Ελλάδα|10.06.2019 15:14

Συμμορία που «χτυπούσε» σπίτια ποδοσφαιριστών: Τζιπ και διαρρήξεις με βερμούδες

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Μεσημέρι 22ας Νοεµβρίου 2018 στη Γλυφάδα. Ο πασίγνωστος ποδοσφαιριστής του Ολυµπιακού Φελίπε Πάρντο παρατηρεί ότι ένα λευκό αυτοκίνητο έχει γίνει η «σκιά» του. Βλέπει από τον καθρέφτη του οδηγού ότι όπου σταµατάει, κατά τη διάρκεια των διαδροµών του, υπάρχει στο οπτικό πεδίο του το ίδιο µικρό όχηµα.

Αµέσως καταλαβαίνει ότι κάτι δεν πάει καλά και ειδοποιεί την Αστυνοµία. Ανδρες της οµάδας ∆ΙΑΣ φτάνουν σε κεντρικό δρόµο της Γλυφάδας και προσάγουν στο τοπικό Τµήµα Ασφαλείας έναν 28χρονο Αλβανό, ο οποίος αρνείται ότι παρακολουθεί τις κινήσεις του γνωστού ποδοσφαιριστή. Μολονότι ο ύποπτος αφήνεται ελεύθερος, η αντίστροφη µέτρηση για εκείνον έχει αρχίσει.

Η Υποδιεύθυνση Ασφαλείας Νοτιοανατολικής Αττικής ξεκινά έρευνα για το «ξήλωµα» της συµµορίας που «χτυπά» σπίτια ποδοσφαιριστών. Ο Κολοµβιανός αθλητής του Ολυµπιακού άθελά του έγινε αφορµή για να ξετυλιχθεί το κουβάρι της υπόθεσης. Οι αστυνοµικοί της Ασφάλειας έψαξαν το αυτοκίνητο του προσαχθέντος και διαπίστωσαν ότι έχει µισθωθεί από εταιρεία ενοικιάσεως οχηµάτων. Αυτό που τους έκανε εντύπωση ήταν ότι µόλις µία ηµέρα µετά την προσαγωγή του υπόπτου, το αυτοκίνητο επεστράφη στην εταιρεία, προφανώς διότι είχε «καεί» επιχειρησιακά.

Το «Εθνος της Κυριακής» αποκαλύπτει τη δικογραφία της υπόθεσης, µέσα από την οποία ξετυλίγεται η ζωή των µελών του κυκλώµατος, που µοιάζει µε µυθιστόρηµα. Πήγαιναν µε ακριβά τζιπ για κατόπτευση υποψήφιων στόχων στα προπονητικά κέντρα του Ολυµπιακού και του Παναθηναϊκού στου Ρέντη και στο Κορωπί αντίστοιχα, έκαναν διαρρήξεις την ώρα που παρακολουθούνταν από αστυνοµικούς και κατάφερναν να ξεγλιστρούν κυριολεκτικά την τελευταία στιγµή.

Στόχος τους έγιναν εννέα σπίτια δηµοφιλών ποδοσφαιριστών, οι περισσότεροι παίκτες της οµάδας του Ολυµπιακού, αλλά και η µεζονέτα εφοπλιστή. Από τα κλοπιµαία τους ξεχωρίζουν µία τσάντα µάρκας «Celine» από δέρµα πύθωνα αξίας 8.000 ευρώ, ένα ζευγάρι παπούτσια Louboutin µε δέρµα πύθωνα αξίας 2.000 ευρώ, µία ζώνη µάρκας Cartier µε δέρµα από κροκόδειλο µε λευκόχρυση πόρπη αξίας 4.000 ευρώ, ένα δαχτυλίδι Cartier αξίας 4.500 ευρώ και µία τσάντα Hermes Birkin αξίας 25.000 ευρώ.

Τον περασµένο Αύγουστο έβαλαν στο στόχαστρό τους την πολυτελή µεζονέτα γνωστού εφοπλιστή στη Βάρη. Αφού για πολλές ηµέρες παρακολουθούσαν το σπίτι µέσα από φυλλωσιές που βρίσκονται στην απέναντι πλευρά του κτιρίου, στις 12 του µηνός αποφάσισαν να χτυπήσουν µε αµφίεση... τουρίστα. Φορούσαν βερµούδες και καλοκαιρινά µπλουζάκια, ενώ τα παπούτσια τους ήταν αθλητικά για να τους βοηθούν στην αναρρίχηση.

