Ελλάδα|24.06.2019 15:42

Αυτοψία στον Σχοινιά: Οι ξαπλώστρες έφυγαν, τα σκουπίδια ήρθαν (pics+vid)

Κώστας Στάμου
Λουκέτο στα μαγαζιά της παραλίας του Σχοινιά βάζει η απόφαση της Κτηματικής Υπηρεσίας, με την οποία απαγορεύει στους επιχειρηματίες να στρώσουν ξαπλώστρες μπροστά από τον αιγιαλό, με αποτέλεσμα εκατοντάδες εργαζόμενοι να μένουν στον δρόμο και η ακτή να λειτουργεί χωρίς καθαριότητα και χώρους υγιεινής. Την ίδια ώρα, οι ιδιοκτήτες των beach bars του Σχοινιά καταγγέλλουν ότι δεκάδες καντίνες και πρόχειρες καλύβες ξεφυτρώνουν στο πευκόδασος, λειτουργώντας παράνομα και χωρίς άδεια για την τοποθέτηση ξαπλωστρών.
Ολα ξεκίνησαν τον περασμένο Μάιο, όταν οι επιχειρηματίες του Σχοινιά ενημερώθηκαν πως δεν παίρνουν άδεια λειτουργίας, καθώς «πάνω από την παραλία υπάρχει έλος το οποίο έχει χαρακτηριστεί αρχαιολογικός χώρος και περιοχή Natura, και έτσι η απόσταση των οικοπέδων τους από τον αιγιαλό πρέπει να μεγαλώσει». Παράλληλα, το Λιμεναρχείο, στο οποίο πέρασε με ΦΕΚ η αστυνόμευση του Σχοινιά, επέβαλε στους επιχειρηματίες να εκμεταλλευτούν μόνο 300 τ.μ. από την παραλία, έκταση η οποία αφήνει περιθώρια μόνο για 40 ξαπλώστρες.

«Όταν κόβεις σε ένα μαγαζί τις 700 ομπρέλες και το αφήνεις με 40 εν μέσω τουριστικής σεζόν, στην ουσία δεν το αφήνεις να δουλέψει» λέει στο ethnos.gr ο Μιχάλης Μπιτζιλέος, επιχειρηματίας της παραλίας του Σχοινιά, ο οποίος για φέτος θα κρατήσει κλειστό το μαγαζί του έπειτα από έξι χρόνια. Όπως καταγγέλλει, η απάντηση που τους έδωσε η Κτηματική Υπηρεσία είναι πως έχουν μεν τα πιστοποιητικά του Κτηματολογίου, αλλά είναι παράνομοι και τα πρόστιμα που προβλέπονται σε περίπτωση παράνομης λειτουργίας ξεπερνούν τα 50.000 ευρώ.

«Αυτό με τον βάλτο ξεκίνησε το 2013. Μέχρι φέτος βάζαμε κανονικά ξαπλώστρες, πληρώναμε τη χρήση του αιγιαλού στο Ταμείο Παρακαταθηκών και Δανείων, και αν έμπαινε πρόστιμο, μας το διέγραφαν, καθώς δεν υπήρχε καταπάτηση» εξηγεί ο κ. Μπιτζιλέος και τονίζει πως όσα beach bars λειτουργούν φέτος στον Σχοινιά δεν έχουν ομπρέλες και ξαπλώστρες στην παραλία. «Δουλεύουν δύο-τρία μαγαζιά, αλλά μέσα στον χώρο τους. Η παραλία δεν έχει ξαπλώστρες και ο κόσμος που κατεβαίνει για μπάνιο στήνει μόνος του. Γεμίζει η παραλία σκουπίδια και μετά τρέχουμε εμείς να τα μαζέψουμε» προσθέτει.

«Δεν έκαναν λίγο υπομονή να τα βρούμε σαν πυρόπληκτος δήμος. Πέρυσι μετά τη φωτιά δεν πατούσε άνθρωπος στα μαγαζιά μας και φέτος που περιμένανε να πάρουμε μια ανάσα κλείσαμε. Ο, τι λεφτά βάλαμε πριν από τη σεζόν τα κλαίμε. Εγώ με δικό μου μαγαζί βγαίνω στο μεροκάματο στα 37 μου και τόσα παιδιά μένουν χωρίς δουλειά» λέει με πικρία ο νεαρός επιχειρηματίας.

Στο ethnos.gr μίλησε και ο ιδιοκτήτης του ιστορικού beach bar Καράβι, το οποίο έχει συνδέσει το όνομά του με την παραλία του Σχοινιά και φέτος για πρώτη χρονιά θα παραμένει κλειστό.«Μας ανάγκασαν να κλείσουμε μόνοι μας τα μαγαζιά μας, με το έτσι θέλω. Κλείσαμε εμείς και βγήκαμε στην παραλία και είδαμε ξαπλώστρες από παράνομες καντίνες χωρίς άδεια. Οι μισοί δουλεύουν παράνομα εδώ. Τρεις είχαμε άδεια και κλείσαμε. Έμειναν όσοι έκαναν τακτοποίηση του αυθαίρετου. Υπάρχει εδώ επιχειρηματίας που χρεώνει 24 ευρώ την ξαπλώστρα σε δημόσιο κτήμα και η απάντηση που μας έδωσε ο υπουργός ήταν πως οι παραλίες θα μείνουν ελεύθερες για τον κόσμο» δηλώνει στο ethnos.gr ο Χαράλαμπος Μανιάτης, ενώ καταγγέλλει πως πίσω από αυτή την ιστορία κρύβονται συμφέροντα που θέλουν να δοθεί σε συγκεκριμένα άτομα ο Σχοινιάς».

Το φετινό καλοκαίρι ο κ. Μανιάτης θα κρατήσει κλειστό το Καράβι και οι 28 εργαζόμενοι της επιχείρησής του θα μείνουν χωρίς δουλειά. Ο ίδιος επιστρέφει τα χρήματα από τις χορηγίες που είχε κλείσει για τη φετινή σεζόν και πουλά τις ξαπλώστρες και τις ομπρέλες για να ξεπληρώσει τα χρέη του. Το μεγάλο του παράπονο, ωστόσο, είναι η εικόνα που παρουσιάζει σήμερα η άλλοτε πεντακάθαρη παραλία του Σχοινιά. «Αυτές τις ημέρες φιλοξενώ την αποστολή της εθνικής ομάδας beach volley της Τουρκίας. Σε τουρνουά που στέλνουν αθλητές μας στους Ολυμπιακούς Αγώνες. Ήρθαν οι άνθρωποι και φωτογράφιζαν τις στοίβες από σκουπίδια στην παραλία. Κάθε Κυριακή γεμίζει το πευκόδασος με σκουπίδια και οι άνθρωποι δεν έχουν μια τουαλέτα να πάνε» υπογραμμίζει ο κ. Μανιάτης.

σκουπίδιαλουόμενοιΣχοινιάς