Ελλάδα|21.06.2019 08:29

Υπόθεση Novartis: Ξαναχτυπά ο Αγγελής - Ζητά εξαίρεση Δηµητρίου και Δασούλα

Σοφία Φασουλάκη

Ακόµα ένα επεισόδιο προστέθηκε στο δικαστικό θρίλερ που εκτυλίσσεται τις τελευταίες εβδοµάδες µε φόντο τη Novartis, ενώ στο προσκήνιο µαίνεται ο «πόλεµος» ανάµεσα σε εισαγγελικούς λειτουργούς.

Επειτα από τη δεκασέλιδη αναφορά που κατέθεσε προχθές ο αντεισαγγελέας του Αρείου Πάγου Γιάννης Αγγελής, ζητώντας την ανάσυρση από το αρχείο των µηνύσεων των Αντώνη Σαµαρά, Ευάγγελου Βενιζέλου και Δηµήτρη Αβραµόπουλου, τις οποίες ο ίδιος είχε βάλει στο αρχείο, χθες υπέβαλε ακόµη ένα αίτηµα, το οποίο παράλληλα ήταν και αίτηµα εξαίρεσης των συναδέλφων του, Ξένης Δηµητρίου και Δηµητρίου Δασούλα.

Ενώπιον του τελευταίου είχε κληθεί να καταθέσει σήµερα στο πλαίσιο των καταγγελιών του εις βάρος της εισαγγελέως Εγκληµάτων Διαφθοράς Ελένης Τουλουπάκη, αλλά όπως όλα δείχνουν η κατάθεσή του θα καθυστερήσει. Ας πάρουµε, όµως, τα πράγµατα από την αρχή... 

Η αναφορά του Γ. Αγγελή δεν έτυχε ανταπόκρισης από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου, αφού δεν είχε πάρει την οδό που, όπως υποστηρίζουν άλλοι δικαστικοί λειτουργοί, όφειλε να πάρει. ∆ηλαδή να καταθέσει αίτηµα για ανάκληση των µηνύσεων από αρχείο στην εισαγγελέα του Αρείου Πάγου και εκείνη να το κάνει δεκτό αναθέτοντας την υπόθεση σε άλλον εισαγγελέα ή να µην το κάνει τελικά δεκτό.

Ετσι ο Γ. Αγγελής, ο οποίος είναι σε «πόλεµο» τόσο µε την εισαγγελέα του Αρείου Πάγου όσο και µε τους εισαγγελείς Εγκληµάτων ∆ιαφθοράς αλλά και µε τον... «Ρασπούτιν», υπέβαλε χθες το µεσηµέρι το επίµαχο αίτηµα στην Ξ. ∆ηµητρίου, πετώντας έτσι σε εκείνη το... µπαλάκι της ανάκλησης ή µη από το αρχείο. Στο ίδιο έγγραφο, όµως, αναφέρθηκε σε υπόνοιες µεροληψίας εις βάρος του, υποστήριξε ότι κάποιοι θέλουν να τον δουν από κατήγορο κατηγορούµενο, ζητώντας την εξαίρεση τόσο της Ξ. ∆ηµητρίου όσο και του αντεισαγγελέα ∆. ∆ασούλα.

Σύµφωνα µε τη νέα αναφορά του Γ. Αγγελή, οι συνάδελφοί του του απέκρυψαν ότι θα εξεταστεί και ως καταγγέλλων και ως καταγγελλόµενος και εξισώθηκαν όσα λέει ο ίδιος µε όσα του καταµαρτυρεί η Ελ. Τουλουπάκη, διερωτώµενος εάν η «όψιµη ευαισθησία» για διερεύνηση των καταγγελιών του και δη από την Εισαγγελία του Αρείου Πάγου «στο σύνολό τους, µε διπλή έρευνα», αποβλέπει στην απόσειση των ευθυνών που βαρύνουν κάποιους. «Πόση ψυχραιµία και πόση εµπιστοσύνη µπορώ να δείξω για την αντικειµενικότητα της έρευνας» αναφέρει ο Γ. Αγγελής, καταγγέλλοντας την Ξ. ∆ηµητρίου ότι έκανε τα... στραβά µάτια σε όσα της έλεγε µε την αναφορά του τον περασµένο Φεβρουάριο, ενώ τα βέλη του «στρέφονται» και κατά του συναδέλφου του ∆. ∆ασούλα, υποστηρίζοντας ότι «σύµφωνα µε τα ΜΜΕ, ενδεχοµένως να έχει διορίσει συγγενικό του πρόσωπο σε δηµόσια υπηρεσία», που δεν αποκλείεται να εποπτεύεται «από τον ωσεί προϊστάµενο της Εισαγγελίας ∆ιαφθοράς κ. Ρασπούτιν».

«Υστερα από τα παραπάνω ευλόγως µου δηµιουργούνται ερωτήµατα σχετικά µε την αντικειµενικότητα τόσο της έρευνας όσο και της δικής σας αµεροληψίας, εν όψει του γεγονότος ότι ο καθένας από εσάς αµέσως (η πρώτη) ή εµµέσως (ο δεύτερος) προσδοκά έννοµο συµφέρον από την εξέλιξη της σχετικής ποινικής έρευνας. Την οποία έρευνα, σηµειωτέον, ο δεύτερος θα διεξάγει, ενώ η πρώτη παρήγγειλε και θα κρίνει τα αποδεικτικά στοιχεία που θα συλλέξει ο δεύτερος. Ευελπιστώ ότι, εν όψει των παραπάνω αιτιάσεών µου, θα επιδείξετε τη δέουσα υπηρεσιακή ευαισθησία και θα απέχετε για λόγους ευπρέπειας αµφότεροι αυτοβούλως από κάθε ενασχόλησή σας µε την παρούσα ποινική έρευνα, σε αυτό το χρονικό σηµείο, εν όψει των παραπάνω αιτιάσεών µου» αναφέρει ο Γ. Αγγελής. Σύµφωνα µε πληροφορίες, η αίτηση εξαίρεσης των δύο εισαγγελικών λειτουργών έχει ήδη πάρει τον δρόµο της έρευνας, καθώς η δικονοµία προβλέπει την έκδοση βουλεύµατος που θα απαντά στις αιτιάσεις του Γ. Αγγελή. Ο πόλεµος στα ανώτατα κλιµάκια, λίγο πριν από τις εκλογές της 7ης Ιουλίου, έχει φουντώσει...

Γιάννης ΑγγελήςNovartisΞένη ΔημητρίουΕλένη Τουλουπάκη