Ελλάδα|13.11.2018 20:43

Μόνιμη έδρα στην Ελλάδα για τον ENISA

Στέλιος Βογιατζάκης

Σε μόνιμη έδρα του Ευρωπαϊκού Οργανισμού για την Ασφάλεια Δικτύων και Πληροφοριών (ENISA) μετατρέπεται επί της ουσίας η Ελλάδα, ύστερα από την υπογραφή της αναθεώρησης της συμφωνίας για την έδρα του Οργανισμού από τον υπουργό Ψηφιακής Πολιτικής, Νίκο Παππά και τον Εκτελεστικό Διευθυντή του ENISA, καθηγητή Udo Helmbrecht.

Με τη συμφωνία, επεκτείνεται χρονικά η παραμονή της έδρας του ENISA στην Ελλάδα, ενώ δημιουργούνται οι κατάλληλες συνθήκες για την προσέλκυση υψηλών προσόντων προσωπικού από την Ευρώπη, ώστε να αντεπεξέλθει ο Οργανισμός στις ανάγκες που προκύπτουν από τον -υπό διαμόρφωση- νέο και αναβαθμισμένο ρόλο του. Παράλληλα ικανοποιούνται πάγια αιτήματα του προσωπικού και επιλύονται προβλήματα του Οργανισμού.

«Η νέα εποχή και η ψηφιακή επανάσταση φέρνει πολύ μεγάλες δυνατότητες, αλλά παράλληλα και προκλήσεις. Είμαστε χαρούμενοι που σήμερα υπογράψαμε τη Συμφωνία επέκτασης για την παραμονή της έδρας του ΕNISA, ενός τόσο σημαντικού ευρωπαϊκού Οργανισμού, στην Αθήνα» επεσήμανε ο κ. Παππάς αναφερόμενος και στη συγκυρία της κατάθεσης στη Βουλή της Οδηγίας για την ασφάλεια των δικτύων (NIS).

Από την πλευρά του ο Εκτελεστικός Διευθυντής του Ευρωπαϊκού Οργανισμού μίλησε για ένα ακόμα βήμα προόδου στην εξαιρετικά καλή συνεργασία με την κυβέρνηση.

Υπενθυμίζεται ότι τον Σεπτέμβριο του 2017 είχε ανακοινωθεί από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή πρόταση για τον νέο Κανονισμό σχετικά με τη λειτουργία του ENISA, βάσει της οποίας αναβαθμιζόταν σε Ευρωπαϊκό Οργανισμό για την Κυβερνοασφάλεια ενισχύοντας το ρόλο του.

«Είμαστε ευτυχείς, όχι μόνο επειδή καταφέραμε να κρατήσουμε την έδρα του Οργανισμού στην Ελλάδα, αλλά και γιατί πετύχαμε την αναβάθμιση του ρόλου του. Θέλουμε να διαβεβαιώσουμε πως θα κάνουμε τα πάντα, προκείμενου ο ENISA να γίνει ο πιο στρατηγικός Οργανισμός της Ευρωπαϊκής Ένωσης» σημείωσε ο γ.γ. Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων, Βασίλης Μαγκλάρας.

Να σημειωθεί ότι εκτός από την έδρα του Οργανισμού στην Αθήνα, παραμένει σε λειτουργία, στο Ηράκλειο, το «branch office» του ENISA, όπου βρίσκεται και το Data Center του Οργανισμού.

Νίκος ΠαππάςENISA