Απροστάτευτα τα σχολεία σε σεισμούς και πυρκαγιές
Νίκος ΜάστοραςΧωρίς µελέτες και πιστοποιητικά πυρασφάλειας λειτουργεί σηµαντικός αριθµός σχολικών κτιρίων όλων των βαθµίδων στη χώρα!
Ορισµένα, µάλιστα, δεν έχουν συµµορφωθεί και µε το µνηµόνιο ενεργειών για τη διαχείριση του σεισµικού κινδύνου σε σχολική µονάδα, που έχει επικαιροποιήσει ο Οργανισµός Αντισεισµικού Σχεδιασµού και Προστασίας (ΟΑΣΠ) το 2017.
Οι παραλείψεις αυτές, που σε περίπτωση εκδήλωσης κινδύνου µπορεί να αποδειχθούν καίριες, έρχονται στην επικαιρότητα µε αφορµή την περίπτωση λυκείου του Κορυδαλλού, στη διευθύντρια του οποίου η Πυροσβεστική Υπηρεσία επέδωσε προ ηµερών δελτίο βεβαίωσης παράβασης για «µη υποβολή προς έγκριση µελέτης πυρασφάλειας».
Αφορµή, όπως αναφέρει σε καταγγελία της η Β’ ΕΛΜΕ Πειραιά, ήταν η ενηµέρωση που η ίδια η διευθύντρια παρείχε στην Πυροσβεστική σχετικά µε την έλλειψη µελέτης και πιστοποιητικού πυρασφάλειας του σχολείου, «έχοντας ως γνώµονα το ενδιαφέρον της για την ασφάλεια των µαθητών και των εκπαιδευτικών». Η ΕΛΜΕ αλλά και η Ενωση Συλλόγων Γονέων Μαθητών Κορυδαλλού έκαναν την περασµένη εβδοµάδα παράσταση διαµαρτυρίας στον δήµο και στην Πυροσβεστική.
Αγνωστος είναι ο αριθµός των σχολικών µονάδων που λειτουργούν χωρίς µελέτη και πιστοποιητικό πυρασφάλειας σε όλη την επικράτεια
«Το θέµα είναι µεγάλο και εξαιρετικά επείγον για µαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. Στην παράσταση διαµαρτυρίας απαιτήσαµε την άµεση ανταπόκριση και την πραγµατοποίηση όλων των απαραίτητων ενεργειών για τη συµµόρφωση και πιστοποίηση των σχολικών κτιρίων του Κορυδαλλού σχετικά µε την πυρασφάλεια και τη σεισµική προστασία και την άµεση ανάληψη της ευθύνης από τον δήµο και τις αρµόδιες υπηρεσίες του, ώστε να σταµατήσουν οι εκπαιδευτικοί να απειλούνται µε µηνύσεις, παρόλο που ουδέποτε διαχειρίστηκαν χρήµατα για τη συντήρηση των σχολικών κτιρίων» ανέφεραν οι εκπαιδευτικοί.
Οπως εξηγεί στο «Εθνος» η γραµµατέας της ΕΛΜΕ Μαρία Γεωργαρίου, το πρόβληµα αφορά ιδίως σχολεία που έχουν χτιστεί σε παλαιότερα χρόνια, αρκετά εκ των οποίων δεν διαθέτουν τις απαιτούµενες µελέτες και πιστοποιητικά πυρασφάλειας. «Το θέµα είναι σοβαρό όχι µόνο γιατί ενεπλάκη η διευθύντρια του σχολείου ενώ η αρµοδιότητα ανήκει στον δήµο, αλλά γιατί η µελέτη πυρασφάλειας δεν αφορά µόνο το πόσοι πυροσβεστήρες πρέπει να υπάρχουν και πού, αλλά το να υπάρχουν έξοδοι κινδύνου, πόρτες ασφαλείας και φωτισµός ασφαλείας, σήµανση οδεύσεων, σύστηµα συναγερµού πυρανίχνευσης κ.ά.» εξηγεί.
