Ελλάδα|06.06.2019 07:43

Πανελλαδικές εξετάσεις 2019: Πρεμιέρα σήμερα για τα ΕΠΑΛ

Newsroom

Πανελλαδικές εξετάσεις: Οι υποψήφιοι των επαγγελματικών λυκείων (ΕΠΑΛ) ρίχνονται σήμερα Πέμπτη 6/6 στη μάχη των Πανελλαδικών εξετάσεων με το μάθημα των Νέων Ελληνικών. Σημειώνεται ότι την Παρασκευή (7/6) την σκυτάλη παίρνουν οι υποψήφιοι των Γενικών λυκείων οι οποίοι θα διαγωνιστούν στο μάθημα της Νέας Ελληνικής Γλώσσας (γενικής παιδείας).

Οι υποψήφιοι ανοίγουν τις φετινές Πανελλαδικές εξετάσεις στις 08:00 όταν θα προσέλθουν στις αίθουσες για να διαγωνιστούν στο μάθημα των Νέων Ελληνικών. Σημειώνεται ότι ο χρόνος των εξετάσεων διαρκεί τρεις ώρες με εξαίρεση το μάθημα του αρχιτεκτονικού σχεδίου, που θα έχει διάρκεια τέσσερις ώρες.

Αναλυτικά το πρόγραμμα των Πανελληνίων για τους υποψήφιους των ΕΠΑΛ

  • 6 Ιουνίου: Νέα Ελληνικά
  • 8 Ιουνίου: Μαθηματικά (Αλγεβρα)
  • 11 Ιουνίου: Αρχές Οργάνωσης και Διοίκησης – Στοιχεία Μηχανών – Ναυσιπλοΐα ΙΙ – Σύγχρονες Γεωργικές Επιχειρήσεις - Προγραμματισμός Υπολογιστών
  • 13 Ιουνίου: Ανατομία-Φυσιολογία ΙΙ / Στοιχειά Ανατομίας-Φυσιολογίς ΙΙ (ν.4473) - Ηλεκτροτεχνία 2 / Ηλεκτροτεχνία (ν.4473) - Ιστορία Σύγχρονης Τέχνης / Ιστορία των Τεχνών-Εργα και Δημιουργοί (ν.4473) - Αρχιτεκτονικό Σχέδιο
  • 15 Ιουνίου: Αρχες Οικονομικής Θεωρίας (ΑΟΘ.) - Δίκτυα Υπολογιστών / Τεχνολογία Δικτύων και Επικοινωνιών (ν.4473) - Ναυτικό Δίκαιο-Διεθνείς Κανονισμοί στη Ναυτιλία-Εφαρμογες - Αρχές Βιολογικής Γεωργίας - Μηχανές Εσωτερικής Καύσης (ΜΕΚ)/ Μηχανές Εσωτερικής Καύσης ΙΙ (ΜΕΚ ΙΙ) (ν.4473)
  • 19 Ιουνίου: Ναυτικές μηχανές/μηχανές πλοίου ΙΙ (ν.4473) - υγιεινή - στοιχειά σχεδιασμού κεντρικών θερμάνσεων - ηλεκτρικές μηχανές - ψηφιακά συστήματα
  • 20 Ιουνίου: Τεχνολογία υλικών - οικοδομική - στοιχεία ψύξης-κλιματισμού - κινητήρες αεροσκαφών / κινητήρες αεροσκαφών ΙΙ (ν.4473)

Το «Εθνος» προσφέρει έναν οδηγό «επιβίωσης» για το τρίωρο των Πανελλαδικών εξετάσεων.

Υπάρχουν ορισµένα βασικά πράγµατα τα οποία σε καµία περίπτωση δεν πρέπει να ξεχάσετε όταν φτάσετε στο εξεταστικό κέντρο.

