Ελλάδα|13.06.2019 08:27

Ετσι παγίδευσε η ΕΛ.ΑΣ. τους δύο ληστές του ΑΧΕΠΑ

Αλέξανδρος Καλαφάτης

Στην ενίσχυση του «επαναστατικού ταµείου» στόχευαν οι δύο ληστές, παλιοί γνώριµοι της Αντιτροµοκρατικής, που εισέβαλαν στο νοσοκοµείο ΑΧΕΠΑ στη Θεσσαλονίκη, επιχειρώντας να αρπάξουν κασετίνες µε µετρητά που προορίζονταν για τον εφοδιασµό ΑΤΜ. Αυτό εκτιµούν αρµόδιοι αξιωµατικοί της ΕΛ.ΑΣ., οι οποίοι είχαν εδώ και καιρό πληροφορίες για την ύποπτη δράση του 35χρονου Κ.Σ. και του 40χρονου Γ.Δ.

Μυστικοί άνδρες της Αντιτροµοκρατικής είχαν θέσει υπό παρακολούθηση τους δύο άνδρες από την Αθήνα και όταν έγινε αντιληπτό ότι πρόκειται να ταξιδέψουν οδικώς την περασµένη Κυριακή για τη Θεσσαλονίκη, σήµανε συναγερµός. Η εκτίµηση ότι κάτι ετοιµάζουν επιβεβαιώθηκε χθες, όταν µπήκαν µεταµφιεσµένοι στο ΑΧΕΠΑ. Για δύο ηµέρες, τη Δευτέρα και την Τρίτη, είχαν γίνει αντιληπτοί από κρυφούς αστυνοµικούς να κάνουν κατόπτευση των χώρων του νοσοκοµείου.

Η σύλληψή τους αιφνιδίασε και τους ίδιους τους δράστες, καθώς την ώρα που πήγαν να επιβιβαστούν στο αυτοκίνητο που είχαν παρκάρει στην οδό Αγίου Δηµητρίου, επενέβησαν αστυνοµικοί, ενώ αµέσως έσπευσαν και στελέχη των ΕΚΑΜ µε πλήρη εξάρτυση και τους συνέλαβαν πριν εκείνοι προλάβουν να αντιδράσουν.

Απείλησαν µε περίστροφο

Οι δράστες έφτασαν στο νοσοκοµείο πέντε λεπτά πριν από τις 12 το µεσηµέρι και εµφανιζόµενοι ως γιατρός και ασθενής απείλησαν µε περίστροφο τον υπάλληλο της εταιρείας που κρατούσε δύο κασετίνες µε χρήµατα. Παρά τον πανικό του, ο υπάλληλος έριξε στο έδαφος τη µία κασετίνα, µε αποτέλεσµα να εκτοξευθεί το χρώµα και να καταστραφούν τα χρήµατα. Τη δεύτερη όµως την άρπαξαν και διέφυγαν. Περπατώντας σαν... κύριοι µέσα στους χώρους του ΑΠΘ, όπου βρίσκεται το ΑΧΕΠΑ, έφτασαν στο αυτοκίνητό τους, αλλά την ώρα που έµπαιναν µέσα συνελήφθησαν.

Αστυνοµικές πηγές αναφέρουν στο «Εθνος» ότι «η νεοτροµοκρατία διανύει µια περίοδο, κατά την οποία έχει στερέψει από χρήµατα. Αυτό περιορίζει τις ενέργειες των ατόµων που δραστηριοποιούνται στον χώρο αυτό. Από τη Μεταπολίτευση και µετά οι ληστείες ήταν ένας από τους βασικούς τρόπους χρηµατοδότησης ένοπλων οµάδων. Στην περίπτωση των ληστών του ΑΧΕΠΑ, πάντως, το κίνητρό τους δεν µπορεί ακόµα να διατυπωθεί µε απόλυτη βεβαιότητα. Αποτελεί εκτίµηση ότι στόχευαν στην ενίσχυση του “επαναστατικού ταµείου”.

