Ελλάδα|15.05.2019 13:03

ΤΕΙ Σερρών: Δίωξη για «φακελάκια» και σε δεύτερο καθηγητή

Βασίλης Ιγνατιάδης

Νέους κλυδωνισµούς στην εκπαιδευτική κοινότητα του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, του πρώην ΤΕΙ Σερρών, προκαλεί η ποινική δίωξη σε βάρος και δεύτερου καθηγητή για «φακελάκια» που φέρεται πως έπαιρνε από φοιτητές του προκειµένου να τους παράσχει ακαδηµαϊκές «υπηρεσίες» µε το αζηµίωτο.

Επτά µήνες µετά τη σύλληψη του 60χρονου καθηγητή του Τµήµατος Λογιστικής, καθώς και δύο συνεργατών του, ιδιοκτητών φροντιστηρίου στην πόλη των Σερρών, για «φάµπρικα» πώλησης προαγωγικών βαθµών που κατηγορούνται ότι είχαν στήσει στο ίδρυµα, στοιχειοθετήθηκε κατηγορία και για έναν δεύτερο καθηγητή, ο οποίος φέρεται πως εκπονούσε πτυχιακές εργασίες φοιτητών κατά παραγγελία έναντι αµοιβής, και µάλιστα µέσω του ίδιου φροντιστηρίου.

Οπως είπε στο «Εθνος» ο πρύτανης του ιδρύµατος, ∆ηµήτρης Χασάπης, από τον περασµένο Οκτώβριο, όταν αποκαλύφθηκε η πρώτη υπόθεση, υπήρχαν αποχρώσες ενδείξεις και για τέταρτο εµπλεκόµενο άτοµο, οι οποίες µέχρι τα Χριστούγεννα δεν στοιχειοθετούνταν. Στη συνέχεια προχώρησε η έρευνα µε νέες καταθέσεις φοιτητών και νέες αποµαγνητοφωνήσεις, από τις οποίες προέκυψαν στοιχεία εναντίον του δεύτερου καθηγητή.

Ο καθηγητής φέρεται να εκπονούσε πτυχιακές εργασίες για λογαριασµό φοιτητών, έναντι 300 ευρώ την καθεµία. Συχνά µία εργασία αφορούσε δύο φοιτητές, άρα το κόστος µοιραζόταν στα δύο, από 150 ευρώ ο καθένας. Τη µεσολάβηση φέρεται πως αναλάµβανε το φροντιστήριο, µε το ζευγάρι των ιδιοκτητών του φροντιστηρίου να λέει στους φοιτητές «αν δεν µπορείτε να εκπονήσετε εσείς τις εργασίες, µπορώ να σας εξασφαλίσω εγώ µε µια οµάδα επιστηµόνων που έχω και µπορεί να κάνει τη δουλειά». Ο ίδιος καθηγητής δεν ερχόταν σε επαφή µε τους φοιτητές, οι οποίοι πλήρωναν το αντίτιµο στο φροντιστήριο.

Η διοίκηση του Ιδρύµατος πληροφορήθηκε πριν από µερικές εβδοµάδες πως έχει ασκηθεί δίωξη και σε βάρος του δεύτερου καθηγητή, ενώ επίσηµα αυτή της κοινοποιήθηκε την περασµένη εβδοµάδα. Σύµφωνα µε πληροφορίες, έχει τεκµηριωθεί η εκπόνηση τριών πτυχιακών εργασιών κατά παραγγελία και έναντι αµοιβής, ωστόσο η έρευνα συνεχίζεται καθώς το συγκεκριµένο τµήµα είχε ως και 400 εισακτέους ανά έτος.

Σηµειώνεται πως το Ιδρυµα χρησιµοποιεί ειδικό λογισµικό που «σκανάρει» τις εργασίες φοιτητών για ύποπτα κοινά σηµεία ή λογοκλοπή µόνο σε µεταπτυχιακό επίπεδο και όχι σε προπτυχιακούς φοιτητές. Ετσι, όπως εξήγησε στο «Εθνος» ο πρύτανης του ΤΕΙ Κεντρικής Μακεδονίας, δεν ήταν δυνατό να διαπιστωθεί από τα µέλη των επιτροπών εξέτασης και βαθµολόγησης των γραπτών αν κάποιες εργασίες είναι παρόµοιες και έχουν συνταχθεί από το ίδιο πρόσωπο.

Στις 8 Μαΐου από τις εισαγγελικές Αρχές ζητήθηκε η χορήγηση στοιχείων, όπως βαθµολογίες σπουδαστών της συγκεκριµένης σχολής, στο πλαίσιο διερεύνησης της υπόθεσης. Ο ίδιος ο καθηγητής, ο οποίος εξακολουθεί να εργάζεται και να διδάσκει κανονικά, δεν έχει κληθεί ακόµη σε απολογία.

ΣέρρεςΤΕΙφακελάκι