Οι εθελοντές-διασώστες ανά την Ελλάδα που σώζουν ζωές
Βασίλης ΙγνατιάδηςΤρεις πολίτες, που έχουν εκπαιδευτεί εθελοντικά σε Καρδιοπνευµονική Αναζωογόνηση (ΚΑΡΠΑ) επανάφεραν στη ζωή έναν 64χρονο Γερµανό τουρίστα ο οποίος υπέστη ανακοπή το πρωί της ∆ευτέρας στο ξενοδοχείο όπου διέµενε, στο Πολύχρονο Χαλκιδικής.
Ο κ. Kaas, που νοσηλεύεται στο Νοσοκοµείο Πολυγύρου, είναι ο δεύτερος άνθρωπος που χρωστά τη ζωή του στους ίδιους εθελοντές στην ίδια περιοχή τα τελευταία τρία χρόνια και ο 17ος συνολικά που διασώζεται από πολίτες-διασώστες σε όλη τη χώρα στο ίδιο διάστηµα. Μια πρωτοβουλία που ξεκίνησε το 2016 από έναν διασώστη του ΕΚΑΒ στην Κασσάνδρα Χαλκιδικής και έχει εξαπλωθεί σε ολόκληρη την Ελλάδα, παρέχει σήµερα 335 διαθέσιµους απινιδωτές σε διάφορα µέρη της χώρας και 600 εκπαιδευµένους εθελοντές, έτοιµους να παρέµβουν άµεσα και να παράσχουν βοήθεια στα κρίσιµα πρώτα λεπτά µέχρι την άφιξη του ασθενοφόρου. Αυτοί µε τη σειρά τους, στο πλαίσιο της πρωτοβουλίας των KIDS SAVE LIVES και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκοµειακής Φροντίδας (ΕΠΕΠΦ), επισκέπτονται σχολεία και εκπαιδεύουν µαθητές, γονείς και εκπαιδευτικούς. ∆ύο από τις 17 διασώσεις αυτών των τριών ετών έγιναν από µαθητές. Ο 64χρονος Γερµανός τουρίστας αισθάνθηκε αδιαθεσία το πρωί της ∆ευτέρας στην αίθουσα πρωινού του ξενοδοχείου του, στο Πολύχρονο Χαλκιδικής, και σωριάστηκε στο πάτωµα.
Από το προσωπικό του ξενοδοχείου κλήθηκε το ΕΚΑΒ, αλλά και η τοπική οµάδα εθελοντών, µε βάση τον κατάλογο που έχει συνταχθεί στην περιοχή. Την ώρα που το ασθενοφόρο ξεκινούσε από το Κέντρο Υγείας Κασσάνδρειας -και ανάλογα µε την κίνηση θα χρειαζόταν τουλάχιστον 15 λεπτά για να φτάσει στο περιστατικό τριµελής οµάδα εθελοντών βρίσκονταν ήδη επιτόπου και αναλάµβαναν δράση µε τον απινιδωτή που φυλάσσεται στο αγροτικό ιατρείο. Χάρη σε αυτή την καθοριστική παρέµβαση σώθηκε η ζωή του 64χρονου τουρίστα.
Εξακόσιοι εκπαιδευµένοι πολίτες µε 335 απινιδωτές έχουν σώσει 17 άτοµα τα τρία τελευταία χρόνια
«Με βάση αυτά που έχουµε διδαχτεί, φάνηκε εξαρχής ότι δεν ήταν ένα απλό λιποθυµικό επεισόδιο αλλά καρδιακή ανακοπή» λέει στο «Εθνος» η εθελόντρια, ιδιοκτήτρια µονάδας µε ενοικιαζόµενα δωµάτια Αλεξάνδρα Ντότσιου, και περιγράφει τις αγωνιώδεις προσπάθειες που κατέβαλε η ίδια µαζί µε τους Γιώργο ∆ασκαλόπουλο και Αθανάσιο Αδάµ µέχρι να φτάσει στο ασθενοφόρο.
«Συνδέσαµε τα ηλεκτρόδια, θέσαµε σε λειτουργία τον απινιδωτή, που έκανε ανάλυση καρδιακού ρυθµού, και ξεκινήσαµε ΚΑΡΠΑ εναλλάξ, ενώ παράλληλα συνδέσαµε και τη φιάλη οξυγόνου. Ο άνθρωπος δεν ανταποκρινόταν. ∆ίπλα ήταν η σύζυγός του, η αγωνία ήταν µεγάλη» είπε. Στο µεταξύ έφτασε το ασθενοφόρο. Στο πλήρωµα βρισκόταν και ο Αναστάσης Στεφανάκης, ιδρυτής και πρόεδρος της οργάνωσης KIDS SAVES LIVES, στην οποία οφείλει την ύπαρξή του το δίκτυο των εθελοντών. Ο ίδιος ανέλαβε τον συντονισµό της διάσωσης, η οποία συνεχίστηκε επιτόπου και είχε αίσια κατάληξη.
