Ελλάδα|18.05.2019 00:01

Κουφοντίνας: Η εισαγγελέας ζήτησε αναίρεση του βουλεύματος για μη χορήγηση άδειας

Σοφία Σπίγγου

Την αναίρεση του βουλεύματος του Τριμελούς Δικαστικού Συμβουλίου Βόλου που απέρριψε το αίτημα του Δημήτρη Κουφοντίνα να πάρει την έβδομη άδεια από τις φυλακές, ζήτησε το βράδυ της Παρασκευής η εισαγγελέας του Αρείου Πάγου Ξένη Δημητρίου.

Η άσκηση αναίρεσης έρχεται λίγες ώρες μετά την δημοσιοποίηση της πληροφορίας πως ο «Λουκάς» της 17 Ν μεταφέρθηκε στην εντατική του νοσοκομείου Βόλου, κυρίως για προληπτικούς λόγους καθώς υπάρχει εξασθένιση του οργανισμού του.

Η εισαγγελέας με την αναίρεση κατά του βουλεύματος οδηγεί την υπόθεση στο Ποινικό Τμήμα του Αρείου Πάγου το οποίο καλείται να αποφασίσει αν θα ζητήσει εκ νέου κρίση της υπόθεσης ή θα απορρίψει το αίτημα της εισαγγελέως του Αρείου Πάγου.

Σε περίπτωση που αναιρεθεί το βούλευμα θα πρέπει να συνεδριάσει εκ νέου το τριμελές Συμβούλιο Πλημμελειοδικών Βόλου με άλλη σύνθεση, για να κρίνει εκ νέου το αίτημα του πολυισοβίτη κρατούμενου.

Το σκεπτικό του βουλεύματος

Πληροφορίες κάνουν λόγο για αναφορά στο σκεπτικό της εισαγγελέως τριών παλαιότερων γνωμοδοτήσεων της Εισαγγελίας του Αρείου Πάγου, που ξεκινούν από το 1993 και φθάνουν ως το 2011, αλλά  και πρόσφατη  δημοσίευση του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου Παναγιώτη Μπρακουμάτσου, ότι και οι πολυισοβίτες εφόσον έχουν εκτίσει συγκεκριμένο χρόνο κράτησης, δικαιούνται και αυτοί άδειας.

Η κ. Δημητρίου φέρεται να αναφέρει, ότι το δικαστικό συμβούλιο Βόλου ερμήνευσε εσφαλμένα τις διατάξεις του σωφρονιστικού κώδικα για περίπτωση Κουφοντίνα, προσθέτοντας ότι αφού δέχτηκε το δικαστικό συμβούλιο, ότι δεν υπήρχαν οι τυπικές προϋποθέσεις για χορήγηση άδειας, κακώς εισήλθε στην εξέταση των ουσιαστικών προϋποθέσεων.

Σύμφωνα με πληροφορίες, η Εισαγγελεας του Αρείου Πάγου από τις 15 Μαιου είχε αναθέσει σε αντεισαγγελέα του ανωτάτου δικαστηρίου να κρίνει την υπόθεση, αλλά  σήμερα το πρωί ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου την ενημέρωσε ότι η γνώμη του είναι πως δεν πρέπει να ασκηθεί αναίρεση.

Το σκεπτικό του αντεισαγγελέα του Αρείου Πάγου φέρεται να ανέφερε ότι εκτός των νομικών θεμάτων, το βούλευμα με το οποίο απορρίφθηκε το αίτημα Κουφοντίνα «έχει εμπεριστατωμένη αιτιολογία ως προς τη μη συνδρομή των προβλεπόμενων ουσιαστικών προϋποθέσεων».

Υπενθυμίζεται ότι ο Κουφοντίνας νοσηλεύεται τις τελευταίες ημέρες στο Νοσοκομείο Βόλου, μετά την πολυήμερη απεργία πείνας που έχει ξεκινήσει. Σύμφωνα με πληροφορίες του magnesianews.gr, η κατάσταση της υγείας του  επιδεινώθηκε και κρίθηκε σκόπιμο από τους θεράποντες ιατρούς να μεταφερθεί στη ΜΕΘ του «Αχιλλοπούλειου».

