Ελλάδα|05.06.2019 19:19

Οι επενδύσεις στο λιμάνι φέρνουν βαλκανικές εταιρείες στη Θεσσαλονίκη

Ρωμανός Κοντογιαννίδης

Ενδιαφέρον για ενοικίαση γραφειακών χώρων στην περιοχή γύρω από το λιμάνι της Θεσσαλονίκης, από εταιρείες βαλκανικών χώρων που δραστηριοποιούνται στον κλάδο της μεταφοράς φορτίων και γενικότερα των εμπορικών συναλλαγών μέσω θαλάσσης, προκάλεσαν οι επενδύσεις που έγιναν και σχεδιάζονται να γίνουν από τον Οργανισμό Λιμένος Θεσσαλονίκης ΑΕ.  

Όπως ανέφερε στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ακινήτων Θεσσαλονίκης, κτηματομεσίτης και πρόεδρος του Ελληνοσερβικού Επιμελητηρίου, Κώστας Γεωργάκος, ουδέποτε στη Θεσσαλονίκη υπήρξε μαζικό ενδιαφέρον για μίσθωση γραφειακών χώρων από εταιρείες βαλκανικών χωρών και ιδίως αυτών που σχετίζονται με λιμάνια. 

Η κινητικότητα παρατηρείται το τελευταίο εξάμηνο και κυρίως από τις αρχές του τρέχοντος έτους, ενώ ήδη εταιρείες έχουν προχωρήσει σε μισθώσεις ακινήτων και κάποιες έχουν εγκατασταθεί στα νέα τους γραφεία στη Θεσσαλονίκη. Ενδιαφέρον παρατηρείται κυρίως από εταιρείες της Σερβίας, της Βουλγαρίας και της Βόρειας Μακεδονίας, ενώ οι τιμές ενοικίασης κυμαίνονται γύρω στα οκτώ ευρώ ανά τετραγωνικό μέτρο και είναι υψηλότερες από τις μέσες τιμές της αγοράς, που σήμερα βρίσκονται μεταξύ 3-5 ευρώ/τ.μ.

Ο Κώστας Γεωργάκος εκτιμά ακόμα ότι το ενδιαφέρον των εταιρειών από τα Βαλκάνια για γραφειακούς χώρους στη Θεσσαλονίκη θα αυξηθεί το επόμενο διάστημα, όσο γίνεται ορατό ότι προχωρούν οι νέες επενδύσεις της ΟΛΘ ΑΕ. Μαζί τους αναμένεται να αυξηθούν και οι τιμές μίσθωσης των γραφειακών χώρων. Να σημειωθεί ότι σήμερα, όπως ανέφερε ο πρόεδρος του Παρατηρητηρίου Ακινήτων, στη Θεσσαλονίκη εντοπίζονται οι χαμηλότερες τιμές μίσθωσης γραφειακών χώρων σε σύγκριση με όλες τις βαλκανικές πρωτεύουσες.

«Ο μεγαλύτερος φόβος των εταιρειών από τα Βαλκάνια, που έχουν εμπορικές σχέσεις με λιμάνια, ήταν οι κάθε είδους καθυστερήσεις που σημειώνονταν στο λιμάνι της Θεσσαλονίκης. Πλέον αναγνωρίζουν ότι η κατάσταση έχει αλλάξει και ήδη φαίνονται τα πρώτα θετικά αποτελέσματα. Πιστεύω ότι η ζήτηση επαγγελματικών χώρων γύρω από το λιμάνι θα αυξηθεί και αυτή θα προκαλέσει ανάπτυξη και αναβάθμιση ολόκληρης της ευρύτερης περιοχής. Εκτός από τις βαλκανικές εταιρείες, ενδιαφέρον για εγκατάσταση στην περιοχή έχει εμφανιστεί και από εταιρείες άλλων δραστηριοτήτων, όπως αυτές που κινούνται στο χώρο της πληροφορικής», τονίζει ο κ. Γεωργάκος.

Ανάκαμψη και στα τουριστικά ακίνητα

Κατά τον Κώστα Γεωργάκο, είναι ορατά το τελευταίο διάστημα δείγματα ανάκαμψης στην αγορά ακινήτων της Θεσσαλονίκης, κάτι που φαίνεται κυρίως στον κλάδο των τουριστικών καταλυμάτων. Όπως αναφέρει χαρακτηριστικά, το τελευταίο διάστημα παρατηρείται σημαντική ζήτηση για απόκτηση παλαιών, εγκαταλελειμμένων για δεκαετίες, ακινήτων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης, τα οποία στη συνέχεια μετατρέπονται σε μικρές και μεσαίες ξενοδοχειακές μονάδες.
«Τα έργα στο αεροδρόμιο, οι επενδύσεις στο λιμάνι και στο σιδηροδρομικό δίκτυο, αλλά και τα σχέδια για αναβάθμιση μέχρι σήμερα εγκαταλελειμμένων σημείων, όπως η αγορά Μοδιάνο, φέρνουν ανάκαμψη στη Θεσσαλονίκη και κυρίως στο χώρο του τουριστικών καταλυμάτων. Στην αύξηση του τουρισμού αλλά και των εμπορικών συναλλαγών θα συμβάλλουν, επίσης, η ολοκλήρωση πριν από δέκα μέρες των έργων στον ευρωπαϊκό αυτοκινητόδρομου Ε10 αλλά και η σημαντικότατη βελτίωση του οδικού άξονα Ελλάδας – Βουκουρεστίου. Όλα αυτά φέρνουν τη Θεσσαλονίκη πιο κοντά στις βαλκανικές χώρες», σημειώνει ο κ. Γεωργάκος.     

εταιρείεςΛιμάνι Θεσσαλονίκηςαεροδρόμιο