Επειτα από 45 λεπτά προσπαθειών και 12 απινιδώσεις, ο 65χρονος έδωσε τα πρώτα σηµάδια ζωής. Αρχισε να αναπνέει µόνος του. Τότε τον έβαλαν στο ασθενοφόρο και τον µετέφεραν στο νοσοκοµείο. «Το συναίσθηµα είναι µοναδικό και δικαιώνει όλη την προσπάθεια. Βλέπεις έναν άνθρωπο να επανέρχεται από τον θάνατο χάρη και στις δικές σου ενέργειες. Αυτή η ανταµοιβή δεν συγκρίνεται µε καµία άλλη» επισήµανε η κυρία Ντότσιου.
Στην πρώτη γραµµή
Η ίδια εισήλθε στο πρόγραµµα πριν από τρία χρόνια για προσωπικούς λόγους, θέλοντας να µάθει τις βασικές αρχές πρώτων βοηθειών, προκειµένου να µπορεί να βοηθήσει κάποιον οικείο της σε περίπτωση ανάγκης. Οταν την ίδια χρονιά χρειάστηκε να εφαρµόσει τις γνώσεις της και να σώσει έναν άνθρωπο, έκανε ένα βήµα παρακάτω και έγινε η ίδια εκπαιδεύτρια, µεταλαµπαδεύοντας τις γνώσεις της σε σχολεία.
«Ο πρώτος που διασώσαµε ήταν πάλι ξένος τουρίστας. Τον επαναφέραµε και τον παραδώσαµε ζωντανό στο ΕΚΑΒ» θυµάται, ενώ εκφράζει τη λύπη της για τους επτά πνιγµούς που καταγράφηκαν πέρυσι στην περιοχή, στους οποίους θα µπορούσε να βοηθήσει η οµάδα αν είχε ειδοποιηθεί. «Εχουν εκδοθεί αφίσες µε τους εθελοντές σε κάθε χωριό και είναι αναρτηµένες σε δηµόσιους χώρους και καταστήµατα. Είναι ιδιαίτερα σηµαντικό µαζί µε το ΕΚΑΒ να καλούµαστε κι εµείς» επισηµαίνει. Το δίκτυο ξεκίνησε πριν από τρία χρόνια, µε αφορµή τις σοβαρές ελλείψεις που παρατηρούνται στην υγειονοµική κάλυψη της χερσονήσου Κασσάνδρας και σχετίζονται κυρίως µε τις διακοµιδές. Το Κέντρο Υγείας Κασσάνδρειας διαθέτει µόλις ένα ασθενοφόρο, και πολλές µέρες µόνο σε πρωινή βάρδια, καλύπτοντας ολόκληρο το πρώτο «πόδι» της Χαλκιδικής που φιλοξενεί εκατοντάδες χιλιάδες τουρίστες τους θερινούς µήνες.
Το δίκτυο
Σήµερα, χάρη στη δραστηριοποίηση της οργάνωσης KIDS SAVE LIVES και της Ελληνικής Εταιρείας Επείγουσας Προνοσοκοµειακής Φροντίδας, έχει εξασφαλιστεί ένα κρίσιµο δίκτυο πολιτών-εθελοντών διασωστών, που καλύπτει όλα τα χωριά της χερσονήσου και διαθέτει 35 απινιδωτές, που φυλάσσονται σε δηµόσια και δηµοτικά κτίρια, σχολεία, εκκλησίες και ταχυδροµεία. «Η περίπτωση στο Πολύχρονο µας δικαιώνει. Ο άνθρωπος αυτός δεν θα ζούσε σήµερα αν δεν του γινόταν ΚΑΡΠΑ µέσα στα πρώτα κρίσιµα λεπτά. Αυτή είναι όλη η ουσία του προγράµµατος» λέει στο «Εθνος» ο πρωτεργάτης της πρωτοβουλίας, πρόεδρος της οργάνωσης, Αναστάσης Στεφανάκης, και προσθέτει: «Στα τρία αυτά χρόνια έχουµε 17 διασώσεις ανθρώπων: δύο το 2016, τέσσερις το 2017, οκτώ το 2018 και τρεις µέχρι σήµερα το 2019. ∆ύο από τις διασώσεις αυτές έγιναν από µαθητές, που διδάχτηκαν ΚΑΡΠΑ στα σχολεία από εκπαιδευτές µας».
- Μητσοτάκης στο υπουργικό: Δεν έχουμε την πολυτέλεια εφησυχασμού – Η ευθύνη δεν πάει διακοπές
- Σοκάρει Έλληνας από το Μαγδεμβούργο: «Νοσοκόμα μάς είπε ότι υπάρχουν μάλλον πάνω από 20 νεκροί»
- Χωρισμός για τον Μπασάρ Αλ Άσαντ - Διαζύγιο ζήτησε η σύζυγός του, Άσμα
- Πέθανε ο ηθοποιός Αρτ Έβανς σε ηλικία 82 ετών - Συμμετείχε στη δεύτερη ταινία «Die Hard»