Οι κατηγορίες σε βάρος τους περιορίζονται στη διάπραξη ληστείας και στην οπλοκατοχή». Ο 35χρονος Κ.Σ. είχε συλληφθεί το 2010 από την Αντιτροµοκρατική την ώρα που έβγαινε από ενοικιαζόµενη αποθήκη στη Νέα Σµύρνη, όπου είχε βρεθεί οπλισµός, που σύµφωνα µε την Αστυνοµία ανήκε σε τροµοκρατική οργάνωση. Είχε προφυλακιστεί για 30 µήνες, πριν ακόµα γίνει η δίκη του. Eτσι αποφάσισε να κάνει απεργία πείνας καταγγέλλοντας την «παράνοµη παράταση προφυλάκισης», µέχρι που τελικά αφέθηκε ελεύθερος ύστερα και από δεκάδες εκδηλώσεις διαµαρτυρίας υπέρ του. Κατόπιν παραβίασε τους περιοριστικούς όρους.

Η τελευταία σύλληψή του έγινε στις 5 Αυγούστου 2016, ύστερα από καταδίωξη στη Σπάρτη, ενώ µέχρι χθες ήταν και πάλι ελεύθερος µε περιοριστικούς όρους. Ο δεύτερος ληστής του ΑΧΕΠΑ είναι ο 40χρονος Γ.∆., παλιός αναρχικός και γνώριµος της Αντιτροµοκρατικής από τη συµµετοχή του στους περιβόητους «ληστές µε τα µαύρα». Ο Γ.∆. είχε συµµετάσχει στην αιµατηρή ληστεία που είχε γίνει τον Ιανουάριο του 2006 στην Εθνική Τράπεζα στην οδό Σόλωνος, στο κέντρο της Αθήνας. Για την υπόθεση αυτή είχε καταδικαστεί σε 25 χρόνια κάθειρξης.

Η 39χρονη γυναίκα

Την ίδια ώρα, στο µικροσκόπιο έχει µπει ο ρόλος 39χρονης γυναίκας, κατοίκου Θεσσαλονίκης, η οποία συνελήφθη στο ΑΧΕΠΑ και φέρεται να είχε τον ρόλο του τσιλιαδόρου. Οι αστυνοµικοί εξετάζουν το κατά πόσο ήταν το άτοµο που θα φιλοξενούσε στην πόλη το δίδυµο των ληστών. Οι δύο δράστες ανακρίνονταν χθες στο κτίριο της Γενικής Αστυνοµικής ∆ιεύθυνσης Θεσσαλονίκης, όπως και η 39χρονη. Παράλληλα, άνδρες της Αντιτροµοκρατικής Υπηρεσίας προέβησαν, παρουσία εισαγγελέα, σε έρευνες σε σπίτια ατόµων που ήρθαν σε επαφή µε τους δράστες.

«Ηταν ένα πρωτοφανές περιστατικό. Προφανώς οι δράστες γνώριζαν ότι θα γινόταν τροφοδοσία του µηχανήµατος ανάληψης για τη µισθοδοσία του προσωπικού» δήλωσε ο διοικητής του ΑΧΕΠΑ, Αναστάσιος Σπανός, ενώ στην ανακοίνωση που εκδόθηκε από τη διοίκηση του νοσοκοµείου επισηµαίνει πως «δεν δηµιουργήθηκε πανικός, ούτε υπήρξε κάποιος τραυµατισµός, παρά το γεγονός ότι η ένοπλη ληστεία πραγµατοποιήθηκε σε ώρα που το νοσοκοµείο ήταν γεµάτο από ασθενείς και συνοδούς και από εργαζοµένους σε αυτό».

νοσοκομείο ΑΧΕΠΑΠυρήνες της φωτιάςαντιτρομοκρατική