Αυτό είναι το μεγαλύτερο επιστημονικό συνέδριο για τη γενοκτονία των Ποντίων (vid)
NewsroomΤο μεγαλύτερο συνέδριο για την Ποντιακή Γενοκτονία που διοργανώθηκε ποτέ ξεκίνησε στη Θεσσαλονίκη το πρωί της Παρασκευής (10/5) με τίτλο «Η Γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας και οι συνέπειές της (1908-1923)». Στο συνέδριο, 45 διαπρεπείς καθηγητές από 15 χώρες της Ευρώπης και της Αμερικής αναλύουν όλες τις πτυχές της γενοκτονίας των χριστιανικών πληθυσμών που άρχισε ακριβώς πριν από 100 χρόνια.Το συνέδριο διοργανώνεται από την Έδρα Ποντιακών μελετών του ΑΠΘ με την υποστήριξη του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης».
Όπως μετέδωσε το δελτίο ειδήσεων του Open Tv μερικά από τα χαρακτηριστικά που ακούστηκαν στην πρωινή συνεδρία αφορούσαν τους τρόπους με τους οποίους τα ρατσιστικά μηνύματα περνούσαν στην τουρκική κοινωνία της εποχής, προκειμένου εκείνη να προετοιμαστεί για αυτή τη σειρά των γενοκτονιών. Είναι ξεκάθαρο, πως ένας από τους στόχους τους συνεδρίου είναι η διεθνοποίηση τόσο της γενοκτονίας των Ποντίων όσο και των άλλων χριστιανικών πληθυσμών.
«Το κορυφαίο συνέδριο»
Ο επίκουρος καθηγητής της έδρας «Ποντιακών Σπουδών» του ΑΠΘ, κ. Κυριάκος Χατζηκυριακίδης ανέφερε στο Open Tv: «Το παρών συνέδριο αποτελεί το κορυφαίο γεγονός για το Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο αυτές τις ημέρες. Εισάγει με τον καλύτερο τρόπο και την ελληνική περίπτωση της ποντιακής γενοκτονίας στη διεθνή συζήτηση, στη διεθνή βιβλιογραφία και την παγκόσμια επιστημονική κοινότητα».
Επιπλέον ο κ. καθηγητής τόνισε πως, «οι πολλοί σημαντικοί ομιλητές και οι πολλές επιστημονικές πτυχές προσέγγισης του ζητήματος, προσδίδουν τη σημαντικότητα που χρειάζεται για να προσεγγίσει κανείς ένα τόσο σημαντικό θέμα». Όσον αφορά την αντιμετώπιση του ζητήματος από την τουρκική ακαδημαϊκή κοινότητα, ο κ. Χατζηκυριακίδης υπογράμμισε: «Νομίζω ότι είναι γνωστό σε όλους, ότι υπάρχει άρνηση σε οτιδήποτε αφορά την συζήτηση για την γενοκτονία. Εμείς κάναμε πρόσκληση σε όλη τη διεθνή επιστημονική κοινότητα και περιμένουμε όλες τις συνεδριάσεις που θα ακολουθήσουν».
Μέχρι τις 12 Μαϊου
Το συνέδριο θα διαρκέσει έως και την Κυριακή 12 Μαΐου και θα παρουσιαστεί για πρώτη φορά στο κοινό το αρχείο του «Κέντρου Μελέτης και Ανάπτυξης του Ελληνικού Πολιτισμού της Μαύρης Θάλασσας». Τα τεκμήρια φυλάσσονται σε ειδικά διαμορφωμένο χώρο στην κεντρική βιβλιοθήκη του ΑΠΘ, ο οποίος δημιουργήθηκε με την υποστήριξη του φιλανθρωπικού ιδρύματος «Ιβάν Σαββίδης». Το συνέδριο διεξάγεται τόσο στην ελληνική όσο και στην αγγλική γλώσσα, ενώ η είσοδος θα είναι ελεύθερη για το κοινό.
Η ομότιμη καθηγήτρια του ΑΠΘ και πρόεδρος της οργανωτικής επιτροπής του συνεδρίου, κυρία Άρτεμις Ξανθοπούλου - Κυριακού ανέφερε « Είναι ένα συνέδριο που αναφέρεται στη γενοκτονία των χριστιανικών πληθυσμών της Οθωμανικής Αυτοκρατορίας, δηλαδή των Αρμενίων, των Ελλήνων της Μικράς Ασίας και του Πόντου και των Ασσυρίων. Το στοίχημα που βάζουμε είναι να πετύχουμε το επόμενο συνέδριο για τις γενοκτονίες να γίνει στη Θεσσαλονίκη».
- Ερευνητές ανέπτυξαν ακουστικά που μπορούν να εντοπίσουν πρώιμα σημάδια Αλτσχάιμερ - Πώς λετουργούν
- Κατά της διαγραφής Σαμαρά ο Καραμανλής: Η κριτική δεν αντιμετωπίζεται με πειθαρχικά μέτρα - Δεν με ενδιαφέρει η Προεδρία
- Εορταστικό ωράριο 2024: Πότε ξεκινάει - Ποιες Κυριακές θα είναι ανοιχτά τα μαγαζιά
- Σε τροχιά κλιμάκωσης ο πόλεμος στην Ουκρανία; Το επόμενο βήμα του Πούτιν, τα πυρηνικά και ο παράγοντας Τραμπ