Ελλάδα|05.07.2019 19:41

Φυλακές Κορυδαλλού: Τι απαντούν για το σουβλατζίδικο υπουργείο και σωφρονιστικοί (pic)

Newsroom

Μετά τις αποκαλύψεις για καζίνο και κρεπερί μέσα στις φυλακές Κορυδαλλού, μια νέα φωτογραφία που έρχεται στο φως της δημοσιότητας αποκαλύπτει ότι στο σωφρονιστικό κατάστημα λειτουργεί και σουβλατζίδικο. Μάλιστα, σύμφωνα με το astinomiko.gr, λειτουργεί κάθε Σαββατοκύριακο και εξυπηρετεί μέχρι και 400 άτομα. «Ιδιοκτήτης», σύμφωνα πάντα με πληροφορίες της ίδιας πηγής, φέρεται να είναι ένας κρατούμενος ο οποίος εκτίει την ποινή του για συμμετοχή σε τρομοκρατική οργάνωση.

Εχει και υπαλλήλους

Το «μαγαζί» βρίσκεται στον δεύτερο όροφο της α’ πτέρυγας των φυλακών και είναι πλήρως εξοπλισμένο. Μάλιστα, επειδή το πελατολόγιο είναι μεγάλο -αφού πλήθος κρατουμένων το επισκέπτεται ο «ιδιοκτήτης»- έχει φροντίσει να κάνει και προσλήψεις άλλων κρατουμένων των φυλακών Κορυδαλλού οι οποίοι πληρώνονται προκειμένου να εργάζονται είτε ως ψήστες είτε ως σερβιτόροι.

Έπειτα από όλα αυτά, κύκλοι από την πλευρά των σωφρονιστικών υπαλλήλων κάνουν λόγο στο ethnos.gr για «ζούγκλα» στις φυλακές Κορυδαλλού και πως μέσα εκεί, πια, δεν έχει κανένα έλεγχο το κράτος. Πηγές του υπουργείου Δικαιοσύνης, σχολιάζοντας τις φωτογραφίες που είδαν το φως της δημοσιότητας, σημειώνουν ότι σε όλες τις φυλακές υπάρχουν κοινόχρηστοι χώροι που λειτουργούν ως κουζίνες με τους κρατούμενους να προμηθεύονται πρώτες ύλες από τις φυλακές και να μαγειρεύουν ο ίδιοι. Οτιδήποτε παράνομο ελέγχεται και κατάσχεται, ανέφεραν.

Την κατάσταση στον Κορυδαλλό είχε καταγράψει πρόσφατα το «Εθνος της Κυριακής». Στις έξι πτέρυγές της συνυπάρχουν κρατούµενοι που υποµένουν τη βάσανο του εγκλεισµού προσπαθώντας να γίνουν καλύτεροι άνθρωποι, και άλλοι που καταργούν όλους τους «άγραφους» κανόνες και προσπαθούν να επιβληθούν και να κάνουν «κουµάντο». Όπως έχει γράψει το Έθνος της Κυριακής, τον τελευταίο χρόνο σηµειώνονται περιστατικά που δείχνουν ότι υπάρχει µία ισορροπία τρόµου ανάµεσα στους σωφρονιστικούς υπαλλήλους και µία µερίδα «σκληρών» κρατουµένων. Η φράση «ξέρεις ποιος είµαι εγώ;» ακούγεται αρκετά συχνά από εγκλείστους που δεν θέλουν να συµµορφωθούν µε τους εσωτερικούς κανόνες λειτουργίας.

Αυτή είναι η φωτογραφία από τις φυλακές Κορυδαλλού την οποία δημοσίευσε το astinomiko.gr,

Μόλις τα ξηµερώµατα της περασµένης ∆ευτέρας κρατούµενος της ∆’ Πτέρυγας, αλβανικής καταγωγής, χτύπησε µε σίδερο στο κεφάλι υπάλληλο του Κορυδαλλού, ο οποίος κατέληξε στο νοσοκοµείο, όπου του έκαναν εννέα ράµµατα.