Σημειώνεται ότι το δικηγορικό γραφείο της Ιωάννας Κούρτοβικ, το οποίο έχει αναλάβει την υπεράσπιση του Δημήτρη Κουφοντίνα, εξέδωσε δελτίο Τύπου σχετικά με την κατάσταση της υγείας του.

Συγκεκριμένα, η ανακοίνωση αναφέρει, πως από τη στιγμή που ο Δημήτρης Κουφοντίνας ξεκίνησε απεργία πείνας (2/ 5) έχει χάσει 12,5 κιλά και παρουσιάζει «γενικευμένη αδυναμία», ενώ ορατός είναι ο κίνδυνος για νεφρική ανεπάρκεια.

Αναλυτικά το Δελτίο Τύπου:

«Προς ενημέρωση, σας κοινοποιούμε την ιατρική γνωμάτευση που εκδόθηκε, με αίτηση της οικογένειας , από το Γενικό Νοσοκομείο του Βόλου και από τον επιβλέποντα παθολόγο ιατρό κ. Χαράλαμπο Μάνδρο , σχετικά με την κατάσταση της υγείας του Δημήτρη Κουφοντίνα. Όπως προκύπτει από αυτήν, ο απεργός έχει απολέσει μέχρι σήμερα 12,5 κιλά, -περίπου αντιστοιχεί σε απώλεια βάρους ενός κιλού σε κάθε μέρα απεργίας πείνας- και συνολικά το 15% του βάρους του , και παρουσιάζει γενικευμένη αδυναμία, ορθοστατική υπόταση, σημεία αφυδάτωσης και απίσχνασης.

Επιπλέον, σύμφωνα με την ενημέρωση της οικογένειας από τον επιβλέποντα νεφρολόγο, παρουσιάζει υπεροξέωση , δηλαδή αυξημένη παρουσία οξέος στο αίμα και πτώση του Ph, εξέλιξη που θεωρείται επικίνδυνη για την πρόκληση νεφρικής ανεπαρκείας και συναφών βλαβών που μπορεί να μην είναι αναστρέψιμες. Σημειώνουμε ότι από τον αρμόδιο Εισαγγελέα Πρωτοδικών Βόλου έχει δοθεί εντολή για αναγκαστική σίτιση την οποία αρνείται ο απεργός και ως προς την οποία, οι υπεύθυνοι γιατροί του νοσοκομείου θεωρούν ότι κωλύονται να εφαρμόσουν ενάντια στην θέλησή του ( η σχετική πρακτική θεωρείται, όπως είναι γνωστό, βασανιστήριο).

Εξάλλου, με δεδομένο το αδιέξοδο που δημιουργεί η επιδείνωση της κατάστασης και οι περιορισμοί του νομικού πλαισίου, η μόνη δυνατότητα για να εμποδισθεί μια αποτρεπτέα εξέλιξη των πραγμάτων, είναι να προχωρήσει το Υπουργείο Δικαιοσύνης στην νομοθετική τροποποίηση των διατάξεων εκείνων του σωφρονιστικού νόμου που συνεχώς παράγουν αδιέξοδες και άδικες καταστάσεις , στερώντας από την πρόσβαση σε δικαιώματα κρατουμένους που δικαιούνται σε αυτά και εκθέτοντας τους δικαστικούς και εισαγγελικούς λειτουργούς σε πιέσεις , για λήψη αποφάσεων σκοπιμότητας και όχι ουσίας:

Στην κατάργηση του εισαγγελικού βέτο, για την οποία το κυβερνών κόμμα είχε δεσμευτεί σε προηγούμενα στάδια, πριν από την ανάληψη της κυβερνητικής εξουσίας.» 

Δημήτρης Κουφοντίνας17Ν