Ελλάδα|20.06.2019 09:19

Η βροχή ενός μήνα έπεσε σε μία ώρα!

Newsroom

Η βροχή που συνήθως πέφτει όλο τον Ιούνιο έπεσε χθες μέσα σε μία ώρα στην Αθήνα και προκάλεσε χάος στην πρωτεύουσα. Χιλιάδες κάτοικοι, κυρίως στα βορειοανατολικά προάστια, αιφνιδιάστηκαν από τη βιαιότητα της μεσημεριανής καταιγίδας και το χαλάζι.

Εκατοντάδες οδηγοί είδαν τα αυτοκίνητά τους να σβήνουν στους πλημμυρισμένους δρόμους, ενώ οι κλήσεις στην Πυροσβεστική για απάντληση υδάτων και απεγκλωβισμούς έφτασαν τις 90. Αν και η βροχή ήταν δυνατή σχεδόν σε όλη την Αθήνα, τα περισσότερα προβλήματα καταγράφηκαν στην Αγία Παρασκευή, στον Γέρακα, στο Χαλάνδρι και στην Παλλήνη. Σύμφωνα με τα στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, το ύψος της βροχόπτωσης στην Αγία Παρασκευή έφτασε τα 62,1 mm και στου Παπάγου τα 49 mm. Επίσης, στις περίπου δύο ώρες που διήρκεσε η καταιγίδα έπεσαν 680 κεραυνοί σε όλη την Αττική.

Ο μετεωρολόγος και διευθυντής Ερευνών του Ινστιτούτου Ερευνών Περιβάλλοντος του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών, Κώστας Λαγουβάρδος, λέει στο «Εθνος» ότι το ύψος της βροχόπτωσης στις δύο περιοχές της Αθήνας ήταν εντυπωσιακό. «Μιλάμε για ένα πολύ μεγάλο ποσό βροχής. Συγκριτικά, το καλοκαίρι του 2018 είχαμε 102 χιλιοστά σε δύο ώρες στα Βριλήσσια, που είχαν ως αποτέλεσμα μεγάλες πλημμύρες. Επιπλέον, η Αθήνα έχει κατά μέσον όρο 62 χιλιοστά βροχής όλο τον Ιούνιο.

Είναι σαν να λέμε ότι χθες το μεσημέρι έριξε βροχή για όλο τον μήνα». Ακραία φαινόμενα Οπως εξηγεί, οι σταθμοί μέτρησης που τοποθετήθηκαν τα τελευταία χρόνια στου Παπάγου και στην Αγία Παρασκευή έχουν δείξει ότι και οι δύο περιοχές είναι από τις πιο βροχερές της Αθήνας, κάτι που, όπως λέει, αποδίδεται στη γεωγραφική θέση τους στους πρόποδες του Υμηττού. Αλλά και οι 680 κεραυνοί που έπεσαν στην Αττική μέσα σε μία ώρα είναι αξιοσημείωτοι, αν και όπως λέει ο κ. Λαγουβάρδος «έχουμε δει και περισσότερους στο παρελθόν σε άλλες καταιγίδες».

Σύμφωνα με την πρόγνωση των μετεωρολόγων, οι καταιγίδες θα συνεχιστούν και σήμερα, κυρίως στα ηπειρωτικά, τις μεσημβρινές και τις απογευματινές ώρες. Στην Κεντρική Μακεδονία τα φαινόμενα αναμένεται να είναι πρόσκαιρα ισχυρά και να συνοδεύονται από τοπικές χαλαζοπτώσεις. Μικρότερης έντασης αναμένονται στην Αττική και τη Θεσσαλονίκη, στην υπόλοιπη ηπειρωτική χώρα, στα Δωδεκάνησα και τα νησιά του Ιονίου. Αντίθετα, στις Κυκλάδες και την Κρήτη ο καιρός θα είναι αίθριος, με πρόσκαιρες νεφώσεις. Οι άνεμοι θα πνέουν βόρειοι-βορειοδυτικοί 3 με 5 μποφόρ και στα νοτιοανατολικά τοπικά 6 μποφόρ.

Η θερμοκρασία θα παραμείνει στα ίδια επίπεδα. Ο καιρός θα παρουσιάσει αισθητή βελτίωση από αύριο. Κύριο χαρακτηριστικό του θα είναι η ηλιοφάνεια στις περισσότερες περιοχές της χώρας, η οποία θα διακόπτεται από αραιά διαστήματα συννεφιάς. Οι όποιες βροχές και καταιγίδες θα περιοριστούν στα ορεινά και θα είναι μικρής διάρκειας, ενώ η θερμοκρασία θα αρχίσει να ανεβαίνει και το Σαββατοκύριακο θα προσεγγίσει τα επίπεδα των 35-36 βαθμών Κελσίου. Σύμφωνα με τη μακροπρόθεσμη πρόγνωση, ωστόσο, η ερχόμενη εβδομάδα θα ξεκινήσει και πάλι με βροχές και μικρής διάρκειας καταιγίδες, οι οποίες δεν θα έχουν την ένταση των φαινομένων των προηγούμενων ημερών. Η θερμοκρασία, επίσης, θα σημειώσει νέα μικρή πτώση.

βροχέςκαιρόςκαταιγίδες