Διαβεβαιώσεις
Ωστόσο, ο δήµαρχος Κορυδαλλού Σταύρος Κασιµάτης µιλώντας στο «Εθνος» τόνισε ότι προκειµένου να πάρει ο δήµος τέσσερα νέα κέντρα δηµιουργικής απασχόλησης ξεκίνησαν µε πρωτοβουλία του διαδικασίες µελετών πυρασφάλειας για όλα τα σχολικά κτίρια του δήµου, εκ των οποίων ποσοστό περίπου 80% έχει ολοκληρωθεί. Συνεπώς, πολύ σύντοµα ο Κορυδαλλός θα είναι από τους πρώτους δήµους της χώρας στον οποίο όλα τα σχολικά κτίρια θα διαθέτουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας, όπως διαβεβαίωσε.
Οµως, σύµφωνα µε τον πρόεδρο της ΟΛΜΕ Νίκο Παπαχρήστο, το πρόβληµα λειτουργίας σχολείων χωρίς πιστοποιητικά πυρασφάλειας είναι ευρύτερο. «Υπάρχουν πάρα πολλά σχολεία στη χώρα που όχι µόνο λειτουργούν χωρίς πιστοποίηση πυροπροστασίας, αλλά µε πολλές κακοτεχνίες ή ακόµα και χωρίς... οικοδοµικές άδειες.
Ο λόγος είναι ότι τα κονδύλια για τα σχολεία που δίνει το κράτος προς τους ΟΤΑ δεν επαρκούν, ενώ σε κάποιες περιπτώσεις γίνεται και κακή χρήση τους από δήµους που χρησιµοποιούν τη σχολική επιδότηση για να καλύψουν προσωρινά διαφορετικές τους ανάγκες. Οσο για την Πυροσβεστική, πολύ καλά κάνει και ελέγχει, όµως δεν είναι σωστό να µπλέκει ο διευθυντής του σχολείου ενώ δεν φέρει ευθύνη» τονίζει. ∆υστυχώς, κανείς δεν είναι σε θέση να γνωρίζει τον ακριβή αριθµό των ελληνικών σχολείων που δεν διαθέτουν πιστοποιητικά πυρασφάλειας, καθώς τέτοια συνολική καταµέτρηση δεν έχει γίνει ποτέ, παρότι η πυροσβεστική διάταξη 16/2015 για τα µέτρα και τα µέσα πυροπροστασίας εκπαιδευτηρίων ισχύει από τον Οκτώβριο του 2015.
Ενδεικτικά σηµειώνουµε ότι πέρυσι η Πυροσβεστική είχε κάνει ελέγχους σε τρία σχολεία της Πάτρας, τα οποία βρέθηκαν χωρίς πιστοποιητικά, ενώ στον Νοµό Μαγνησίας, έπειτα από έλεγχο της ∆ιεύθυνσης ∆ευτεροβάθµιας Εκπαίδευσης για την ύπαρξη µελέτης πυροπροστασίας, διαπιστώθηκε ότι µόνο 5 από τα 74 γυµνάσια και λύκεια του νοµού διέθεταν µελέτη ενεργητικής πυροπροστασίας! Εξάλλου, σε σχετική ερώτηση που είχε καταθέσει πέρυσι για το θέµα στη Βουλή ο βουλευτής του Ποταµιού Γιώργος Μαυρωτάς, ανέφερε ότι και στον ∆ήµο Συκεών Θεσσαλονίκης, από τα έξι σχολεία που ελέγχθηκαν, µόνο ένα τηρούσε τα µέτρα πυρασφάλειας.
- Παγκόσμια ανησυχία για τις απειλές Πούτιν μετά το χτύπημα με τον πύραυλο Oreshnik στην Ουκρανία: Τα χαρακτηριστικά του νέου όπλου της Ρωσίας
- Νέα αποκάλυψη για την υπόθεση της Αμαλιάδας: Είχε παντρευτεί εικονικά Ινδό η Ειρήνη Μουρτζούκου
- Πόλεμος της κυβέρνησης Μπάιντεν με τις εταιρείες τεχνολογίας: Ζητεί να διαχωριστεί η Google από το Chrome και το Android
- Βρετανία: Πόσο κόστισε η στέψη του βασιλιά Καρόλου – Το ιλιγγιώδες ποσό