Οπως περιέγραψε ο εφοπλιστής στην κατάθεσή του, «δύο άγνωστοι αναρριχήθηκαν από διακοσµητικό ξύλινο πρεβάζι, που εκτείνεται από τον 1ο όροφο έως και τον 4ο, και αφού πρώτα ξεβίδωσαν στον 3ο όροφο µια προστατευτική σκάρα, έφτασαν στο µπαλκόνι της οικίας µου και έσπασαν το διπλό τζάµι της µπαλκονόπορτας. Μπήκαν στο σαλόνι και ερεύνησαν όλο τον όροφο». Οι... µετρ των διαρρήξεων κατάφεραν να αφαιρέσουν την πανάκριβη γκαρνταρόµπα του εφοπλιστή και της γυναίκας του, αξίας 160.000 ευρώ. Ενδεικτικά αναφέρεται ότι τρεις τσάντες κόστιζαν 75.000 ευρώ.

Η... έκπληξη

Οταν στις 14 ∆εκεµβρίου 2018 τα µέλη της συµµορίας αποφάσισαν να «ανοίξουν» το σπίτι της βουλευτού της Νέας ∆ηµοκρατίας Σοφίας Βούλτεψη, δεν ήξεραν ότι τους περίµενε µια... έκπληξη. Αστυνοµικοί που παρακολουθούσαν ύποπτα οχήµατα για την εξάρθρωση της συµµορίας έφτασαν µέχρι την εξωτερική πλευρά της οικίας της κυρίας Βούλτεψη στο Κορωπί. Εκεί αντιλήφθηκαν δύο άτοµα να βγαίνουν από την αυλή του σπιτιού και άρχισαν να τα καταδιώκουν. Οι διαρρήκτες, ωστόσο, ήταν τόσο γρήγοροι, που κατάφεραν να διαφύγουν µέσα από τα χέρια των ανδρών της Ασφάλειας.

Ακριβώς έναν µήνα νωρίτερα είχαν εισβάλει στη µονοκατοικία του δηµοφιλούς ποδοσφαιριστή του Ολυµπιακού Μπίµπρας Νάτχο στη Βάρη. Οπως κατέθεσε στην Αστυνοµία, «στις 12 Νοεµβρίου άγνωστος ή άγνωστοι µπήκαν στη διώροφη µονοκατοικία µου, ενώ απουσιάζαµε. Παραβίασαν το παράθυρο του µπάνιου, το οποίο ήταν σε ανάκληση και βρίσκεται στο ισόγειο της οικίας και αφού ερεύνησαν τους χώρους πήραν από το υπνοδωµάτιο αντικείµενα αξίας». Μεταξύ άλλων κλάπηκαν τέσσερα λευκόχρυσα δαχτυλίδια µε διαµάντια.

Σύµφωνα µε τη δικογραφία, η σπείρα παρακολουθούσε τους ποδοσφαιριστές του Ολυµπιακού στο προπονητικό κέντρο στου Ρέντη, απ’ όπου τους ακολουθούσαν µε αυτοκίνητα για να εντοπίσουν πού βρίσκεται το σπίτι τους. Εδώ και µήνες, ωστόσο, οι αθλητές των «ερυθρολεύκων» είχαν θορυβηθεί, ενώ η ΠΑΕ είχε φροντίσει να πάρει πρόσθετα µέτρα ασφαλείας.

Σε µία περίπτωση, ωστόσο, οι αστυνοµικοί διαπίστωσαν ότι οι διαρρήκτες επιχείρησαν να βάλουν στο στόχαστρό τους και ποδοσφαιριστές του Παναθηναϊκού. «Πρωί της 17ης ∆εκεµβρίου 2018 εντοπίστηκε στο Πανόραµα Βούλας ύποπτο όχηµα, το οποίο κατευθύνθηκε στο Κορωπί, όπου στάθµευσε και παρέµεινε για περίπου µία ώρα στο υπαίθριο πάρκινγκ των εγκαταστάσεων του προπονητικού κέντρου του Παναθηναϊκού "Γ. Καλαφάτης", όπου προφανώς µετέβησαν για να συλλέξουν πληροφορίες και να κατοπτεύσουν τις κινήσεις ποδοσφαιριστών» κατέθεσε αστυνοµικός που συµµετείχε στην έρευνα.

