Ελλάδα|30.06.2019 15:03

Χαλκιδική: Πολύωρες διακοπές ρεύματος ταλαιπωρούν τουρίστες και κατοίκους

Newsroom

Στα όριά του βρίσκεται το ηλεκτρικό δίκτυο στον τουριστικότερο νομό της Βόρειας Ελλάδας, τη Χαλκιδική, με αποτέλεσμα να σημειώνονται συχνές διακοπές ρεύματος, από ολιγόλεπτες μέχρι πολύωρες και μάλιστα βραδινές ώρες Παρασκευής και Σαββάτου, όταν όλες οι περιοχές του νομού γεμίζουν από τουρίστες και επισκέπτες.

Όπως ανέφεραν στο ethnos.gr ο πρόεδρος του Επιμελητηρίου Χαλκιδικής, Γιάννης Κουφίδης, αλλά και εκπρόσωποι άλλων φορέων της Χαλκιδικής, ολιγόλεπτες διακοπές ρεύματος σημειώνονται φέτος το καλοκαίρι σχεδόν σε όλες τις περιοχές του νομού. 

Ωστόσο, το πρόβλημα είναι εντονότερο στο Δήμο Αριστοτέλη, ο οποίος περιλαμβάνει όλη την παραθαλάσσια έκταση της ανατολικής πλευράς του κορμού του νομού, την περιοχή του τρίτου ποδιού μέχρι τα όρια με το Άγιον Όρος, το μόνο κατοικημένο νησί της Χαλκιδικής, την Αμμουλιανή και τα ορεινά Μαντεμοχώρια.

Στη συγκεκριμένη περιοχή για δύο συνεχόμενα Παρασκευοσαββατοκύριακα σημειώθηκαν πολύωρες διακοπές ρεύματος, τη μία φορά βράδυ Παρασκευής, περίπου από τις 9:00 και μέχρι τις πρώτες πρωινές ώρες του Σαββάτου και τη δεύτερη Σαββατόβραδο πάλι περίπου από τις 9:00 έως τις πρώτες πρωινές ώρες της Κυριακής. 

Και στις δύο περιπτώσεις η διακοπή ρεύματος σημειώθηκε, όταν η κίνηση σε όλα τα καταστήματα βρισκόταν στο ζενίθ της, με αποτέλεσμα η οικονομική ζημιά να είναι πολύ μεγάλη για τους επιχειρηματίες.

«Είναι γεγονός ότι η περιοχή μας βρέθηκε αντιμέτωπη με δύο πολύωρες διακοπές ρεύματος για δύο συνεχόμενα Σαββατοκύριακα. Τα μαγαζιά αυτές τις μέρες περίμεναν, αλλά δεν κατάφεραν να δουλέψουν. Αν συμβεί μία φορά, θα πεις ότι είναι τυχαίο. Αν επαναλαμβάνεται, τότε αντιλαμβάνεσαι ότι κάτι συμβαίνει κι έτσι δημιουργούνται προβλήματα. Μας είπαν ότι την πρώτη φορά η διακοπή οφείλεται σε κεραυνό και τη δεύτερη σε βλάβη στον υποσταθμό. Όμως, εμείς εκτιμούμε ότι οφείλεται σε κακή συντήρηση, διότι διακοπές σημειώνονται και το χειμώνα», λέει στο ethnos.gr ο δήμαρχος Αριστοτέλη, Γιώργος Ζουμπάς.

Ο ίδιος υποστήριξε ακόμα ότι, αν συνεχιστούν οι διακοπές ρεύματος, η περιοχή θα αντιμετωπίσει και πρόβλημα λειψυδρίας.

«Αν συνεχιστεί αυτό, εκτός από δυσφήμηση τα περιοχής μας, θα αντιμετωπίσουμε μεγάλα προβλήματα και με το νερό. Τα καλοκαίρι η κατανάλωση αυξάνεται και αν σταματήσουν, για παράδειγμα για δέκα ώρες, οι αντλίες που γεμίζουν τις δεξαμενές, θα μείνουμε χωρίς νερό», τονίζει ο δήμαρχος Αριστοτέλη.

«Κακή συντήρηση και έλλειψη προσωπικού»

Στην κακή συντήρηση του ηλεκτρικού δικτύου και στην έλλειψη προσωπικού στη ΔΕΔΔΗΕ στη Χαλκιδική αποδίδει το πρόβλημα των διακοπών ρεύματος ο κ. Κουφίδης. Ο ίδιος υποστηρίζει ότι συνέπεια αυτών είναι να δημιουργούνται τεράστια προβλήματα στη λειτουργία των καταστημάτων. Εκφράζει, παράλληλα, φόβους για κορύφωση των προβλημάτων, όταν τον Ιούλιο και τον Αύγουστο θα αυξηθούν σημαντικά οι τουρίστες και οι επισκέπτες στη Χαλκιδική.

«Το πρόβλημα είναι γενικό. Οφείλεται στην κακή συντήρηση κατά τη διάρκεια του χειμώνα και στην έλλειψη προσωπικού στη ΔΕΔΔΗΕ. Έτσι, τα προβλήματα δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν το καλοκαίρι. Μέχρι στιγμής δεν είχαμε καταιγίδες και κεραυνούς, δεν είχαμε μεγάλους καύσωνες, ούτε πάρα πολύ κόσμο, για να υπάρχει μεγάλη κατανάλωση ρεύματος και όμως, σημειώνονται ολιγόλεπτες ή πολύωρες διακοπές σε ολόκληρο το νομό», σημειώνει ο κ. Κουφίδης.

«Δυσφήμιση στους τουρίστες»

Από την πλευρά του ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Τουριστικών Καταλυμάτων Θεσσαλονίκης και Χαλκιδικής, Δημήτρης Χαδαλής, τονίζει ότι οι συχνές και πολύωρες διακοπές ρεύματος δημιουργούν μία πολύ άσχημη εικόνα στους τουρίστες, οι οποίοι εκφράζουν πλέον σοβαρά παράπονα, ενώ συνέπεια είναι να έχουν καταστραφεί και αρκετές ηλεκτρικές συσκευές.

«Το τελευταίο 15νθήμερο οι διακοπές ρεύματος είναι πολύωρες και συχνές. Έχουν προκαλέσει πολλές καταστροφές σε ηλεκτρικές συσκευές. Έχουμε τουρίστες, οι οποίοι αντιμετωπίζουν προβλήματα και μας κάνουν παράπονα. Η δυσφήμιση του τουριστικού προϊόντος στην περιοχή μας είναι δεδομένη, αν το πρόβλημα συνεχιστεί», τονίζει ο κ. Χαδαλής.

διακοπές ρεύματοςΧαλκιδική