Νωρίτερα ο κρατούµενος είχε ζητήσει από τον υπαρχιφύλακα της πτέρυγας να τον µεταφέρει στο ιατρείο γιατί δεν αισθανόταν καλά. Μάλιστα επειδή, όπως είπε, δεν µπορούσε ούτε να περπατήσει, ζήτησε από συγκρατούµενό του να τον βοηθήσει µέχρι να φτάσει στο ιατρείο. Ετσι, ο σωφρονιστικός υπάλληλος του ιατρείου βρέθηκε µόνος του µε δύο άτοµα, όπου και δέχτηκε την επίθεση ενώ ήταν γυρισµένος µε την πλάτη στον ασθενή. Οπως σε όλες τις φυλακές, πολλώ δε µάλλον στον Κορυδαλλό, υπάρχουν οµαδοποιήσεις, που γίνονται συνήθως ανά πτέρυγα.

Α' πτέρυγα - Θεατρικές παραστάσεις από νεοτροµοκράτες

Εδώ κρατούνται άτοµα που κατηγορούνται για ενέργειες της «νεοτροµοκρατίας», µαζί µε οµογενείς από χώρες της πρώην Σοβιετικής Ενωσης. Οι δύο «οµάδες» συνυπάρχουν µεταξύ τους, χωρίς προβλήµατα. Στην πρώτη είναι κυρίως µέλη της «Συνωµοσίας Πυρήνων της Φωτιάς», κάποια εκ των οποίων συµµετείχαν πέρυσι και σε θεατρικές παραστάσεις εντός του Κορυδαλλού. Υπήρχαν, µάλιστα, µέλη των «Πυρήνων της Φωτιάς» που ξεχώρισαν για τις υποκριτικές τους ικανότητες. Τη θεατρική οµάδα κρατουµένων είχε παρακολουθήσει και ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης Κώστας Καζάκος. Η «οµάδα» µε τον καιρό, πάντως, µικραίνει, καθώς πολλά από τα µέλη των «Πυρήνων» αποφυλακίζονται.

Β' πτέρυγα - Γεωργιανοί, Αραβες, Αφγανοί, Ροµά και το διαβόητο «Λίπος»

Στο κτίριο κρατούνται Γεωργιανοί, Αφγανοί, Ροµά και Αραβες. Εκεί βρίσκεται εδώ και έναν χρόνο ο περιβόητος Λάσα, γνωστός µε το ψευδώνυµο «το Λίπος». Πρόκειται για Γεωργιανό κακοποιό, ο οποίος είχε χαρακτηριστεί ως ένας από τους αρχηγούς της γεωργιανής µαφίας παγκοσµίως. Ο Λάσα έγινε από την πρώτη στιγµή... ευπρόσδεκτος στη Β’ Πτέρυγα, όπου πλέον φέρεται να χαίρει του «σεβασµού» των συγκρατουµένων του και είναι σαν ένας άτυπος «αρχηγός» της πτέρυγας. Το «φαινόµενο» αποδεικνύει τη σηµασία που έχουν τα «αξιώµατα» στις τάξεις των Γεωργιανών κακοποιών. Πρόσφατα είχε γίνει αιµατηρή συµπλοκή στη Β’ Πτέρυγα ανάµεσα σε Γεωργιανούς και Αφγανούς, µε αποτέλεσµα να καταλήξουν στο νοσοκοµείο τρία άτοµα.

Γ' πτέρυγα - Σκληροί ποινικοί δίπλα στο κελί του «Τίτι»

Στην πτέρυγα αυτή υπερτερούν αριθµητικά οι Αλβανοί ποινικοί και ακολουθούν οι Ροµά και οι Αραβες. Εκεί όποιος κρατούµενος έχει κάνει τα περισσότερα εγκλήµατα έχει έναν «λόγο» παραπάνω από τους άλλους. Στη Γ’ κρατείτο και ο περίφηµος «Τίτι». Πρόκειται για τον επικίνδυνο ποινικό, που καταζητείται µετά την απόδρασή του από τη ∆ιεύθυνση Μεταγωγών. Μεταξύ άλλων κατηγορείται για τη δολοφονία σεφ στην Καισαριανή. Στον Κορυδαλλό ήταν γνωστός ως «Τσέλο» και για ένα διάστηµα έπαιρνε «έξτρα» µέτρα ασφαλείας, γιατί φοβόταν ότι θα τον σκοτώσουν συµπατριώτες του, µε τους οποίους είχε διαφορές.