Ανάµεσα στους γνωστούς αθλητές που έπεσαν θύµατα της σπείρας ήταν ο Οµάρ Ελαµπντελαουί, ο Παπέ Αµπού Σισέ, ο Ζοζέ Σα, ο Μπίρµπας Νάτχο, ο Τόµας Ναουέλ, ο Σέρχιο Αραούχο, ο Οτζίτζα Οφόε και ο Μεχντί Καρσελά. Συνολικά εξιχνιάστηκαν 33 κλοπές και διαρρήξεις στις περιοχές της Γλυφάδας, της Βάρης, της Βούλας, της Βουλιαγµένης, του Ελληνικού και του Κορωπίου. Οι αστυνοµικοί πέρασαν χειροπέδες την περασµένη εβδοµάδα σε έναν 34χρονο και µία 35χρονη από την Αλβανία, ενώ ταυτοποιήθηκαν και καταζητούνται τρεις συνεργοί τους. Αστυνοµικές πηγές αναφέρουν ότι οι καταζητούµενοι πιθανότατα διέφυγαν στην Αλβανία. Από τη δικογραφία προκύπτει, πάντως, ότι η 35χρονη συλληφθείσα είχε εµφανώς µικρότερη συµµετοχή στην οργάνωση.

Η δράση του κυκλώµατος εκτιµάται ότι ξεκίνησε τον Οκτώβριο του 2017. Από την έρευνα προέκυψε ότι όλα τα µέλη της λάµβαναν αυστηρά µέτρα προφύλαξης για τις µεταξύ τους επικοινωνίες και χρησιµοποιούσαν «επιχειρησιακές» τηλεφωνικές συνδέσεις, καταχωρισµένες σε στοιχεία ανύπαρκτων προσώπων (σ.σ.: τα λεγόµενα «πακιστανικά» κινητά). «Μεταξύ τους οι κατηγορούµενοι συνδέονται µε οικογενειακούς δεσµούς, οι οποίοι µεταφράζονται σε απόλυτη πίστη, εχεµύθεια και εµπιστοσύνη µεταξύ τους και προσήλωση στις αρχές της οργάνωσης, ελαχιστοποιώντας τη δυνατότητα παρείσφρησης και αποδόµησης της εγκληµατικής τους δράσης (...) Προτιµούσαν τις αραιοκατοικηµένες περιοχές των νοτίων προαστίων, πλησίον εκτάσεων µε βλάστηση, κατόπτευαν τις κατοικίες, καλυπτόµενοι, και σε κατάλληλο χρόνο, δηλαδή όταν βεβαιώνονταν για την απουσία των ενοίκων, εισέβαλλαν στα σπίτια» αναφέρεται από την ΕΛ.ΑΣ.

«Υποστηρικτικό» όχημα

Η συµµορία είχε κυρίως δύο οχήµατα. Ενα αµιγώς επιχειρησιακό για τη µετάβαση και τη διαφυγή τους από τον στόχο και ένα «υποστηρικτικό», σε περίπτωση αδυναµίας του πρώτου. Το επιχειρησιακό τους ήταν ένα υβριδικό τζιπ, 3.200 κυβικών, το οποίο απαθανατίστηκε δεκάδες φορές έξω από πολυτελή σπίτια των νοτίων προαστίων από τους αστυνοµικούς που έκαναν τις παρακολουθήσεις αλλά και από κάµερες ασφαλείας. Αυτό που προκάλεσε εντύπωση στους άνδρες της Ασφάλειας είναι ότι όταν οι διαρρήκτες έκριναν ότι το συγκεκριµένο τζιπ έχει «καεί», δηλαδή ότι είναι πλέον γνωστό στις Αρχές, έβαλαν αγγελία σε γνωστή ιστοσελίδα πώλησης µεταχειρισµένων αυτοκινήτων µε σκοπό να το πουλήσουν.

Ατοµο που υπογράφει ως «Alex» γράφει στην αγγελία ότι το τζιπ είναι σε καλή κατάσταση και πωλείται έναντι 10.000 ευρώ. ∆ιευκρινίζει, µάλιστα, ότι η τιµή είναι συζητήσιµη. Σύµφωνα µε αστυνοµικές πηγές, ο λόγος που η σπείρα χρησιµοποιούσε ακριβά αυτοκίνητα ήταν για να µην κινεί υποψίες κατά τις παρακολουθήσεις των υποψήφιων θυµάτων.

ποδοσφαιριστέςσυμμορίαΕΛΑΣ