Ελλάδα | 06.06.2019 16:46

Θεσσαλονίκη: Θεραπεία για 50 πρόσφυγες από τα ηλεκτροσόκ και τα βασανιστήρια του ISIS

Τίμος Φακαλής

Έχουν υποστεί ηλεκτροσόκ, τους κρέμασαν ανάποδα, έχουν μαχαιριές στο σώμα τους, είναι θύματα trafficking  είτε γιατί ήταν πολιτικοί ακτιβιστές είτε έτυχε να πέσουν στα χέρια της ISIS.  Περίπου 50 πρόσφυγες ή μετανάστες, οι οποίοι κατάφεραν να ξεφύγουν από την… κόλαση των βασανιστηρίων ολοκληρώνουν μέσα στον Ιούνιο το πρόγραμμα ψυχοκοινωνικής στήριξης-ψυχικής υγείας που τρέχει η Κοινωνική Οργάνωση Υποστήριξης Νέων ΑΡΣΙΣ στη Θεσσαλονίκη.  Στα θύματα βασανιστηρίων παρέχονται ψυχοκοινωνική, ψυχολογική και ψυχιατρική υποστήριξη, νομική βοήθεια και παραπομπές από κοινωνικό λειτουργό, ψυχολόγο, ψυχίατρο, δικηγόρο και τρεις διερμηνείς.

«Προσπαθούμε να  κάνουμε αυτούς τους ανθρώπους να νιώσουν ασφάλεια. Πολλά τραύματα όμως θα τους ακολουθούν σε όλη τους τη ζωή. Αρκετοί έχουν υποβληθεί σε πολύ σκληρές δοκιμασίες» είπε στο ethnos.gr η ψυχολόγος και συντονίστρια του προγράμματος Κατερίνα Χόνδρου, προσθέτοντας ότι οι πρόσφυγες αντιμετωπίζουν και στην Ελλάδα μία σειρά από προβλήματα όπως η καθυστέρηση εξέτασης των αιτήσεων ασύλου αλλά και οι συχνά δύσκολες συνθήκες διαβίωσης σε σκηνές. 

Σύμφωνα με την ίδια το μέγεθος του αριθμού των προσφύγων και μεταναστών που έχουν υποστεί βασανιστήρια και διαμένουν στην ευρύτερη περιοχή της Βόρειας Ελλάδας είναι σημαντικά μεγάλο χωρίς να υπάρχει όμως ακριβής και σαφής εικόνα.  Πρόκειται κυρίως για άντρες που προέρχονται από το Ιράν, το Ιράκ, τη Συρία, την Αλγερία, την Αιθιοπία, το Καμερούν, το Κονγκό, το Πακιστάν, το Τόγκο, τη  Μπουρκίνα Φάσο, τη Γουινέα, τη Ακτή Ελεφαντοστού, την Τουρκία, το Μαρόκο και τη Γκάνα.

ΘεσσαλονίκηISIS