Αυτά είναι:

  1. Nα έχετε µαζί σας το δελτίο εξεταζόµενου, αστυνοµική ταυτότητα ή διαβατήριο, δύο στιλό διαρκείας, µολύβι και γοµολάστιχα (όχι µπλάνκο). Επιτρέπεται το νερό ή κάποιο αναψυκτικό.
  2. Δεν επιτρέπεται το κινητό, ακόµη κι αν είναι κλειστό. Αφήστε το σπίτι. Εάν ο καθηγητής το εντοπίσει πάνω σας, έχει το δικαίωµα ακόµη και να σας µηδενίσει το γραπτό. Τα ίδια ισχύουν για τα «σκονάκια» και για την αντιγραφή. Δυστυχώς κάποιοι µαθητές κάθε χρόνο παραβιάζουν αυτές τις «εντολές» και τελικά αυτό που καταφέρνουν είναι να χάσουν τις εξετάσεις. Να θυµάστε ότι οι επιτηρητές δεν κάνουν τα στραβά µάτια σε τέτοιες περιπτώσεις.
  3. Αντί λοιπόν για κινητό, φορέστε ένα ρολόι. Θα σας φανεί πολύ χρήσιµο, αφού θα µπορείτε να βλέπετε τον χρόνο που αποµένει µέχρι να ολοκληρωθεί το τρίωρο που έχετε στη διάθεσή σας.
  4. Οση ώρα είστε στο προαύλιο καλό θα ήταν να µην κάνετε συζητήσεις µε τους συµµαθητές σας για «SΟS θέµατα». Το πιθανότερο είναι ότι θα αγχωθείτε, και µάλιστα χωρίς λόγο. Στις Πανελλαδικές όλα τα θέµατα είναι πιθανά.
  5. Μόλις έρθουν τα θέµατα, συγκεντρωθείτε σε αυτά και µην αφήσετε τίποτα να αποσπάσει την προσοχή σας. ∆ιαβάστε µια φορά όλα τα θέµατα και κρατήστε κάποιες πρόχειρες σηµειώσεις, στις οποίες θα ανατρέξετε αργότερα. Αµέσως µετά επεξεργαστείτε τα θέµατα που γνωρίζετε πολύ καλά. Αφήστε στο τέλος όποιο θέµα σάς φαίνεται δύσκολο ή δυσνόητο.
  6. Δεδοµένου ότι στα περισσότερα µαθήµατα εξετάζεστε σε τέσσερα θέµατα, ο µέσος χρόνος που πρέπει να αφιερώσετε σε κάθε θέµα είναι περίπου 45 λεπτά της ώρας. Οµως, κάποια από τα θέµατα θα φανούν στους προετοιµασµένους υποψηφίους πολύ απλά, συνεπώς ο χρόνος που θα αποµείνει για τα απαιτητικά θέµατα είναι αρκετός.
  7. Σε κάθε περίπτωση, ο χρυσός κανόνας είναι να µην επιµείνετε για µεγάλο χρονικό διάστηµα σε κάποιο θέµα που φαίνεται ότι δεν µπορείτε άµεσα να επιλύσετε, γιατί αυτό θα επιφέρει δύο αρνητικά: πρώτον, θα µειωθεί ο χρόνος που θα αποµείνει για να αφιερώσετε στα άλλα θέµατα και, δεύτερον, η εµµονή στο ίδιο θέµα κατά κανόνα µειώνει τις πιθανότητες για την επίλυσή του. Συνεπώς, εάν «κολλήσετε» σε κάποιο θέµα, το αφήνετε για λίγο, ασχολείστε µε τα υπόλοιπα και επανέρχεστε σε αυτό αργότερα.
  8. Ξεκινήστε από τα εύκολα θέµατα, γιατί αυτό θα σας δώσει κουράγιο να συνεχίσετε στα δύσκολα και κυρίως στο 4ο, που είναι και το δυσκολότερο. Στόχος είναι να συγκεντρώσετε τα περισσότερα δυνατά µόρια.
  9. Αν δείτε ότι δεν ξέρετε κάποιο θέµα καλά, µην απογοητεύεστε. ∆εν πειράζει. Συνεχίστε παρακάτω.
  10. Εξαντλήστε τον χρόνο για διορθώσεις και «χτένισµα» των απαντήσεων

πανελλαδικές εξετάσειςΕΠΑΛΠανελλαδικές εξετάσεις 2019πανελλήνιες