Δ' πτέρυγα - Ο «παλιός» στο κτίριο των πολλών μεταγωγών

Εδώ κρατούνται άτοµα αλβανικής καταγωγής. Εκεί είχε µείνει για µικρό διάστηµα ο «Τίτι», πριν «µετακοµίσει» στη Γ’. Σύµφωνα µε πληροφορίες, ο 34χρονος είχε «µαστιγώσει» στον Κορυδαλλό σωφρονιστικό, χωρίς όµως ο τελευταίος να τον καταγγείλει ονοµαστικά. Στην πτέρυγα δεν υπάρχει κάποιος «αρχηγός», κυρίως γιατί υπάρχουν συχνές εναλλαγές στη σύνθεσή της λόγω των πολλών µεταγωγών. Ενας από τους κρατουµένους, πάντως, είναι µε διαφορά ο παλιότερος και θεωρείται το «µυαλό» της πτέρυγας. Στη ∆’ βρίσκεται και το κελί του άντρα αλβανικής καταγωγής που χτύπησε µε σίδερο σωφρονιστικό στο ιατρείο.

Ε' πτέρυγα - Κούρδοι, Τούρκοι και ο αρχηγός της «μαφίας των φυλακών»

Οι περισσότεροι έγκλειστοι στην Ε’ Πτέρυγα είναι Κούρδοι, οι οποίοι βαρύνονται µε εγκλήµατα που σχετίζονται κυρίως µε τη λαθροδιακίνηση και άλλα συναφή αδικήµατα. Μαζί τους κρατούνται Τούρκοι και κάποια από τα «βαριά» ονόµατα της αλβανικής µαφίας, όπως ο Κλοντιάν Λεκοτσάι που κατηγορείται ως φυσικός αυτουργός της δολοφονίας Ζαφειρόπουλου και φέρεται ως ο αρχηγός της «µαφίας των φυλακών».

Κούρδος µε πολλά χρόνια φυλακής στην «πλάτη» είναι ένας από τους άτυπους «επικεφαλής» της πτέρυγας. Κούρδοι και Τούρκοι κρατούµενοι ήταν αυτοί που επενέβησαν και βοήθησαν τον Νίκο Μαζιώτη όταν είχε δεχθεί επίθεση το 2017 στο κελί του.. Σήµερα ο µόνος που βρίσκεται εκεί από τους καταδικασθέντες για τροµοκρατία είναι ο Αλ. Γιωτόπουλος.

ΣΤ' πτέρυγα - Βλαστός, Μαζιώτης αλλά και... VIP κρατούµενοι

Εγινε γνωστή ως «VIP» πτέρυγα, λόγω των «ανέσεων» που προσέφερε στους κρατουµένους. Σήµερα, πάντως, σωφρονιστικοί υπάλληλοι εξηγούν ότι είναι µια πτέρυγα σαν όλες τις άλλες. Εκεί βρίσκονται πολλά άτοµα που έχουν καταδικαστεί για αδικήµατα που σχετίζονται µε τον κόσµο της νύχτας. Ηταν η πτέρυγα του Στεφανάκου και του Σκαφτούρου, η οποία πάντα έµενε «καθαρή» από ναρκωτικά, κατ’ εντολήν των κρατουµένων που µισούσαν τις παραισθησιογόνες ουσίες και είχαν τη δύναµη να επιβάλουν τη θέλησή τους. Σήµερα στη ΣΤ’ είναι το κελί του Παναγιώτη Βλαστού, αλλά και του Νίκου Μαζιώτη, αρχηγού του «Επαναστατικού Αγώνα».

