Ελλάδα | 14.11.2018 18:01

Μετανάστες στα τουρκικά ΜΜΕ: Μας πήραν χρήματα και κινητά οι ελληνικές αρχές

Τίμος Φακαλής

H τουρκική ιστοσελίδα Haberler.com έδωσε το απόγευμα της Τετάρτης (14/11) φωτογραφίες με πρόσωπα των προσφύγων τα οποία σύμφωνα με την τουρκική ιστοσελίδα βασανίστηκαν από τις ελληνικές αρχές ενώ φιλοξενεί και δηλώσεις τους.

Σύμφωνα με τα όσα γράφουν τα τουρκικά ΜΜΕ, 14 μετανάστες από την Υεμένη, την Παλαιστίνη, την Αλγερία και το Μαρόκο πέρασαν τις προηγούμενες μέρες παράνομα στην Ελλάδα διασχίζοντας τον ποταμό Έβρο. Ωστόσο, σύμφωνα με τα ίδια μέσα της γειτονικής χώρας, εντοπίστηκαν άμεσα από τις ελληνικές αρχές και αφού κρατήθηκαν, κακοποιήθηκαν και επαναπροωθήθηκαν σε τουρκικό έδαφος. Όπως μεταδίδουν τα τουρκικά ΜΜΕ τους μετανάστες εντόπισαν γυμνούς κάτοικοι του χωριού Kiremitçi Salih στην περιοχή Uzunköprü της Αδριανούπολης.

Τα τουρκικά ΜΜΕ φιλοξενούν και δηλώσεις δύο μεταναστών οι οποίοι διηγούνται τα όσα πέρασαν στην Ελλάδα και ευχαριστούν την τουρκική πλευρά για την μεταχείριση απέναντί τους. Πρόκειται για τον 23χρονο Αλγερινός Abdulkadir Fikrash και την 25χρονη Μαροκινή Yasin Sidra. Όπως φέρεται να εξήγησε η 25χρονη στα τουρκικά ΜΜΕ προορισμός του ταξιδιού της ήταν η Ευρώπη.

Από την πλευρά του ο Abdulkadir Fikrash φέρεται να τόνισε στα τουρκικά ΜΜΕ ότι οι ελληνικές αρχές οδήγησαν πίσω τους μετανάστες αφού πρώτα τους πήραν τα χρήματα και τα κινητά τους τηλέφωνα. Τέλος αναφέρεται ότι κάτοικοι του τουρκικού χωριού αφού έδωσαν ρούχα και πρόσφεραν πρώτες βοήθειες στους μετανάστες τους παρέδωσαν στη Τουρκική Χωροφυλακή και από κει κατέληξαν στην Επαρχιακή Διοίκηση Μεταναστών της Αδριανούπολης.

Δικηγόροι από τον Έβρο οι οποίοι ρωτήθηκαν από το ethnos.gr για το περιστατικό τόνιζαν ότι πρόκειται για επικοινωνιακό παιχνίδι της Τουρκίας και το βίντεο είναι «fake». «Δεν θα πιστέψουμε τι λένε οι Τούρκοι, μπορούν να το διαχειρίζονται όπως θέλουν. Δεν γνωρίζουμε κάτι, και τέτοιου είδους συμπεριφορές δεν υιοθετούνται από τους Έλληνες Αστυνομικούς σε καμία περίπτωση», δήλωσε ο Πρόεδρος της Ένωσης Αστυνομικών Αλεξανδρούπολης Χρήστος Τουφάκης για το συμβάν.

βίντεομεταναστευτικόΤουρκία