Θεσσαλονίκη: Στο λιμάνι το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας (pics)
Τίμος ΦακαλήςΜε ένα ακριβές αποτύπωμα Δεινοθηρίου που βρέθηκε στο Γαβαθά της Λέσβου, ενός εκ των παλαιότερων απολιθωμάτων θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας μεγαλύτερης των 18,5 εκατομμυρίων ετών, εγκαινιάστηκε το απόγευμα της Δευτέρας το Αριστοτέλειο Μουσείο Φυσικής Ιστορίας Θεσσαλονίκης. Τον νέο Μουσείο στεγάζεται στο κτίριο της πρώην Ναυτικής Διοίκησης, στην Προβλήτα Α, στο Λιμάνι της Θεσσαλονίκης (ΟΛΘ).
«Αυτό είναι μια ιστορία η οποία ξεκίνησε εδώ και χρόνια, αρχικά με τον Κοσμήτορα της Σχολής Θετικών Επιστημών, Καθηγητή Χαρίτων-Σαρλ Χιντήρογλου και στη συνέχεια με τον Πρόεδρο του ΔΣ του Α.Μ.Φ.Ι.Θ., Ομότιμο Καθηγητή Σπύρο Παυλίδη. Εύχομαι να γίνει ένα καλό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας στη Θεσσαλονίκη το οποίο θα είναι σύγχρονο, να είναι διαδραστικό και εκπαιδευτικού χαρακτήρα. Ελπίζω με το master plan του λιμανιού που γίνεται, στη διαβούλευση να προκύψει ένας μεγαλύτερος χώρος για αυτό το μουσείο γιατί ειδικά στην Α προβλήτα προβλέπονται χώροι πολιτισμού. Καλό θα ήταν να εμπλουτιστεί με ένα τέτοιο χώρο» δήλωσε ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης κατά τη διάρκεια των εγκαινίων.
Νωρίτερα, ο Γιάννης Μπουτάρης ξεναγήθηκε στους χώρους του Μουσείου από τον Διευθυντή του Μουσείου Φυσικής Ιστορίας Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου και Προέδρου του Συμβουλίου Γεωπάρκων της UNESCO, Καθηγητή του Πανεπιστημίου Αιγαίου, Νικόλαο Ζούρο.
Οι συλλογές Φυσικής Ιστορίας (χλωρίδα, πανίδα, απολιθώματα, ορυκτά, περιβάλλον) του Αριστοτέλειου Πανεπιστημίου Θεσσαλονίκης θα εκτεθούν σταδιακά συγκεντρωμένες στον νέο τους χώρο και θα αποτελέσουν τον πυρήνα για την ανάπτυξη ενός μεγάλου Μουσείου Φυσικής Ιστορίας του ΑΠΘ στο μέλλον.
Στην τελετή εγκαινίων παραβρέθηκαν μεταξύ άλλων ο πρύτανης του ΑΠΘ Περικλής Μήτκας, ο βουλευτής Α Θεσσαλονίκης Νίκος Παρασκευόπουλος και ο υποψήφιος δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας.
Το Δεινοθήριο
Το Δεινοθήριο της Λέσβου είναι ένα από τα παλαιότερα απολιθώματα θηλαστικών της Ελλάδας, ηλικίας μεγαλύτερης των 18,5 εκατομμυρίων ετών, γεγονός που καθιστά την ανακάλυψη πολύ σημαντική. Στην έκθεση παρουσιάζονται τεκμήρια παλαιοντολογικών ανασκαφών στην περιοχή του Απολιθωμένου Δάσους Λέσβου που ανασυνθέτουν την εικόνα του παλαιο-περιβάλλοντος και του οικοσυστήματος στο οποίο ανήκει το Δεινοθήριο. Ειδικότερα, παρουσιάζονται τα φυτά και τα σπονδυλωτά ζώα (μικροθηλαστικά, ερπετά, αμφίβια και ψάρια) που έζησαν στη Λέσβο την εποχή εκείνη. Τους επισκέπτες εντυπωσιάζει το μεγάλο πρόπλασμα του Δεινοθηρίου σε φυσικές διαστάσεις, με κίνηση και ήχο, και οι απολιθωμένοι κορμοί κωνοφόρων και καρποφόρων δένδρων. H Έκθεση πλαισιώνεται από ενημερωτικό υλικό, καθώς και από προβολή ηλεκτρονικού υλικού.
Το Δεινοθήριο της Λέσβου ανακαλύφθηκε τον Σεπτέμβριο του 1999, κοντά στο χωριό Γαβαθάς της Λέσβου. Ειδικότερα, βρέθηκαν η κάτω γνάθος με τα δόντια και τα οστά που συνέδεαν αυτήν με το κρανίο του ζώου. Το εύρημα βρισκόταν μέσα σε λιμναία ιζήματα τα οποία σκεπάστηκαν από ηφαιστειακά στρώματα που περιέχουν απολιθωμένους κορμούς δέντρων. Το εύρημα μελετήθηκε από τον Ομότιμο Καθηγητή Παλαιοντολογίας του ΑΠΘ, Γεώργιο Κουφό, ο οποίος συμπέρανε πως ανήκει σε προβοσκιδωτό, δηλαδή σε ζώο της ομάδας που περιλαμβάνει και τους σημερινούς ελέφαντες, και συγκεκριμένα στην οικογένεια των Δεινοθηρίων. Ανήκει στις πρώιμες μορφές των δεινοθηρίων, που επιστημονικά ταξινομούνται στο εξαφανισμένο γένος Προδεινοθήριο. Το Προδεινοθήριο του Γαβαθά ανήκει στους πρώτους μετανάστες του γένους που έφθασαν από την Αφρική όταν οι δύο ήπειροι, Ευρώπη και Ασία, ενώθηκαν πριν από περίπου 18-19 εκατ. χρόνια. Πολύ γρήγορα εξαπλώθηκε σε όλο τον ευρωπαϊκό χώρο και έφτασε μέχρι τη Δυτική Ευρώπη, όπου το συναντάται ήδη στα 18 εκατ. χρόνια.
- Μαγδεμβούργο: Ερωτήματα για τις ευθύνες των Αρχών και τους χειρισμούς για τις πληροφορίες από το παρελθόν του δράστη
- Νέες απειλές Πούτιν: Υπόσχεται καταστροφικά αντίποινα στην Ουκρανία μετά την επίθεση στο Καζάν
- Επίδομα θέρμανσης: Τη Δευτέρα (23/12) η πληρωμή της πρώτης δόσης
- Ισχυρή καταιγίδα στην Αττική: Επιδείνωση του καιρού τις επόμενες ώρες – Πού θα «χτυπήσουν» τα φαινόμενα