Κανονισμός μόνο στα χαρτιά - Τα κινητά, οι «ζωγραφιές», η πόκα και οι µόνιµοι ταραξίες

Η χρήση κινητών τηλεφώνων από κρατουµένους είναι «κοινό µυστικό» στις φυλακές Κορυδαλλού. Αυτό αποδεικνύεται και από τις δικογραφίες που συντάσσει κατά καιρούς η Αστυνοµία, στις οποίες περιλαµβάνεται πλήθος από καταγεγραµµένες τηλεφωνικές συνοµιλίες. Ενα φαινόµενο που παρατηρείται είναι οι «ισχυροί» και µε µεγαλύτερη οικονοµική δυνατότητα κρατούµενοι να δίνουν κινητά τηλέφωνα σε συγκρατουµένους τους που δεν έχουν, προκειµένου να µη βρεθούν πάνω τους σε τυχόν έλεγχο. Το «αντάλλαγµα» γι’ αυτόν που κρατάει το ξένο κινητό είναι να µπορεί και αυτός να τηλεφωνεί στους δικούς του, όση ώρα το έχει στην κατοχή του.

Ρισκάρουν την αναφορά

Εξίσου προβληµατίζει τις Αρχές και το γεγονός ότι τα κελιά πολλές φορές δεν κλείνουν, σύµφωνα µε πληροφορίες, τις ώρες που προβλέπεται από τον εσωτερικό κανονισµό λειτουργίας. Παρότι υπάρχει ο φόβος της «ζωγραφιάς», όπως λέγεται στη γλώσσα της φυλακής η αναφορά, πολλοί το ρισκάρουν για να µείνουν µία ώρα παραπάνω έξω. Τις βραδινές ώρες δεν είναι λίγοι αυτοί που παίζουν χαρτιά. Το αγαπηµένο παιχνίδι της φυλακής είναι η πόκα. Οι Αρχές είχαν εξετάσει στο παρελθόν το κατά πόσον µπορεί να υπάρχουν κρατούµενοι που εµφανίζονται ως «εγγυητές» στα παιχνίδια µε τα χαρτιά, προκειµένου οι παίκτες να είναι σίγουροι ότι θα πληρωθούν όταν κερδίσουν, ακόµα και εάν ο χαµένος είναι κάποιος «ισχυρός» της φυλακής.

Οι Αρχές είχαν ερευνήσει την περίπτωση οι «εγγυητές» να παίρνουν ποσοστό (10-15%) από τα κέρδη του τραπεζιού. Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι υπάρχουν κρατούµενοι που εκµυστηρεύονται στον περίγυρό τους πως αναγκάστηκαν να γίνουν µέλη κάποιας οµάδας στον Κορυδαλλό για να προστατεύσουν τον εαυτό τους. Είτε γιατί µπορεί να έχουν εχθρούς στον έξω κόσµο και να φοβούνται επίθεση, είτε γιατί εντός φυλακής είναι πιο δύσκολο για κάποιον να είναι εκτός «φατριών». Αρµόδιες πηγές εκτιµούν ότι στον Κορυδαλλό υπάρχουν περίπου 70-80 έγκλειστοι που προκαλούν προβλήµατα, προσθέτοντας ότι υπάρχουν και πολλά θετικά παραδείγµατα κρατουµένων.

Κρατούµενοι µε αυξηµένη «επιρροή» έχει παρατηρηθεί ότι συµµετέχουν σε εργασίες εντός της πτέρυγάς τους, όπως για παράδειγµα στην καθαριότητα, αναλαµβάνοντας τον ρόλο του συντονιστή. «Κανείς δεν θέλει να ζει σε έναν βρώµικο χώρο» λέει πηγή µε γνώση της φυλακής. Οσον αφορά στη στελέχωση των υπηρεσιών του Κορυδαλλού, έγινε µια προσπάθεια από την κυβέρνηση για ενίσχυση του αριθµού των φυλάκων, µέσω της αύξησης των οργανικών θέσεων από 232 σε 307. Επίσης, µε την προκήρυξη «6Κ 2018» προσλαµβάνονται 98 νέοι υπάλληλοι, ενώ την ίδια ώρα θα αποχωρήσουν από τη φυλακή 35 άτοµα, που είχαν µετατεθεί εκεί από τη ∆ηµοτική Αστυνοµία. Πρακτικά αυτό σηµαίνει ότι τελικά το προσωπικό του Κορυδαλλού θα αυξηθεί κατά 63 άτοµα.


σουβλατζίδικοφυλακές Κορυδαλλού