρία Φωτίου συμπλήρωσε: «Εμείς και το Κοινωνικό Εισόδημα Αλληλεγγύης (ΚΕΑ) δώσαμε και δεν κόψαμε ούτε ένα επίδομα, γιατί αντιπροτείναμε ένα κράτος δίκαιο, ψηφιακό με έναν φορέα για όλα τα επιδόματα, τον Οργανισμό Προνοιακών Παροχών και Κοινωνικής Αλληλεγγύης (ΟΠΕΚΑ), που από τον περασμένο μήνα δίνει όλα τα επιδόματα των αναπήρων την ίδια ημέρα κάθε μήνα, όπως δεν είχε γίνει ποτέ, όσα χρόνια κυβερνούσαν, αφήνοντας τους ανάπηρους στην αγωνία κάθε δύο μήνες και δεν το έπραξαν αυτό, παρότι τους το ζητούσε το αναπηρικό κίνημα συνέχεια, διότι μόνο έτσι "πουλούσαν" φιλευσπλαχνία, χάρες και ρουσφέτια. Αυτά εμείς τα καταργήσαμε. Δεν θα ξαναγυρίσουμε πίσω. Δίνουμε στον ανάπηρο την αξιοπρέπεια που του οφείλουμε. Υλοποιούμε τον ηλεκτρονικό φάκελο αναπηρίας που μειώνει τους χρόνους αναμονής, τη γραφειοκρατία και την αυθαιρεσία, ενώ ήδη εφαρμόζουμε το νέο Ενιαίο Πίνακα Ποσοστών Αναπηρίας (ΕΠΠΑ) όπου επεκτείναμε τις μη αναστρέψιμες παθήσεις από 45 σε 135 και εντάξαμε για πρώτη φορά 160 σπάνιες ασθένειες».

«Προχωράμε στην αναδιοργάνωση των Κέντρων Πιστοποίησης Αναπηρίας (ΚΕΠΑ). Τα συνδέουμε ψηφιακά με τα Κέντρα Κοινότητας και τον ΟΠΕΚΑ. Τα πολλαπλασιάζουμε και τα ενισχύουμε με τις ειδικότητες που απαιτούνται. Υλοποιούμε αιτήματα ζωτικά του αναπηρικού κινήματος, ώστε πρώτον να πάψει η ατελείωτη γραφειοκρατία και η ταλαιπωρία του ανάπηρου, δεύτερον να μειωθεί ο χρόνος αναμονής στα ΚΕΠΑ και, τρίτον, να μειωθεί ο χρόνος απονομής του τελικού επιδόματος» τόνισε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Πολύς λόγος γίνεται αυτές τις ημέρες για την ισότιμη πρόσβαση του αναπήρου στο αστικό περιβάλλον και στο διοικητικό περιβάλλον» είπε, μεταξύ άλλων, η κυρία Φωτίου, επισημαίνοντας: «Ψηφίζουμε νόμο γι’ αυτά τα θέματα, καθώς και για τη συμμέτοχη των αναπήρων σε όλες τις δημόσιες πολιτικές. Όμως, οι πόλεις μας εξακολουθούν να είναι εχθρικές στον ανάπηρο» παραδέχτηκε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης. Όπως ανέφερε, το υπουργείο Εργασίας, πριν έναν χρόνο, απέκτησε ασανσέρ αναπήρου. «Στα άθλια πεζοδρόμια που έφτιαξε η δημοτική αρχή της κ. Μπακογιάννη για τους Ολυμπιακούς Αγώνες, δεν μπορεί να κυκλοφορήσει γυναίκα έγκυος η με καροτσάκι, πόσω μάλλον άτομο με αναπηρίες» σχολίασε η ίδια.

«Στο διοικητικό πεδίο η ψηφιακότητα με κάνει πιο αισιόδοξη. Αλλάζει τη ζωή των ανάπηρων και προχωρά σε εφαρμογές εξαιρετικές, όπως το Relay για τους κωφούς και βαρήκοους, που υλοποιεί το Εθνικό Ίδρυμα Κωφών (ΕΙΚ)» δήλωσε επίσης.

Μεταξύ άλλων, η κυρία Φωτίου αναφέρθηκε και στην αποϊδρυματοποίηση. «Η αποϊδρυματοποίηση έχει δύο όψεις: Να βγουν οι ανάπηροι από τα ιδρύματα και να καταργήσουμε τα άσυλα, όπως τα Λεχαινά, όπου υλοποιούμε πρόγραμμα 15 εκατ. ευρώ. Γι' αυτό, κάναμε δύο μεγάλες νομοθετικές πρωτοβουλίες: το νόμο για την αναδοχή και υιοθεσία και την Κοινή Υπουργική Απόφαση (ΚΥΑ) για Στέγες Υποστηριζόμενης Διαβίωσης. Συγχρόνως, στόχος είναι να κρατήσουμε τους ανάπηρους στα σπίτια τους, με όλες τις θετικές διακρίσεις που περιέγραψα, αλλά και με πολλές άλλες που φέρνουμε στο νόμο για την αποϊδρυματοποίηση» εξήγησε η αναπληρώτρια υπουργός Κοινωνικής Αλληλεγγύης.

«Στην κοινωνία που οραματιζόμαστε, στην κοινωνία που χτίζουμε, δεν χωρούν προκαταλήψεις και διακρίσεις. Είμαστε προσηλωμένοι στις αρχές της κοινωνικής ισότητας, της ισοτιμίας και της αλληλεγγύης. Δημιουργούμε ένα πλέγμα πολιτικών στήριξης και αποκαθιστούμε αδικίες και παθογένειες δεκαετιών, ώστε τα άτομα με αναπηρία να αποκτήσουν ίσες ευκαιρίες σε όλους τους τομείς. Είναι δικαίωμά τους, είναι υποχρέωσή μας. Δεν θα επιτρέψουμε το πισωγύρισμα, δεν θα επιτρέψουμε σε κανέναν να γκρεμίσει αυτά που με σκληρή προσπάθεια χτίσαμε από κοινού» συνόψισε η κυρία Φωτίου στο τέλος της ομιλίας της.

ΑμεΑΘεανώ Φωτίου