Ελλάδα | 16.11.2018 11:13

Δύο μυστικοί αστυνομικοί «τρύπωσαν» και ξήλωσαν το κύκλωμα της κόκας

Newsroom

Των Αλέξανδρου Καλαφάτη, Σοφίας Σπίγγου

Δύο μυστικούς πληροφοριοδότες, οι οποίοι διείσδυσαν στο κύκλωμα διακίνησης 382 κιλών κοκαΐνης αξίας 11.000.000 ευρώ, χρησιμοποίησε η Αστυνομία, προκειμένου να συλλέξει στοιχεία για τη δράση του καρτέλ με έδρα το Εκουαδόρ και «πλοκάμια» στην Αθήνα, καθώς υπήρχαν πληροφορίες ότι Ελληνες θα διακινούσαν με ιστιοφόρο τεράστια ποσότητα καθαρής κοκαΐνης.

Οι «undercover» αστυνομικοί φέρονται να απέκτησαν σχέσεις με τα μέλη του κυκλώματος πρόσφατα, συγκεντρώνοντας στοιχεία για τη ζωή και τις σχέσεις τους με πρόσωπα σε χώρες της Λατινικής Αμερικής.

Συνδετικός κρίκος των τριών Ελλήνων και του καρτέλ θεωρείται από τις Αρχές άνδρας αλβανικής καταγωγής, ο οποίος διατηρούσε σχέσεις με τον 41χρονο Ελληνα που συνελήφθη στην Αθήνα.

Ο 41χρονος δήλωνε άνεργος και είχε απασχολήσει στο παρελθόν τις Αρχές για εμπλοκή σε κύκλωμα διακίνησης 200 κιλών ακατέργαστης κάνναβης. Ο δεύτερος συλληφθείς είναι ένας 63χρονος ο οποίος διατηρεί μάντρα αυτοκινήτων στο Κορωπί και ο τρίτος ένας 42χρονος, γιος γνωστής αστρολόγου και ιδιοκτήτης καφετέριας στον Πειραιά.

Ο 63χρονος και ο 41χρονος φέρονται να ήταν υπεύθυνοι για τον σχεδιασμό, την οργάνωση και τη χρηματοδότηση της θαλάσσιας μεταφοράς από το Εκουαδόρ στην Αυστραλία. Αμεσος συνεργάτης φέρεται να ήταν ο 42χρονος, ο οποίος ήταν υπεύθυνος για τον έλεγχο καταλληλότητας του σκάφους και την εύρεση καπετάνιου. Αρμόδιες πηγές αναφέρουν, πάντως, στο Εθνος ότι «το προφίλ των συλληφθέντων δεν ταιριάζει με άτομα που θα είχαν την οικονομική δυνατότητα να χρηματοδοτήσουν ένα τόσο πολυδάπανο ταξίδι στην Αυστραλία. Ετσι, οι υπηρεσίες ασφαλείας συνεχίζουν την έρευνα για να εξακριβωθεί εάν υπήρχε κάποιος αφανής χρηματοδότης και οι τρεις κατηγορούμενοι ήταν απλώς η “βιτρίνα"».

Αρνείται τις κατηγορίες

Ο γιος της αστρολόγου, ο οποίος αρνήθηκε στους αστυνομικούς ότι συμμετείχε στη διακίνηση ναρκωτικών, είχε ταξιδέψει στο Εκουαδόρ και είχε φωτογραφίσει το επίμαχο ιστιοφόρο με το όνομα «Sunset».

Κοκαΐνη 382 κιλών κατασχέθηκε μέσα στο ιστιοφόρο, ενώ εννέα άτομα συνελήφθησαν

«Συνεργαζόμουν με έναν έμπορο αυτοκινήτων και ταξίδεψα στο Εκουαδόρ στο πλαίσιο μιας δουλειάς για μεταφορά κακάο. Οταν συναντήθηκα με τους ανθρώπους της εταιρείας με την οποία θα έκλεινα τη δουλειά, μου ζήτησαν να τους κάνω μια χάρη. Μου ζήτησαν να δω και να φωτογραφίσω ένα σκάφος και στη συνέχεια να παραδώσω τις φωτογραφίες σε έναν Αλβανό στην Ελλάδα, ώστε να του υποδείξω κάποιον σκίπερ» φέρεται να είπε στους αστυνομικούς, υπογραμμίζοντας ότι τον πίεζαν να βρει δικηγόρο και να τους φτιάξει ελληνικά χαρτιά. Αφού γύρισε στην Ελλάδα, όπως υποστηρίζει, άρχισε να υποψιάζεται ότι το σκάφος δεν προοριζόταν για μεταφορά κακάου, αλλά μάλλον για μεταφορά ναρκωτικών ουσιών, και άρχισε να απομακρύνεται από αυτούς, κάτι που -όπως λέει- του το επεσήμανε και ο συγκατηγορούμενός του έμπορος αυτοκινήτων, λέγοντάς του ότι αυτά τα πράγματα είναι επικίνδυνα.

«Αρχισα να δέχομαι απειλές από τους ανθρώπους στο Εκουαδόρ, αλλά δεν είχα ποτέ οικονομικές συναλλαγές μαζί τους, ούτε είδα ποτέ ναρκωτικά εκεί» προσέθεσε. Ο δικηγόρος του 42χρονου, Σπύρος Βλάσης, δηλώνει στο «Εθνος» ότι η δικογραφία στερείται αποδεικτικών στοιχείων: «Μας προξένησε έκπληξη η έλλειψη οποιουδήποτε σοβαρού και αξιόπιστου αποδεικτικού μέσου από το οποίο να προκύπτει έστω και κατά το ελάχιστο η συμμετοχή του εντολέως μου στην τέλεση οποιασδήποτε άδικης πράξης. Επίσης, είναι γνωστό και εύκολα αποδεικτέο ότι ουδεμία σχέση ή γνώση διαθέτει σχετικά με οποιουδήποτε είδους σκάφος, ώστε να είναι σε θέση να ελέγξει ή να συμβουλεύσει για τη ναύλωση ή την πλεύση του».

Πληροφορίες αναφέρουν, πάντως, ότι οι ελληνικές Αρχές αναμένουν να λάβουν δικογραφικό υλικό για την υπόθεση από το Εκουαδόρ. Από την πλευρά τους, τόσο ο έμπορος αυτοκινήτων όσο και ο Αλβανός συγκατηγορούμενός του φέρονται να επικαλέστηκαν το δικαίωμα της σιωπής. Σημειώνεται ότι ο έμπορος φέρεται να αρνείται τις κατηγορίες, όπως δήλωσε κατά την έξοδό του από τα δικαστήρια ο συνήγορός του, Σάκης Κεχαγιόγλου. Οι συλληφθέντες θα απολογηθούν τη Δευτέρα ενώπιον της 3ης ειδικής ανακρίτριας για συμμετοχή σε διεθνές κύκλωμα ναρκωτικών.

κοκαΐνη